Иван Михайлов– Адвокат Димитров, през отминалите дни по медиите се

...
Иван Михайлов– Адвокат Димитров, през отминалите дни по медиите се
Коментари Харесай

Адвокат Росен Димитров: В ход е голямата лъжа за разпита на Божков от Дубай

Иван Михайлов

– Адвокат Димитров, през отминалите дни по медиите се разви спор за това дали Васил Божков може да бъде разпитан посредством видеоконферентна връзка от Дубай! Дори Лора Крумова цитира закона в предаването си в неделя. Какво е вашето мнение?

– Здравейте още веднъж. И аз като вас проследявам какво приказват по медиите публицисти, като Лора Крумова, известни юристи, Бойко Рашков, Лена Бориславова и други, и оставам с усещането, че за тези хора разпитът посредством видеоконференция на очевидец по досъдебно или правосъдно произвеждане е нещо като да се звънне по скайп, вайбър или месинджър на леля и лелинчо в Канада, които да опишат какво ще готвят за вечеря. За да твърдиш такова нещо, се изисква необикновен мисловен недостиг или сериозен интерес да манипулираш публичното мнение, или пък и двете.

– Да разбирам, че желаете да кажете, че още веднъж обществото е изправено пред следващата операция?

– Точно това желая да кажа. Пред обществото още веднъж се развива следващият политически сюжет и е в ход огромната неистина за разпита на Божков от Дубай.

За да отговорим на въпроса ви обаче и да не звучим като глашатаите на следващата юридическа вакханалия, почтена за АНТИправото, ще би трябвало да прочетем какво написа в българските закони и да проучваме мястото, където се намира лицето, което следва да се разпита. Второто е от изключителна значимост, защото разпитът посредством видеоконференция допуска съглашение за интернационално съдействието сред страната, в която се води наказателното произвеждане, и страната, в която се намира лицето, което ще се разпитва. Аз персонално съм разпитвал посредством видеоконференция лице, което се намира в Кралство Испания и мога да ви кажа по какъв начин става това. За изясненост ви демонстрирам и извадка от протокола от правосъдното съвещание.



– Вие обаче говорите за Испания, която е страна в Европейски Съюз, а не за Обединените арабски емирства, където се намира Васил Божков…

– Точно по тази причина започнах с написаното в закона и съществуването на интернационалните контракти за правна помощ сред страните. Предлагам ви обаче да разгледаме нещата по ред. Първо, да забележим какво написа в българския закон. В Наказателнопроцесуалния кодекс, който изборно и манипулативно цитира вашата колежка Лора Крумова, е записано, че разпит на очевидец отвън страната може да се извърши и посредством видеоконференция или телефонна конференция. В идната алинея обаче е записано и друго. А то е следното:

“Разпит на очевидец, намиращ се в страната, посредством видеоконференция или телефонна конференция може да се извърши в правосъдното произвеждане, а в досъдебното произвеждане – при изискванията и по реда на чл. 223. “

Това значи, че в досъдебното произвеждане, каквото е против Васил Божков, разпитът може да се реализира в изискванията на член 223. Какво ни споделя този член? Казва ни нещо доста значително, а точно, че подобен разпит би трябвало да стане пред арбитър!

– Да не желаете да кажете, че Божков би трябвало да се яви пред арбитър в Дубай?

– Аз желая единствено да кажа, че това планува законът. Разбира се, че разпитът би трябвало да се реализира по линията на интернационалната правна помощ. Това означа, че страната, която желае да разпита лице, намиращо се на територията на друга страна, би трябвало получи подпомагане от нея. В случая Обединените арабски емирства би трябвало да провеждат довеждането на лицето в помещението за разпит, като това е тамошният съд. Трябва да се откри самоличността на лицето, което ще се разпитва, би трябвало да участва арбитър или прокурор от съответната непозната страна. Трябва да се обезпечи преводач, механически помощник, профилиран програмен продукт и така нататък

Всичко това допуска интернационален контракт за съдействие сред страните, какъвто настоявам, че няма сред Република България и Обединените арабски емирства. След като няма подобен контракт, няма и ред, по който правосъдните управляващи в ОАЕ да провеждат разпита, както повелява българският закон, даже да има искане от България.

Тоест процедурата по разпит посредством видеоконференция не е като да звъннеш на някой по вайбър, както си мислят умните ни управници от новата власт, техните лакеи от казионните медии и обслужващите ги юристи!

Въобще има ли естествен човек, който да си мисли противоположното – че разпитът се прави ей по този начин, посредством позвъняване по скайп? Има, несъмнено! Това са същите хора, които мислят, че разпечатки от гугъл са скъп източник на информация и съставляват доказателствено средство, което може да докара до осъществяване на политическа или наказателна отговорност!

– Тоест съгласно вас, в случай че Васил Божков се разпита посредством скайп, това ще бъде нелегално?

– Това няма да е нелегално. Това ще е тотална подигравка с правото и здравия разсъдък, на който са способни единствено лицата, представящи пред висшите прокурори доказателства, представляващи извадки от гугъл. Но въпреки всичко може да разсъждаваме учебникарски, както студентите по право в часовете за упражнение, за това какви могат да са последствията, в случай че някой полицай по разпореждане на премиера Кирил Петков или на министъра на вътрешните работи доцент Бойко Рашков подреди осъществяване на подобен разпит и вземе, че го стори.

Такава догадка изобщо не е изключена, имайки поради последните събития за задържането на Бойко Борисов, при което главен и единствен очевидец е Кирил Петков, който дори не е участвал на събитията, за които е свидетелствал.

На първо място, в случай че се появи подобен разпит, то по какъв начин ще бъдем сигурни, че фактически лицето от записа по скайп е Васил Божков, а не някой делегат на Кирил Петков или самият Петков, гримиран от гримьора на “Като две капки вода“? Или пък в случай че сме сигурни, че това е Васил Божков, от кое място ще сме сигурни, че зад камерата не стои Кирил Петков, който е насочил револвер и му е споделил да приказва каквото той пожелае? Нали по този начин? Не знам за вас, само че аз не мога да кажа повече!
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР