Иванка Иванова, директор на Правната програма на институт Отворено общество,

...
Иванка Иванова, директор на Правната програма на институт Отворено общество,
Коментари Харесай

Иванка Иванова: Електронното гласуване за ВСС трябва да бъде проверено от съда

Иванка Иванова, шеф на Правната стратегия на институт " Отворено общество ", наблюдаващ на изборите на прокурорската и съдийската квота на Висшия правосъден съвет

Прекият избор на шестимата съдии от професионалната квота за Съдийската гилдия изигра главната роля за обезвреждане на авансово гласени спиъсъци, само че подозренията за електронното гласоподаване би трябвало да бъдат тествани.

Това мнение за завършилия късно нощес избор на на членовете на Съдийската гилдия изрази по БНР Иванка Иванова, от правната стратегия на институт " Отворено общество ". Иванова беше регистриран наблюдаващ на изборния развой дружно с представители на гражданския бранш - от Български институт за правни начинания /БИПИ/ и от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/.

Близо 2000 съдии от цялата страна участваха за първи път в директен избор на своите представители за Висшия правосъден съвет и в следствие бяха определени за бъдещия висш административен орган пет висши съдии и един ръководител на областен съд.

Още нощес след избора претенденти дадоха да се разбере, че може да изискат правосъден надзор. Преди изборите членове на Висш съдебен съвет предложиха да бъде тествана от външни експерти електронната система, само че болшинството в съвета изрично отхвърли и упрекна вносителя Калин Калпакчиев, че всява подозрения и основава спорове.

В изявлението си Иванова сподели, че за гласуването с хартиени бюлетини няма подозрения, само че е

излязла разлика в подреждането сред бюлетините и електронния избор

която би трябвало да бъде обяснена и подозренията в електронното гласоподаване занапред би трябвало да бъдат позволени. Според Иванова, която наблюдаваше е гласуването на прокурорите за тяхната квота, не е имало такава разлика при техния избор. " Смятам, че е значимо и би трябвало да се произнесе съд ", заключи тя.

Запитана по какъв начин може да се направи инспекция на електронното гласоподаване, което се ползва за първи път, Иванова сподели: " В нашата система за електронно гласоподаване не е вкаран главен модул, който го има в електронните държавни управления на други страни – не е планувана опция всеки, който е дал своя вот, след време да може да ревизира по какъв начин тъкмо е регистриран неговият персонален глас. " Иванова допуска, че законността може да се ревизира посредством сорс кодовете, раздадени на всеки магистрат, само че думата си би трябвало да кажат експертите.

Независимо дали инспекцията би променилеа подредбата на класираните, нужна е изговаряне за валидността на електронния избор, уверена е Иванк Иванова. Защото електронният избор е бил умислен като изключение - за случаите когато някои магистрати са възпрепрятствани да пътуват, а изключението се трансформира в предписание, добави тя.

Оценката й за изборите на магистратите е, че са били добре проведени, а

избраниците са магистрати с одобрени имена

Мисля, че е добре, че във Висш съдебен съвет отиват висши съдии, те са най-добре познати посредством актовете си. Що се отнася до " листчетата ", директният избор удавя резултата на въздействието на административния началник, това е най-хубавото доказателство, че методът един магистрат – един глас е верен, съобщи Иванка Иванова.

За идния избор на 11-те от парламентарната квота, тя разяснява, че

парламентарните партии за следващ проиграват шанса да трансфорат избора за Висш съдебен съвет в публичен избор

като предложат адвокати с одобрено положително име в обществото, или хора " извън ", заслужили почитание.
В сряда изтича срокът парламентарните групи да повдигнат 11-те претенденти от парламентарната квота за Висш съдебен съвет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Промени в правосъдната власт (799)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР