Иван Турицов бе гост в предаването Код Спорт по ТВ+.

...
Иван Турицов бе гост в предаването Код Спорт по ТВ+.
Коментари Харесай

Иван Турицов: Акрапович обича дисциплината, иска истински мъже в ЦСКА

Иван Турицов бе посетител в предаването " Код Спорт " по ТВ+. Ето какво сподели футболистът на ЦСКА:

ЦСКА отстъпи на Йънг Бойс с 0:1 - загуби ли се отборът в мъглата на Националния стадион " Васил Левски "?

- Да, загубихме. Наистина много тежък мач предвид на метеорологичните условия. Беше много гъста мъглата, само че каквото бе за нас, такова беше и за тях. Получихме доста безразсъден гол и това може би повлия на мача.

Толкова мощен тим ли е Йънг Бойс, че не можахте да спечелите и точка против него?

- Добър тим, в действителност много плътно играят, само че не мисля, че отстъпвахме с нещо на тях. Просто много безразсъден гол и тежка загуба.

На кого мъглата попречи повече съгласно теб - на ЦСКА или на гостите?

- Не мисля, че на някой тим е попречила повече. Просто ни вкараха още през първото полувреме и не можахме да върнем този гол.

Смениха те при започване на втората част - поради отмалялост или нещо друго?

- Както знаете, бях болен от ковид, имах единствено няколко тренировки с тима и по тази причина не можах да изкарам мача.
 Снимка 507114
Източник:

Колко друго е да се играе против европейски противници?

- Наистина разликата е голяма. В България се играе много по-бавно, футболът е доста по-муден и има голяма разлика.

ЦСКА към този момент публично отпадна от групите на Лига Европа. Това значи ли, че ще играете по-спокойно в последните два мача против Клуж и Рома?

- Да, публично отпаднахме, само че ние няма да се предадем до последно. Борим се за това, за което излизаме във всеки мач - успеха. Така че против Клуж и против Рома още веднъж ще излезем за победа.

Все още обаче не можете да вкарате гол - каква е повода при толкоз доста нападатели и офанзивни футболисти в тима?

- Не мога да кажа каква е повода. Дали е шанс или въпреки всичко от много време не сме играли в европейски шампионат. Може би това способства за напрежението в тима, с цел да не можем да вкараме гол.

С тази сгъстена стратегия - състезание, европейски мачове по-трудно ли ти е да се възстановяваш след всеки един дуел?

- Със сигурност е по-тежко с тази сгъстена стратегия, само че ние сме експерти и вършим всичко допустимо за положителното възобновяване. Така че не е толкоз огромен проблем.

Твоят съотборник Георги Йомов сподели, че с играта против Йънг Бойс няма кой да спре ЦСКА в България. Мислиш ли, че можете да повтаряте тази игра в Първа лига непрекъснато?

- Със сигурност можем. С оглед на това, че за първи път играхме с тази скица, мисля, че се представихме доста добре и не отстъпвахме с нищо на Йънг Бойс. Така че, както той сподели, с тази игра няма кой тим да се опълчи на ЦСКА.

Самата упоритост и хъс за успеха разграничават ли се, когато излизате в европейски конфликт?

- Не. ЦСКА във всеки мач излиза за победа, без значение против кой противник играе. Просто мачовете в Лига Европа са по-различни предвид на темпото.

Чувстваш ли се към този момент изцяло оздравял от травмите, които те изтезаваха неотдавна?

- Да, в действителност последните няколко месеца бяха много тежки за мен, тъй като имах една травма малко по-рано. След това се възвърнах и хванах този кофти вирус. Но в този момент се усещам по-добре и се надявам отсега нататък повече да нямам такива проблеми.

Имаш ли някакво пояснение за какво едвам на 21 години толкоз постоянно се срещаш с травми?

- Не мога да кажа. Или неприятен шанс... Не мога да си го обясня.

Какви са усещанията ти от новия треньор? Вече няколко мача под управлението на Бруно Акрапович...

- Имам единствено няколко тренировки с тима. Той разчита повече на дисциплината в отбора, обича да има повече мъжкари в тима.

Срещу Йънг Бойс за първи път, както към този момент загатна, играхте с нова скица. Повече ли ти харесва схемата 3-5-2?

- Не мога да кажа дали повече ми харесва, само че мисля, че се получава добре с тази скица. Играхме добре и се надявам и отсега нататък да бъде по този начин.
 Гочето: ЦСКА има футболисти, които могат да влязат в игровата скица на Акрапович
Гочето: ЦСКА има футболисти, които могат да влязат в игровата скица на Акрапович

" Проблемите по състава оказаха въздействие "

- Когато си здрав, съвсем постоянно си титуляр. Как гледаш на конкуренцията в състава и особено на французина Тибо Вион, който също е десен бек?

- Според мен за всеки един футболист е хубаво да има конкуренция, тъй като по този начин се израства. Как виждам на Тибо Вион? Той е просто съотборник. Изключително виждам единствено върху себе си, пробвам се да се развъртвам, а конкуренцията единствено оказва помощ за моето развиване.

- В титулярния състав на ЦСКА множеството играчи са чужденци. На какъв език се разбирате на терена и в съблекалнята?

- Главно се приказва на британски, само че много от чужденците се пробват да научават и български.

- След като към този момент минаха много мачове, по какъв начин виждаш възможностите на ЦСКА за купата, която е огромната цел?

- Според мен имаме голям късмет за купата, тъй като не мисля, че някой тим в България е по-добър. Смятам, че сме най-хубавият тим у нас и имаме голям късмет за трофея.

- Само Лудогорец ли е противник на ЦСКА? Виждаш ли различен евентуален претендент за купата?

- Наистина тази година са изравнени силите в шампионата. Не единствено Лудогорец е противник на ЦСКА за купата, Локомотив (Пловдив) играе добър футбол, само че мисля, че имаме огромни шансове да спечелим ние.

- Колко ти въздейства на теб и като цяло на тима обстоятелството, че мачовете се играят пред празни трибуни?

- Наистина е кофти да се играе пред празни трибуни. Знаете нашите почитатели какъв брой са многочислени, какъв брой ни оказват помощ на мачовете, обичат ни и ни поддържат. Трудно е да се играе пред празни трибуни, само че с този вирус няма по какъв начин. Лека-полека се привиква.

- Въпреки че ти изкара вируса, ЦСКА е може би измежду тимовете, които са минимум наранени от ковид. Какви са ограниченията, които се одобряват за битка с пандемията? Разкажи малко от кухнята...

- Тук в действителност ограниченията са много огромни. Постоянно се държи отдалеченост, непрекъснато се върви с маски. Взели сме доста насериозно вируса, тъй като както виждате, изобщо не е смешка работата. Мисля, че добре се оправяме и тъкмо поради това, не сме наранени толкоз.

- Какво е най-важното нещо за един професионален футболист, с цел да се опази от COVID-19?

- Просто в главата му да е единствено футболът. Идваме въз основата, седим тук няколко часа. Най-малкото е да не се излиза толкоз доста. Виждате, че се стягат ограниченията - заведения за хранене и други заведения се затварят. Според мен тъкмо това е казусът - в случай че се излиза доста. Ние като експерти не би трябвало да го разрешаваме, тъй като за нас футболът е най-важното нещо. Както видяхте, случи се с мен, две седмици не са малко време за неявяване от терена. Най-важното е да сме съсредоточени единствено и само към футбола.

- Има ли боязън у футболистите, че могат да заболеят? Например твоите съотборници или играчи от други тимове, с които поддържаш контакт?

- Естествено има боязън, само че мисля, че е поради двете седмици, които би трябвало да стоиш единствено у дома. Те въздействат доста на моментната форма на един футболист. Страхът е да не отсъстваш от терените.
 Бруно Акрапович и Алън Пардю упорстват за ново попълнение в офанзивата на ЦСКА?
Акрапович и Пардю упорстват за ново попълнение в офанзивата на ЦСКА?

Двамата желаят изявен голаджия, " който да вкарва по 15-20 попадения на сезон "

- Освен физически, чисто душевен по какъв начин ти повлия този вирус?

- Мисля, че и душевен много ми повлия, тъй като две седмици бях единствено у дома, самичък, нямам досег до други хора, не мога да споделям с никой. Психически не е елементарно.

- Успя ли да се възстановиш чисто физически към този момент? Как се чувстваш?

- Да, добре се усещам. Не съм имал тежки проблеми, тежки признаци. Но дребното ми тренировки с тима, се отразиха на мача с Йънг Бойс.

- Сега малко по-лични въпроси - разкажи по какъв начин стартира да играеш футбол?

- Бях на 8 години, татко ми ме заведе на подготвителната база на Спартак (Плевен). Наистина първоначално малко се дърпах, тъй като футболът беше непознат за мен. Но след няколко тренировки със Спартак (Плевен), стартира да ме влече този спорт. От 8-годишна възраст до момента не съм си помислял да спирам!

- Родом си от Плевен, a там Спартак от дълго време е фактор - по какъв начин стигна до академията на Литекс?

- Първенството беше регионално и тъй като Ловеч и Плевен са близки градове, имахме много мачове против Литекс. Оттам с положителни игри ме видяха, свързаха се с родителите ми и взехме решение дружно да мина в тима на Литекс.

- Винаги ли си играл на позицията десен бек?

- Да, още като дребен, когато започнах, бях десен бранител и от този момент не съм сменял позицията.

- Значи не е имало увлечение към нападателите...

- Може би е имало увлечение, само че просто тази позиция, съгласно мен, ми се удава най-добре.

- От 2019 година си в първия тим на ЦСКА - какво е да влезеш в съблекалнята на " Българска войска "?

- Чувството е в действителност неповторимо! Според мен това е фантазия на всяко едно дете, което се занимава с футбол. Наистина, когато прекрачих този предел, нещо в мен трепнеше. Но с течение на времето привикнах.
 ЦСКА приема дилетант в елита за наложителна победа
ЦСКА приема дилетант в елита за наложителна победа

Отборът на гостите ще гони втората си победа като посетител през сезона в efbet Лига

- Кой най-вече ти оказа помощ да се адаптираш към ситуацията в тима, в съблекалнята?

- Нямаше човек, който да не ме одобри. Целият тим ме одобри много топло. Мисля, че тъкмо това ми оказа помощ да се установя по този начин добре в тима.

- Извървя пътя до мъжкия народен тим по футбол. Би ли разказал по какъв начин изживя своя първи мач?

- Да, в действителност стигнах до националния тим. Според мен няма по-хубаво възприятие от това да играеш за родината си. Мъжкият народен тим е нещо по-специално, в сравнение с юношеските гарнитури. Наистина възприятието е неповторимо. Пожелавам го на всеки един футболист!

- Имаше ли предстартова тресчица?

- Да, усещах се малко под напрежение, имах напрежение в мен, само че това е обикновено.

- Участва на европейското състезание до 19 години - за какво България се класира на шампионати при по-младите, само че не съумява при мъжете?

- Може би тъй като на младите футболисти в школите се дава повече късмет. А в мъжките тимове не се разчита толкоз на младите играчи. Заради това няма толкоз триумфи в мъжкия народен тим.

- А за какво не се дава задоволително заем на доверие на по-младите българи в тимовете в шампионата?

- Това не мога да го кажа аз. Всеки треньор мисли, че младите български футболисти към момента не са подготвени за мъжки футбол. Дава им се повече време в дублиращи тимове, в по-ниските групи на България, там се дава повече късмет на младите футболисти.

- Много анализатори считат, че се къса някъде границата сред юношеския футбол и мъжкия футбол. Ти по какъв начин съумя да я прескочиш?

- Разликата сред юношеския и мъжкия футбол е голяма. Изкарах година и половина в мъжкия тим на Литекс и в действителност това доста ми оказа помощ да се приспособявам към мъжкия футбол.
 Засилен интерес към Али Соу, ЦСКА може да се раздели с него при отлична оферта?
Засилен интерес към Али Соу, ЦСКА може да се раздели с него при отлична оферта?

Той може да бъде продаден през зимната пауза

- ЦСКА е бил трамплин за доста футболисти в чужбина - в кое състезание най-вече ти се играе?

- Като цяло съм почитател на Реал (Мадрид), само че съчувствува на британската Висша лига, тъй като там се играе много бърз, силов, пряк футбол. Мечтата ми е да играя там.

- Как ти се отразява напрежението преди всеки мач? Очакванията към ЦСКА постоянно са доста високи...

- В началото ми беше по-трудно, само че с течение на времето с насъбраните ми мачове започвам малко по малко да се укротявам. Мисля, че към този момент съм доста по-добре.

- На кой футболист най-вече се възхищаваш?

- Още от дребен идолът ми е Кристиано Роналдо.

- Докъде стигат фантазиите на Иван Турицов, свързани с ЦСКА и вероятно в бъдеще с някой тим в чужбина?

- С ЦСКА желая да печеля безусловно всичко - купа на България, суперкупа, шампионата. Най-много желая да играем в евротурнирите, където е мястото на ЦСКА. А за в бъдеще желая да направя просто един трансфер в Англия.
 Иван Зафиров: Днес съм за ЦСКА на
Копата: Днес съм за ЦСКА на " Армията ", там са традициите

" За Акрапович - добър избор, той си е треньор, има опит "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР