ИВАЙЛО АНДОНОВ, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив. Авторът

...
ИВАЙЛО АНДОНОВ, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив. Авторът
Коментари Харесай

Борсов коментар: Акциите на Apple отбелязаха исторически връ...



ИВАЙЛО АНДОНОВ, шеф в капиталова компания ЕЛАНА, клон Пловдив. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари

През миналата седмица световните фондови пазари бяха подкрепени от индикациите, че разновидността на ковид Omicron може да провокира по-леки реакции при пациентите. Проучванията от производителите на медикаменти, че актуалните ваксини могат да се оправят с разновидностите на вируса, дадоха началото на мощен прогресивен подтик на главните борсови показатели. Да напомним, че новините за разпространяването на новия коронавирусен вид провокираха в края на ноември разтърсвания на международните тържища. Съобщението от ЮАР за новия вид в началото имаше мощен резултат върху пазарите, предизвиквайки най-голямото еднодневно намаляване за S&P 500 от февруари, изтривайки повече от половин трилион $ пазарна капитализация от необятния щатски бенчмарк. Инвеститорите обаче останаха по-скоро оптимистично настроени и използваха момента на разпродажбите, с цел да купуват. По данни на Bank of America Corp. нейните клиенти през последната седмица на ноември са вложили най-голямо количество парични средства в акции от 2017 година насам.

Индексът на сините чипове зад океана Dow Jones Industrial Average съумя да изтрие предходните загуби с растеж от близо 1300 пункта (3,2%). От своя страна необятният измерител S&P 500 напредна с 1,9 %, а софтуерният бенчмарк Nasdaq Composite с 0,8%. В Европа показателят Stoxx 600 съвсем изтри загубите си, провокирани от страховете към омикрон разновидността.

Най-голямо покачване на Уолстрийт имаше в бранша на туризма и свободното време

Книжата на United Airlines прибавиха към цената си 9,4%, а тези на Delta Air 7%. При круизните компании тези на Norwegian Cruise прибавиха 17%. Книжата на Wynn Resorts нарастнаха с 9%, а на Marriott и Hilton със надлежно 4,7% и 3,5%. Британският производител на медикаменти GlaxoSmithKline даде още един мотив на вложителите да се усещат по-уверени, като в понеделник разгласи, че лекарството, което е създал, е дейно против всички варианти на омикрон разновидността. Цената на акциите на компанията се покачиха с 3,2%. Производителите на чипове също бяха измежду най-добре представилите се през днешния ден. Цената на Intel набъбна с 2.5% след новината, че компанията възнамерява да направи звеното си за автомони коли Mobileye обществено в средата на 2022 г.

Apple записа борсов растеж от 6.6%, до 174 $ за дял. Историческият връх е реалност, откакто от Morgan Stanley покачиха задачата си за цената на акциите до 200 $. От капиталовата компания се стимулират с уговорката на софтуерния колос към развиването на технологии за добавена и виртуална действителност. Така пазарна капитализация на Apple е доста покрай достигането на 3 трлн. $. Това би я наредило до петата по величина стопанска система в света след Германия, изпреварвайки Англия. От началото на годината цената на акциите набъбна с 31%, откакто предходната година записа растеж от 80%. Книжата би трябвало да се търгуват на равнище от 183 $, с цел да премине границата от 3 трлн. $ пазарна капитализация. След първенеца Apple се подреждат Microsoft, Amazon, Alphabet и Tesla.

Финансовата група Unicredit увеличи пазарната си капитализация с 11%,

откакто италианският заемодател разгласи, че възнамерява да изплати минимум 16 милиарда евро назад на своите акционери до 2024 година под формата на дивиденти или противоположни изкупувания. На борсата във Франкфурт акциите на Volkswagen скочиха с близо 8.5%, откакто се появиха клюки че VW изследва вероятно първично обществено предложение на на първокласната си марка коли Porsche AG. С възможното IPO на Porsche немският автомобилопроизводител обмисля да финансира прехода към електрически автомобили. Наскоро от VW оповестиха, че ще усилят разноските за електрическите транспортни средства с към 50% - до 52 милиарда евро до 2026 година

На петролните пазари цената на вид Брент набъбна с 6.2%, до 74,50 $ за барел. Фючърсите върху американския лек нефт WTI нарастнаха с 7.4%, до 71,60 $ за барел. Цената на златото остана съвсем без смяна на равнище от 1770 $ за тройунция

На БФБ София в сряда беше първият ден със свободна търговия на акциите на стартъпа " Дронамикс Кепитъл ". Още при старта

цената за дял се изстреля с близо 50% - до 1,65 лева

Интересът бе огромен, като единствено за ден 16% от всички търгуеми на БФБ бумаги смениха притежателите си. Оборотът възлезе на 1,25 млн. лева Компанията създава транспортен самостоятелен дрон с товароносимост 350 кг и с достовка на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разноски от всички съществуващи самолети. На борсата ни се задава и седмото ново листване единствено в границите на тази година. IPO аукционът на „ Ейч Ар Кепитъл “ АД ще се организира на 15 декември. Дружеството ще предложи до 330 000 броя елементарни, поименни, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 4,48 лв. за брой. „ Ейч Ар Кепитъл “ е капиталова компания, част от чийто портфейл са онлайн търговецът на храни eBag, производителят на биометрични системи за сигурност BIODIT, платформите за телемедицина и записване на часове за прегледи SuperDoc&Healee, медийната група Agrigate Media, фондът Endeavor Catalyst, фондът Eleven.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР