Иван Кадев е кмет на община Банско от края на

...
Иван Кадев е кмет на община Банско от края на
Коментари Харесай

Кметът на Банско: Пресилено е твърдението, че 70% от пътните ни знаци са неправилни

Иван Кадев е кмет на община Банско от края на 2019-та година. Той е магистър по право и по педагогика, компетентност „ Машинен инженер “. Бил е преподавател и шеф на учебно заведение в Банско, а от 1993-а до 2013 г. е работил в Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Бил е и шеф на РПУ в Банско, по-късно шеф на районното звено на ДАНС в Благоевградска област, откъдето се пенсионира. Бил е и основен секретар на община Банско. 

Г-н Кадев, предстоят два значими спортни форума в Банско - Световна купа по ски алпийски дисциплини и Световно състезание по алпийски ски за юноши и девойки. Общината с какви задължения е по отношение на тях?
Община Банско има своите задължения към осъществяване на тези спортни надпревари, включени сме като уредници по тяхното осъществяване. Логистична е поддръжката ни. Предвид Ковид-пандемията ще имаме и характерна подготовка. Ние сме длъжни да поддържаме на първо време града чист и привлекателен, да се обезпечи безпроблемно престояване на спортистите. Изхождайки от обстоятелството, че това са две значими спортни надпревари от календара на Световната федерация по ски, това са значими събития за Банско и за България като цяло. Ние ще спазим своите задължения, още повече че чакаме те да бъдат отразени от над 20 малките екрани и от над 300 публицисти, които ще бъдат упълномощени.
Приходите ви за предходната година, най-малко към края на третото тримесечие бележат сериозен спад спрямо 2019-та, такава ли остава обстановката до края на бюджетната година?
За страдание, да. Такава е картината и към края на 2020 година. Намалена е опцията за събиране на налог „ недвижими парцели “ и такса „ битови боклуци “, поради Ковид-19. Намалена е опцията за събиране на туристическия налог по същата причина. Знаете, че градът беше подложен в карантинни условия. След това пандемията продължи и защото близо 80% от бизнеса в Банско е ангажиран в областта на туризма, този бизнес пострада най-вече предходната година. Нашите упования и все още не са оптимистични.
Първи бяхте карантинирани в цялата страна, а в този момент обстановката каква е?
Нормализирана, доколкото може да се приказва за нормализиране в тези условия. Все отново курортите в България работят. Бизнесът, въпреки и на по-тихи обороти, въпреки всичко работи. Да се надяваме, че хората правят своята работа съгласно условията на здравните управляващи и в края на март-април да отчетем въпреки всичко някакъв сезон. Не мощен, само че въпреки всичко някакъв.
Откривате или открихте лична ПСР-лаборатория и по какъв начин се стигна до тази концепция?
Тя не е лична, а частна - на ДКЦ " Неоклиник " ЕАД - София. Вече действа. Сертифицирана е. Има съответните разрешителни от Министерството на здравеопазването и е в листата му. Уведомени са всички посолства в страната. Тя ще организира проби за антитела, антигенни проби и ПСР-тестове, с цел да бъде в услуга и улеснение както на бизнеса и локалните поданици, по този начин и за гостите на града. Ние сме обезпечили пространствата и работим взаимно. Всички браншови организации могат да изготвят описи, да тестват своите чиновници. Разбира се, в съгласие с община Банско, с цел да се сътвори ред.
Общо над 10,6 млн. лв. са спомагателните прехвърляния с постановления на Министерски съвет през последните 6 година за община Банско, като единствено през декември 2020 година е получила към 7 млн. лв. за няколко градски улици. Те в какво положение са и освен това състояние по какъв начин оценявате отношението на страната към общината?
Ние през предходната година писахме няколко писма. Имахме дейна преписка с обособените министерства и Министерския съвет като цяло. Апелирахме за помощ, защото с нашия бюджет не можехме да осигурим такива средства. Най-накрая ги получихме, което значи, че министрите на районното развиване, на околната среда, на земеделието и министър председателят са счели, че тук фактически има потребност от разпределяне на такива средства. Това е едно самобитно внимание, като метод, по който се подкрепят дребните общини. С тези средства община Банско ще продължи да построява своя образ. Да, няколко улици са, само че те са доста значими пътни артерии за града. И освен в Банско, а и в град Добринище. Така, че ще продължим да надграждаме това, което е стартирано през годините.
Не сте оповестили публични поръчки за строителство на тези обекти, планове ли няма за тях или ще ги възлагате на инженеринг?
За да бъдат отпуснати целеви средства, би трябвало да има направени планове. Процедурите сега се приготвят. Ревизират се готовите планове и се надявам, че в най-скоро време ще бъдат оповестени процедури?
Откакто сте кмет имате единствено една обжалвана поръчка в Комисията за защита на конкуренцията. В мъртвило ли сте били през това време или просто не са намирали мотив да нападат процедурите ви?
Не мога да схвана какво имате поради под " мъртвило "?
Не сте били дейни във възлагането може би?
 Министърът на туризма и кметът на Банско инспектираха обекти (СНИМКИ) Министърът на туризма и кметът на Банско инспектираха обекти (СНИМКИ)
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова още веднъж бе на посещаване в Банско. Заедно с кмета на общината Иван Кадев тя ревизира...
Напротив. Толкова процедури сме оповестили, колкото ни разрешават разполагаемите финансови запаси. Това, че не са обжалвани, демонстрира, че не са открити пропуски и нарушавания по тях.
Банско е една от 39-те общини в България с двуцифрен брой население, обслужвано от един чиновник. Всички други са с по над 100 и над 200 души на един чиновник. Това по какъв начин се отразява на работата им?
Тук би трябвало с конвенционалност да отговоря на този въпрос. Не бива да се пресмята по този метод, тъй като хората, които обитават при нас, също биват обслужвани от общинската администрация - и в Банско, и в Добринище, и в съставните обитаеми места. Двата града одобряват хиляди посетители целогодишно. Това постанова и повече задължения при административното обслужване. Така, че съпоставено чиновник къмто население е малко релативно. 
Докъде е планът ви за довеждащ тръбопровод от Националния парк „ Пирин “, за който през септември получихте от страната учредено вещно право – сервитут върху държавни парцели за в допълнение водоснабдяване на град Банско от местността Караманица, договорът за който е от 2015 година?
Съгласуван е планът. Съгласуването в действителност беше съпроводено от много дълги и тежки процедури. Години наред някои от тях не бяха придвижвани. В момента всички съгласувателни процедури са завършени и до няколко дни чакаме самостоятелният строителен контрол да внесе отчет за сходство, след което да бъде издадено и позволение за градеж. Да се надявам, че това лято ще стартира построяването на втория стадий на водохващането " Караманица ".
 Министерство на регионалното развитие: Спокойно може да се пътува по пътя към Банско Министерство на регионалното развитие: Спокойно може да се пътува по пътя към Банско
Спокойно може да се пътува към Банско, Симитли и Разлог. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството...
Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики твърди, че 70% от пътните знаци в Банско не дават отговор на никакви правила и водачите биват глобени поради това. А също, че последният признат Генерален проект за организация на придвижването е от 2012 година. Какъв е Вашият коментар?
С госпожа Русинова сме в контакт още от началото на предходната година, от встъпването ми в служба. Не единствено с мен, тя поддържа контакти и със секретаря на общината господин Докторов, който е ръководител на общинската комисия по сигурност на придвижването. Считам, че изказванието за положението на пътните знаци и като цяло организацията на придвижването в община Банско е малко пресилено. Тук бяха провеждани строителни действия по така наречен воден цикъл и на всички места, през където той мина,  да речем западната част на града, всичко е съобразено с този общоприет проект, който в действителност е от 2018 година Той непрестанно се трансформира. Гласува се, несъмнено, от Общинския съвет и се работи в посока неговото осъществяване. Знаците се купуват от компании, които дават отговор на съответните условия и стандарти. Последният общоприет проект е съгласуван с особеностите на града. И тъй като всичко е обвързвано със съответното финансиране, поетапно ги актуализираме по квартали, в съгласие с живеещите там хора, тъй като ние на първо време желаеме да създадем улеснение за тях, а след това - за гостите на града. Работим непрекъснато в тази посока, само че финансовите ни благоприятни условия са лимитирани. Аз съм разговарял, последно преди може би преди 1-2 седмици, с госпожа Русинова. Искам да ви кажа, че моето обучение е обвързвано с автотранспорта. Преди много време в продължение на 8 години съм работил като преподавател-инструктор. Учил съм организация на придвижването и ги разбирам тези неща. Съгласен съм с обстоятелството, че има доста знаци, които би трябвало да бъдат сменени - остарели, избелели, изкривени и така нататък, само че е необходим сериозен запас, по тази причина нещата се случват по-бавничко.
Дали има вяра в миналото да се подменят лифтовете в курорта, с цел да не се стига до тези опашки за изчакване?
Тук става въпрос да бъдат построени - и нова кабинка, и нови писти, и нови лифтове. Съгласете се, че в случай че изградим нова кабинка, скупчването ще стане горе, в ски зоната, и отново ще се получи такова напрежение. Сложен е казусът, тъй като става въпрос за смяна на законодателството и за прецизиране на законовата рамка, на проекта за ръководство на парк " Пирин " - въобще неща, които се случват доста постепенно. Но, че има нужда от това, го демонстрира всеки ден картината пред лифта и скупчването на хора по пистите.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР