Иван Мелников, заместник-председател на руския отдел на Международния комитет за

...
Иван Мелников, заместник-председател на руския отдел на Международния комитет за
Коментари Харесай

Русия поиска от шефа на ЮНЕСКО да предотврати премахването на паметника Альоша в Пловдив

Иван Мелников, заместник-председател на съветския отдел на Международния комитет за отбрана на правата на индивида и шеф на Фондацията за отбрана на националното историческо завещание, се обръща към генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле (на снимката) с молба да предотврати разрушаването на паметника на боеца " Альоша " в Пловдив, оповестява ТАСС.

" Въз основа на апела Ви апелирам да предприемете ограничения за отбрана на паметниците на освободителите от Съветската войска и да поставите въпроса за наказание на дейностите на българските управляващи за разрушение на паметниците на освободителите и недопустимост на нарушаването на интернационалното право, както и нарушаването на правата на националните малцинства и реабилитирането на нацизма ", - се споделя в апела на правозащитника към ръководителя на ЮНЕСКО, чийто текст бе прочетен от ТАСС.

Отбелязва се, че сега депутатите от Пловдивския общински съвет преглеждат решение за срутване (демонтиране) на паметника. По-рано в град София към този момент беше съборен мемориален комплекс - Паметникът на успеха на Съветската войска, застрашени бяха и други мемориали.

" Това са исторически несправедливи решения, които опонират на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание, призната от Генералната конференция на Организация на обединените нации на 16 ноември 1972 година Нещо повече, в редица прилежащи страни ВКБООН към този момент е наложил краткотрайни ограничения в отговор на редица тъжби и според член 94 на комитета, който задължава управляващите да предотвратят разрушаването на паметниците и ги слага под закрилата на Организация на обединените нации. Нещо повече, в София, след събарянето на паметника на Съветската войска на 19 декември 2023 година, Административният съд на София-град постанови, че събарянето на паметника е било нелегално ", се споделя в жалбата.

В него се показва също, че макар горните образци някои български управляващи не престават да унищожават монументи, без да се преценяват със заповедите на Комитета по правата на индивида и на българските съдилища.

Инфо: ТАСС

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР