Иван Таков: Корнелийските комисари, сърцето ми на социалист, няма да изтръгнат!

...
Иван Таков, лидер на БСП – София, председател на групата
Коментари Харесай

Иван Таков, лидер на БСП – София, председател на групата на „БСП за България“ в СОС, - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 9.03.2024 г.

Решението на ръководството на БСП за пълен цикъл отчет и избори в софийската организация. Свалянето на доверието от ИБ към общинските съветници в СОС.

„На 9 март, лидерът на БСП София със свалено доверие, ако правилно се изразявам, от страна на Националния съвет на БСП Иван Таков ни е гост!“, започна разговора Беновска. Таков отвърна: „Не, не се изразявате правилно! Няма свалено доверие от Националния съвет! Има свалено доверие към групата общински съветници от Изпълнителното бюро. Но това не е никаква уставна норма. Това е заявление от един императивен орган. Аз затова преди много време казах, че това е действие без значение!“.

„Схванахте ли метафората в анонса, сравнението с поручик Галицин и борбения дух? Защото Вас, в момента, 120 комисари Ви обикалят?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отвърна, че много добре е схванал метафората. Той добави: „Не е чак толкова революционно положението при нас! Но това е една любима моя песен, която след това беше претворена и от Миша Шуфутински! Аз по майчина линия имам шамбелан на белогвардейците, които пристигат в Горна Джумая. Моят прадядо е би шамбелан, той прави хора към църквата и към читалището. Така че някак си тази история ми е позната!“.

Водещата попита борбен ли е духа? Лидерът на столичните социалисти отвърна, че винаги има за какво да се борят и продължават!

„Искам да Ви припомня как встъпихте в поста на председател на Градската софийска организация да видим от дистанцията на времето как изглежда днес това!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията от 23 март 2022 г., след избирането на Таков за председател на Градския съвет на БСП София:

Илиана Беновска: Г-н Таков, Вие не влизате ли в „стадото на черните овце“, което в момента Калоян Паргов оглавява в обкръжението на Корнелия Нинова, през техните очи? И каква приемственост, кое ще наследите като управленчески подход и като председател на БСП-София, и като ръководител на общинската група на БСП от Калоян Паргов?

Иван Таков: Г-жо Беновска, първо искам една поправка да направя във Вашия въпрос, питания и коментар към Калоян Паргов! Не ме е избрал Калоян Паргов, той вече не е делегат на конференцията, а ме избраха 157 делегати на градската конференция. Ако трябва да сме точни!

Илиана Беновска: Приемам!

Иван Таков: Както каза г-н Паргов довечера ще има заседание на групата. Разбирам, че се оттегля от председателското място, така че групата вече ще реши оттук нататък кой ще я води в общинския съвет. За това трябва да сме абсолютно ясни, защото при нас процедурите са демократични и ясни. Както се случи и вчера изборът ми на таен вот.

Доколкото това какво ще наследя като практики, като управленчески подход – аз има свой собствен стил на ръководство на организация. Вече съм 6 години председател на район „Възраждане“ на БСП-София. Така че аз имам собствен стил на правене на нещата. Градският съвет също познава този мой стил, тъй като аз съм бил заместник-председател 2 години. А и с вчерашния си вот, голяма част от делегатите са членове на районни съвети, с които поддържам тесен контакт, голяма част са и председатели на районни съвети. Така че смятам, че те добре познават моите качества и моя стил на работа. Всеки разбира се има индивидуален стил на работа и подход към нещата. Но това, което каза г-н Паргов, че от далечни времена между „Леге“ и „Позитано“ е имало напрежение, аз искам да кажа, че моята цел е това нещо по един или по друг начин да приключи! Защото това разделение, вчера имах шанс да го кажа и пред делегатите, не ни прави по-силни! Напротив, то ни изхабява цялата енергия във вътрешнопартийни борби. Затова и моят стил винаги е бил такъв – не да разделям, а да обединявам и да вървим напред!

Беновска продължи: „Любезни г-н Таков, две години, а го помня като вчера! Какво се промени за тези две години?“. Иван Таков отвърна, че всичко, което е казал тогава, се е случило. Градската организация се е обединила изцяло и това е станало ясно на последните местни избори. Направени са били много добри неща за градската организация и за партията. „Всичко, което тогава казах, е валидно! Успяхме да го постигнем с моя стил на работа. Аз бях избран на градската конференция с 98% доверие и мисля, че защитих това доверие изцяло! На последните избори, последните месеци, последната година работихме в градската организация като перфектно смазан механизъм! И резултатът не закъсня!“, категоричен бе председателят на социалистите в София.

„Добре, каква е целта на комисарите на Корнелия Нинова? Защо тя, ако мога да се изразя образно, визирайки нейни подвизи, „яхна черната кобила“ и 120 комисари, както в песента на Висоцки, образно водят девойките в кабинета?“, попита Беновска. Таков отвърна, че няма ясен отговор на този въпрос. Той продължи, че извънредни избори в една организация се правят тогава, когато има дълбоки проблеми в нея. А не когато шепа хора от висшето ръководство имат проблем със самата организация. „На това заседание, то не беше заседание на НС, тъй като нямаше кворум, но въпреки това те продължават да твърдят, че е имало заседание. Дори в самото решение за извънреден изборен цикъл в София дори не бяха изтъкнати аргументи. След това чухме, че не било спазено решение на НС от януари. Интересното е, че членовете на НС още не сме получили това решение, което те твърдят, че не е спазено. А решението от февруари за отчетно-изборния цикъл получихме на другия ден след заседанието! Поне официално, ние с Вас неофициално много добре разбираме за какво става въпрос, идва отчетно-изборен цикъл, редовен. Явно идеята е най-силната организация в София да бъде обезглавена и подчинена! Но искам да кажа много ясно, че това няма да се случи, въпреки всичките опити!“, категоричен бе Таков.

„Защо сте толкова уверен? В крайна сметка колко време ще продължи цялата тази „комисарска“ работа, до евроизборите?“, попита Беновска. Таков отвърна, че се надява да приключи по-скоро, защото са пуснали жалби до общопартийната контролна комисия. Той продължи: „Аз разчитам на разума на другарите в този най-висш контролен орган, че ще приеме всички аргументи и доказателства, които са изпратени от много членове на Националния съвет на тази комисия и ще отмени това несъществуващо решение!“, добави той.

„В съобщението на ръководството на БСП пише, че отчетно-изборната кампания е започнала и в края става ясно, че 120 комисари обикалят, давам или трима бивши председатели на столичната организация. Кои са те?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Трима бивши председатели в БСП са Калоян Паргов, Румен Овчаров и Яна Янева. Александър Маринов не е член на БСП, съмнявам се, че са го привлекли в някоя от ликвидационните комисии него да работи! Вие ме попитахте откъде е тази моя увереност? Моята увереност идва оттам, че районните председатели и самите райони, каквото и да се случва, те няма току така да сведат глава и да оставят организациите, които толкова време са се грижили за тях и са работили, да потънат в забрава и да бъдат разбити! Оттам идва моята увереност. Тук дори не става дума за една или друга личност. Тук става дума за организацията като цяло. Тя трябва да бъде съхранена и да продължи по пътя, по който вървим през последните години!“.

„А освен вътрешната контролна комисия, вие можете ли, не съм запозната много с детайли, да жалите това решение на ИБ, както казвате, което се приписва на НС, да го жалите в градски съд за нарушаване на устава?“, попита Беновска. Таков отвърна: „Да разграничим нещата. Вие питахте за свалянето на доверие. Аз за него казах, че е решение на ИБ, което разбира се също не сме виждали. А това, което те наричат решение на НС, ние сме го жалили пред контролната комисия. А дали можем да го жалим в съда? Сигурно можем, но е време да спрем да занимаваме всички с вътрешнопартийни проблеми! Държавата се тресе, по върховете не е ясно какво се случва. Възможно е да отидем на избори 2 в 1, а от „Позитано“ пускат бодряшко съобщение, че отчетно-изборния цикъл вървял по план! Знаете ли колко ги интересува хората извън градската организация и партията? Въобще не ги интересува! Има толкова важни неща, и в общинския съвет, с които да се занимаваме, и на държавно ниво. Тази вътрешнопартийна драма, която организираха, е изключително вредна, саботира и европейските избори, евентуално би довела и до саботаж на предсрочни парламентарни избори! Градската организация е една от най-живите в партията, тя носи около ¼ от цялата електорална тежест по време на избори. И да хвърлиш градската организация в един постоянен цикъл, тъй като, след като завърши извънредния, след три месеца и половина започва редовния. За мен това е изключително непартийно!“.

Работата на МК „БСП за България“ в СОС.

„Добре, това няма да приключи току така, но каква ще бъде вашата стратегия? Вие продължавате, Вие лично и групата общински съветници да сте си в качеството на общински съветници в СОС. Това не могат да ви го отнемат!“, продължи водещата. Таков отвърна, че той и колегите му общински съветници представляват МК „БСП за България“ в СОС и това няма как да им го отнемат. Той добави: „Тази кампания в София сме я направили цялата градска партийна организация, а не тези, които искат да провеждат извънреден цикъл от избори!“.

Таков обясни, че в София са в коалиция с 16 партии. Още 10 подкрепящи партии са подписали коалиционното споразумение. А в национален мащаб БСП за България представлява 3 партии. Водещата попита не се ли появява някаква двойственост? Събеседникът ѝ отвърна, че не се е замисля по този въпрос. Той продължи: „За мен важните въпроси са други! Общинският съвет започна да работи, предстои да се гледа бюджет. Много сериозно започнахме работа в транспортна комисия. Изпратили сме над 30 въпроса до транспортните дружества и те на следващото заседание трябва да дойдат да отговарят, защото има страшно много натрупани проблеми в тази сфера. На последното заседание стана ясно за важни социални дейности, на които много държим, като програмата „Топъл обяд“, сега с колегите внасяме доклад за увеличение и съфинансиране от страна на Столична община с до 1 милион лева допълнително, за да могат хората да получават нормална храна! Защото до момента, както разбрахме оперативния орган плаща по 3,2 лева, което включва и транспорт, и опаковка! Много от контрагентите, които са извършвали тази дейност, започват да се отказват. Това са важните въпроси за нас! А кой какво представлява и как представлява, това вече оставям на една малка група по интереси на „Позитано“ да решават!“.

„Подкупиха ли ви с постове, както ви упрекнаха комисарите на Корнелия Нинова?“, попита Беновска. Таков отвърна: „Не! Това много добре знаете, че са лъжи! Това не е сериозно. Няма как да купиш някого с повече работа. Ние 9 общински съветника имаме 4 комисии. Полагаме огромни усилия да заработи общинския съвет с темповете, с които ние искаме. Защото в момента не работи със скоростта, с която трябва да се случват нещата след 3 месеца зацикляне. Аз не виждам как можеш да купиш някого, като го натовариш с повече отговорности и работа. Това не е вярно, категорично го заявявам за пореден път!“.

Как ще ще се развие противопоставянето на „Позитано“ срещу градската организация в София?

„Финално изречение! Попитах Ви борбен ли е духа? Казахте – не сме стигнало още до пушките! Но нали знаете, на всяко действие се прилага равно по сила и обратно по посока противодействие! Е, кое е то?“, попита водещата. Таков отвърна: „Независимо какво се хвърля срещу нас и какви методи се използват, ние винаги работим само по устава и по правилата и ще продължаваме по този начин. Това, че някой гази, мачка устава и всички уставни правила на партията, няма да ни свали нас на това ниво да отговорим със същото!“.

„И още нещо, в последното ни интервю Вие казахте, че сте социалист по сърце и никой не може да Ви отнеме това! Това ще го съобщите ли на всички свои членове в София?“, попита Беновска. Гостът ѝ отвърна: „Разбира се! Аз съм го съобщавал нееднократно, включително и на тази сбирка на НС, не казвам заседание, без да обиждам никого! Защото, за да има заседание, трябва да има кворум! И там го казах същото. Социализма от сърцето ми никой не може да изтръгне!“. Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 9-и март 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР