Иван Цанов е роден на 12 април 1991 г. в

...
Иван Цанов е роден на 12 април 1991 г. в
Коментари Харесай

България има нужда от лидери, не от месии

Иван Цанов е роден на 12 април 1991 година в Пловдив. През 2010 година приключва междинното си обучение в СОУ " Св. Климент Охридски ", а през 2014 година висше обучение със компетентност социология в ПУ „ Паисий Хилендарски ”. Владее съветски език. Завършил е Школата за политически мениджмънт " Фридрих Еберт " и Националната политическа академия към Национален политически институт „ Димитър Благоев " към Българска социалистическа партия. Член на Българска социалистическа партия от 2011 година Председател на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия в р-н " Западен " в Пловдив от 2016 г. 

- Скоро получихте нов мандат като ръководител на Младежката организация на Българска социалистическа партия в регион " Западен " в Пловдив. Какво кара един човек на 27 години да работи за идея, която за доста хора наподобява като от други, по-стари времена?  

-Да бъда част от Българска социалистическа партия, за мен е изключителна отговорност. В партията съм от 7 години. Отначало беше просто нещо друго и интересно  - запознавах се с нови хора, всичко изглеждаше динамично. Но последователно, като видиш каква е средата и като опознаеш ситуацията в партията, идва въпросът - за какво го върша. И тогава ти би трябвало нова мотивация. Правя го, тъй като България има потребност от своите нови водачи, само че не такива, които се раждат с чувството, че са месии. Лидери, които имат визия за това по какъв начин да наподобява България след 10, 20 или 50 години, такива, които знаят по какъв начин да създадат измененията. А тъкмо в младежките обединявания на партиите би трябвало да се приготвят фрагментите. В партиите обаче с младежите на процедура не се работи. Затова с група другари взехме решение, че би трябвало да вземем нещата в свои ръце и сами да потърсим смяната. Това е нещото, което ме стимулира да не преставам. 

Обстановката сега е доста сложна, тъй като Българска социалистическа партия в Пловдив не е доста мощна. Това е заради няколко фактора - в последните десетилетия Пловдив се утвърди като град на десните, а също така нашата организация е слаба... Причината е, че няма харизматични персони, изявени водачи, които да я ръководят и съставляват.

- Как съгласно вас младежите, нагазили в политиката, могат да си разрешат проблемите, с цел да живеят българите по-добре?

-Опитвали сме се, само че съгласно нас казусът е, че би трябвало да се смени ръководещото статукво в партията, а и в страната. По отношение на политиката би трябвало да се построяват постоянни фрагменти - хора готови, които да се специализират в избрани области. По отношение на администрацията е наложително да се увеличи експертността. 

- Има ли интерес измежду младежите да членуват в партия като Българска социалистическа партия?

-За моя регион мога да кажа - за една година съм приел единствено трима индивида... Което е малко. В младежката организация членуват 28 души, от тях по-активни са не повече от 10.

- Процесът на подмладяване на членския и на управителния състав ще притегли ли нови членове, ще усили ли електоралната поддръжка?

-Да, тъй като ще видят нови лица. Но те би трябвало да са готови и да живеят с това, което се случва в страната. 

- Младите хора в Българска социалистическа партия виждат ли себе си като политици и общественици, или се ориентират към други специалности?

-Хората ни са най-различни. Едни желаят да се занимават с бизнес, други са изкушени професионално от политиката. Има студенти, учители, лекари, представители на най-различни сектори. Българска социалистическа партия в действителност не е по-различно нещо от обществото ни като цяло. Ние обаче сме хора, които продължаваме да приказваме за обществена правдивост и равни шансове пред всички в живота.  

- Лично вие с какво друго се занимавате с изключение на с политика?

 -Имаме дребна фамилна компания в областта на търговията - продаваме плодове на борсата в Първенец. Но не съм огромен предприемач като някои знакови лица от нашата партия.

- С какво се занимавате в свободното си време, по какъв начин релаксирате?

  -Обичам да упражнявам, отивам на фитнес. Освен това обичам киното и книгите. За страдание моето потомство не обича доста да чете. 

 - Според вас кои са проблемите на регион „ Западен ” и на Пловдив като цяло?

-Проблемите за всеки един от регионите в града са идентични. Но, в случай че приказвам съответно за „ Западен ”, последният провален план е зоологическата градина, която от 10 години е затворена. Никой не изяснява ясно и искрено на хората какъв е казусът с този значим за града обект. 

Друг огромен проблем е какво в последна сметка ще се случва с Гарнизонна фурна. Сега тази постройка се разрушава. Това в Общинския съвет доста се разисква, ръководещите желаят на нейното място да построят парк. Но мястото за парк е доста малко... В същото време се появи художник, който реши да го прави като арт център... Още от 2015 година, от акцията, един от нашите цели беше обвързван с Гарнизонна фурна - искахме, в случай че нашият претендент беше спечелил в региона, да го превърнем в Детски център. Което за мен е най-хубавият вид. Защото там отново щеше да има място за изкуство, пак  щеше да има място за спорт.

Тежък е и казусът с паркирането - пред всеки един от блоковете има гаражи, където хората си прибират колите, само че в този момент взеха решение да ги махат. Казват, че били грозни - не като за европейска столица на културата. Но те вършеха работа. Още по-лошо е, че няма компания, която да маха гаражите - хората сами го вършат. Работи се без хоризонт, не се регистрира, че с помощта на съществуващите гаражи колите на хората са в сигурност. Преди 2 години събирахме подписи против премахването на гаражите. Аз бях един от основателите, районното управление, градското управление ме поддържа, един от нашите общински съветници също. Но ръководещите не взеха под внимание публичното мнение.

В нашия регион администрация е голяма, само че работи постепенно и мудно. Трябва да се понижи бюрокрацията, а услугите да станат по-достъпни за хората.

Въпреки многочислените хвалби за инфраструктурата, там също има проблеми. В един миг, когато затвориха три булеварда в града - Коматевско шосе, " Руски " и " Васил Априлов ". Задръстванията станаха големи, оказа се, че няма пари да ги завършат. Теглят се големи заеми, а след това данъкоплатците ще ги връщат. Но Пловдив е може би градът с най-високи налози в България. Не желая да приказвам за качеството на пътищата - работи се постепенно и некачествено.

По отношение на спорта нещата в Пловдив също са все по-зле. Срамно е вторият по величина град в страната да няма естествен стадион. Колежа въобще не съществува, оборудването на " Локомотив " не е в положително положение. Стадион " Пловдив ", който е най-големият в България като терен, се разрушава. В същото време се хвалим със зала " Колодрум ", която е неизползваема, а коства 60 милиона. В цяла България има единствено един професионален колоездач, а ние в Пловдив взехме решение да му построим затрупан колодрум. Уникална непредвидливост. Преди по-малко от година частен вложител построи една по-малка спортна зала " Сила ", която обаче е цялостна и печели.

- Как оценявате работата на Общинския съвет. Работите ли добре с общинските съветници от Българска социалистическа партия?

-Общинските съветници от Българска социалистическа партия са единствено петима. Те са малцинство и мъчно могат да създадат нещо положително при настоящето болшинство. Повечето са послушковци и извършват решенията на " началника ". И в нашата група е по този начин като се изключи моя другар Иван Петков, който постоянно има лична позиция по проблемите и я отстоява.

- България огромните кавги следват един след различен - ЧЕЗ, Истанбулската спогодба, връзките с Русия... Младежите интересуват ли се от сходни тематики?  

-Общо взето сме от скандал в скандал. С ЧЕЗ, с Истанбулската конвеция, преди този момент със Здравната каса, с посланиците в Русия... За Истанбулската спогодба Българска социалистическа партия се разгласи срещу. Аз също съм изрично срещу! Това разклаща полезностите, скапва мисленето на децата от дребни. По природа сме два пола, другото е съвременна небивалица. Това е по-скоро за развратничене на масите... Не е вярно детето единствено да си избира пола. За мен това е зло.

- Как оценявате участието на България в Европейския съюз?

-То и оказва помощ, и пречи. Не би трябвало да се слуша сляпо Брюксел за всичко. Аз съм за Европа на нациите. Трябва да запазим своята еднаквост.

- Оптимист ли сте за бъдещето на България?

-Бих бил оптимист, в случай че я нямаше публичната незаинтересованост, която е присъща в последно време и за младото потомство. Не съм последовател на израза " Нищо не зависи от мен ". Истината е, че зависи от всички нас!

- Има ли възможност България в бъдеще да се приближи до равнището на живот най-малко в приблизително развитите страни?

- Трудно ще е  Ние разчитаме на първо място външни фактори да ни оправят стопанската система, на европроекти, на пари от Европейския съюз, което не е неприятно. Субсидиите в действителност могат да оказват помощ, в случай че " не се прибират " от нормалните обвинени. Важно е обаче да си кажем, че би трябвало да се работи доста повече за развиването на фамилния бизнес, да мотивираме локалния бизнесмен. Едва тогава можем да развием личната си междинна класа, която постоянно е била мотор на стопанската система и напредъка. Част от проблемите на Българска социалистическа партия идват от обстоятелството, че тя не се бори към този момент за така наречен дребен човек, за елементарния трудов човек, от който зависи построяването на страната. Не приказвам единствено за хората на наемния труд, които би трябвало да работят в по-добри условия и при по-добро възнаграждение, само че и за тези, които имат дребен и междинен бизнес. За тези, които със своя бизнес изхранват фамилиите си. Трябва да се разреши на хората да бъдат създатели на личната си орис... Тук Българска социалистическа партия би трябвало да играе своята роля на обществена партия. Социалното значи да се обезпечават условия на всеки да се развива.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР