Иван Ортола не само спечели своя първи подиум в Moto3,

...
Иван Ортола не само спечели своя първи подиум в Moto3,
Коментари Харесай

Испанец с първа победа в Moto3 след невероятно каране в Остин

Иван Ортола освен завоюва своя първи подиум в Moto3, само че и първата си победа в най-малкия клас на международния шампионат по мотоциклатизъм на писта, откакто победи в конкуренцията за Гран При на Америките.

Испанецът потегли от третото място на „ Пистата на Америките “, само че едвам не падна още на изхода от първия завой, след което потъна до 23-то място. За по-малко от 10 тура обаче той съумя да се върне в челната група, а по-късно пред него се отвори и шансът да поведе.

Това се случи в 12-та от общо 14 обиколки, когато Аюму Сасаки падна при прекосяването на завои 13 и 14, което пък принуди миналогодишният победител в Остин Джауме Масия да мине през зоната за сигурност, с цел да избегне удар със Сасаки. В последната обиколка на конкуренцията Ортола загуби първото място от Диого Морейра в прекъсването за 11-та крива, само че неточност на бразилеца в прекъсването за 12-я завой разреши на Ортола още веднъж да поведе.

В последните завои на конкуренцията испанецът не позволи нито една неточност и в последна сметка след едно ужасно каране стигна до заслужена победа. Втори финишира Масия, който в последния завой нападна и изпревари Морейра. Атаката на тръгналия първи Масия тотално провали ускорението на Морейра за старт-финалната права и в късия спринт от последната крива на финалната линия той бе изпреварен и от Шави Артигас.

В последна сметка Морейра приключи четвърти, а тъкмо зад него се класира и спечелилият от Гран При на Португалия Дани Холгадо. Така испанецът резервира първото си място във краткотрайното класиране в Moto3, в което той и Морейра са с еднакъв актив от по 49 точки, само че успеха на Холгадо на „ Портимао “ му дава преимущество. Трети на 17 пункта зад двамата е третият от през днешния ден Артигас. За Ортола 25-те точки, които той си заслужи за успеха си през днешния ден за неговите първи за сезона. Те му отреждат шестото място в генералното класиране в Moto3 след първите три старта за годината. 

Сезон 2023 в Moto3 продължава след две седмици с конкуренцията за Гран При на Испания на пистата „ Херес “ в Андалусия.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР