Иван Цанков живее със семейството си в Аржентина от 22

...
Иван Цанков живее със семейството си в Аржентина от 22
Коментари Харесай

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

Иван Цанков живее със фамилията си в Аржентина от 22 години, само че все пак твърди: " Разстоянията и животът на друго място не ни е трансформирал в чужденци за България ". Надява се депутатите в новия 48-и парламент, за който гласувахме на 2 октомври, да съумеят да загърбят разликите и крамолите между тях и да излъчат устойчиво работещо държавно управление, което да се оправи с провокациите пред страната ни.
Иван Цанков е добре прочут измежду българската общественост в южноамериканската страна като секретар на гражданската асоциация " Българите в Аржентина ". Двамата със брачната половинка му Аксиния поддържат уеб страницата " Los bulgaros - Българите в Аржентина ", интернет телевизия със същото име и интернет радио " Моята България ", посредством които описват за страната ни на испански език. Тук би трябвало да кажем, че в Аржентина има огромна българска диаспора, само че точният брой на сънародниците ни там не е прочут. Предполага се, че са сред 50 000 и 150 000 души. Това са българи от първо до четвърто потомство и макар че много от тях мъчно схващат или въобще не схващат български език, с интерес наблюдават протичащото се у нас.
Пред Радио България Иван Цанков споделя, че на всички избори до момента фамилията му е стъпало до урните:
" За нас е значимо да дадем вота си, тъй като ние не сме престанали да се усещаме българи, макар че сме на различен континент от толкоз доста време. Активно участваме в живота в България, като разпространяваме българската просвета тук, на този континент. Освен това следим доста повече българската политика, в сравнение с аржентинската. "
За страдание обаче на тези избори българската общественост в Аржентина е лишена от опцията да даде своя избор, споделя събеседникът ни:
" Броят на гласоподавателите от последните избори до момента не се е трансформирал. Но в България това е показано от посолството като липса на интерес за гласоподаване. Причината е следната: при трите предходни избора посолството се опита в прорез с Изборния кодекс да сложи в секционната изборна комисия хора, които не са подобаващи, които не знаят български език. Това е категорично неразрешено в член 95 от Изборния кодекс, където е казано, че хората в изборната комисия би трябвало да владеят български език, т.е. не да го поназнайват. "
Иван Цанков изяснява, че самият той е бил неведнъж в състава на секционни изборни комисии и от опит знае, че постоянно пораждат усложнения в тълкуването на едни или други документи и има потребност от уточнения. " Представете си един човек, който не знае български, по какъв начин ще се оправи с тези документи. Когато хората не владеят езика, те ще са по-податливи на въздействие. Естествено, че от посолството ще им оказват помощ, ще им показват с пръст кое квадратче да задраскат или какво да пишат в изборните документи. Това навежда на мисълта, че може да има операции ", акцентира Цанков.
Българската общественост стачкува против назначението в комисиите на хора, невладеещи българския, като през ноември 2021 година стига до Върховния административен съд. " Той насрочи дело седмица преди изборите. То не се състоя, тъй като в деня преди датата на правосъдното съвещание ЦИК промени състава на комисията съгласно закона, т.е. махна хора, които не знаят български. И в този момент на тези избори посолството, по този начин да се каже, си отмъщава ", твърди Цанков. По думите му посолството не дава на българите в Аржентина никаква информация за тези избори:
" Това посолство не направи нищо, когато беше оповестено в България, че ще има избори. Виждал съм известия на посолства в други страни с информация, електронни адреси и така нататък Това посолство все едно го няма. На страницата му на уеб страницата на Министерство на външните работи даже не е упоменато за какво няма да има избори. Ние мислехме, че има някакво закъснение, тъй като постоянно страната хазаин забавя единодушието си за откриване на секции. Чакахме до последно и трябваше да се обаждаме в посолството да питаме дали ще има избори. На страницата на посолството ще видите всякаква информация тъкмо в този момент в изборните дни. Например, по какъв начин посланикът засаждал дръвчета с други дипломати или почиствал плажове в не знам си кой квартал. Но няма да видите нищо за това, което в този момент сега в България вълнува всички, в това число и нас тук, нищо, че не сме в България. "
На въпрос до каква степен съответни са посланията в тази предизборна акция и напипват ли претендентите за националните избраници действителния пулс на обществото, Иван Цанков дава отговор, че предизборните послания постоянно се разминават със протичащото се след изборите. Затова ги приема с запаси. " Освен това в тези избори има липса на нови лица. Дори да има нови концепции, това са същите хора ", добавя той. Според него главният проблем, който пречи на България да поеме напред с едно устойчиво ръководство, е, че:
" Властта продължава да бъде нещо доста притегателно за хората. Очакванията на тези, които вземат участие, за най-голямо страдание са напълно не да работят за България, да подобрят ситуацията на българите и България да върви напред, а по-скоро нещо много по-ограничено - по какъв начин да оправят ситуацията на партиите си или още по-лошо - персоналното. "
В изискванията на актуалната рецесия акцент в работата на новото държавно управление на България би трябвало да е икономическата сфера, с цел да се изкарат зимните месеци, след което страната ни да продължи напред, счита Иван Цанков от Аржентина.
БНР/Радио " България " > >
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР