Иван Иванов, сн. БГНЕС Най-големите части инвеститори в българската енергетика

...
Иван Иванов, сн. БГНЕС Най-големите части инвеститори в българската енергетика
Коментари Харесай

И частният енергиен бизнес подкрепи шефа на КЕВР


Иван Иванов, сн. БГНЕС

Най-големите елементи вложители в българската енергетика също опазиха ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов от нападките на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, чиято партия внесе в петък искане Народното събрание да в профил Иванов от поста му, тъй като не разглеждал подписка на партията за прекъсване на договорката за покупката на активите на чешката ЧЕЗ у нас от пазарджишката компания " Инерком ". Той изясни, че няма правово съображение да взема решения на база подписки и дефинира дейностите на Българска социалистическа партия като политически напън над самостоятелен държавен орган.

Във вторник работодателските организации поддържаха Иванов в писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, в този момент това вършат и от Националната енергийна камара, сплотяваща притежателите на над 50% от конфигурираните енергийни мощности с 11 милиарда лева вложения в бранша.

" Проблемите на енергийния бранш са ни добре известни, като неведнъж сме заявявали позиции и сме правили съответни оферти за възстановяване на капиталовата среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в поддръжка на регулаторната и финансовата непоклатимост на бранша. В този смисъл поддържаме напъните на самостоятелния и определен по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за определяне на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа интервенция в одобряваните решения и финансово стабилизиране на енергийния бранш ", показва се в публикувано до медиите мнение по проблема с Иванов.

Енергийният бизнес има вяра, че " независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат непокътнати като гаранция за контролиране на структуроопределящия енергиен бранш в сходство с българското и европейското право ".

В писмото се добавя, че вложителите в бранша чакат енергийният регулатор да остане постоянен и самостоятелен сега на предстоящи основни промени в бранша, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, а " не дестабилизация и претенции за оставки ".

В камарата членуват двете американски въглищни централи " Ей И Ес " и " КонтурГлобал ", доставчиците на ток ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО ", както и Асоциация " Хидроенергия “ и
Българската фотоволтаична асоциация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР