Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 г.

...
Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 г.
Коментари Харесай

Иван Грънчаров: Да не даваме на чуждите кметове е политика на БСП, а не на ГЕРБ

Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 година Преди това три мандата е бил общински консултант. Той е приключил висше обучение по специалността „ Мениджмънт на комерсиалната активност “ в Стопанска академия – Свищов, има и магистратура по „ Икономика на търговията “. Преди да стане кмет е бил притежател на млекопреработвателни сдружения, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, ръководител на УС на ЛАК „ Атлетик-90 “ и ръководител на УС на ФК „ Ботев “ – Луковит.

Г-н Грънчаров, финализирали сте към този момент Общия организационен проект на общината. С какво той е значим за локалните поданици или е единствено стратегически документ?
Сам по себе си Общият организационен проект е стратегически документ, от който зависи всеки един бизнес, всяко едно начинание и развиване. Това, че никой не го приема на съществено или просто като един документ, не значи че той не е от безспорна нужда.
Обявили сте, че стартирате ремонт на много улици. Има ли определена компания и за какво измежду зима стартират ремонтите?
Може би хората го схващат в дословния смисъл, че се стартира ремонт, а въобще не е по този начин. Процедурата е направена преди две или три години. Досега нямаше финансиране, в този момент го осигурихме. Сключен е контракт с реализатор. Първият стадий е разработване на план, защото публичната поръчка е на инженеринг. Това значи, че най-малко месец, месец и половина ще отнеме изработването на плана. Следват процедури по координиране. Не значи, че на следващия ден сутринта стартира ремонтът. Самата конкретика, както я схващат хората, ще стартира след най-малко още два месеца, в обикновено време. Ние действително сме почнали - с проектирането. Миналата седмица имаше среща с изпълнителя и отдела по ТСУ на общината. 
Затова ли приканвате живеещите към тях да се причислят към газопреносната мрежа, евентуално защото  следват пет години  резистентност на плана и няма по какъв начин да се копае?
За страдание, в годините обратно същите хора, които приказват, че типично по български първо асфалтираме, а след това ще почваме да копаем, са тези, които призовавам. Те са тези, които на следващия ден ще дойдат при нас като администрация с молба да им позволим да копаят улицата, която е асфалтирана. Надявам се да откликнат, само че практиката до момента демонстрира, че няма заинтригуваност досега, в който те самите си решат. Тогава администрацията им става спънка надали не, че не им разрешава да копаят. Типично по български - нищо ново.
Излезе неотдавна една информация от Министерството на финансите, оповестена в уеб страницата на Народното събрание за дотациите, които държавното управление е одобрило с постановления на Министерски съвет за последните 10 години. Вижда се, че община Луковит е получила за целия този интервал скромната сума от 4,2 млн. лв. или другояче казано едвам по 225 лв. на глава от популацията – може би една от общините с най-малка държавна поддръжка. Защо е по този начин съгласно вас?
Задайте този въпрос на Корнелия Нинова примерно. Аз съм кмет на ГЕРБ. Нали се твърди, че постоянно държавното управление дава на кметовете на ГЕРБ!? Това е задоволително показателно. През годините съм питал, само че въпреки всичко не аз систематизирам парите.
В 2017-та имате 1 млн.лв., в 2018-та - 1 270 000, в 2019-та 1 070 000, и в 2020-та - 860 000 лева Нали са такива сумите?
Точно по този начин. Да се видят, тъй като в края на втория ми мандат за първи път съм получил дотация. За сметка на това администрацията работи по европейски планове и имаме задоволително доста. Явно по тази причина някои от ръководещите преценят, че ние сме непотребни. 
А може би тъй като сами се справяте – финансово постоянна община сте?
Не би трябвало да е по този начин, тъй като не е редно. Има логичност да подкрепяш тези, които работят и се оправят добре, а не тези, които седят на столовете и чакат да им дадат пари на готово. Така не е почтено. Да отрязваш работещите кметове за сметка на тези, които си седят, само че това е ситуацията. Ние и на това сме удовлетворени. Но е контрапункт на изказванието, че дават на кметовете на ГЕРБ. Това не е правилно. Аз неслучайно реагирах на премиера Орешарски. Ако си спомняте, при него имаше една капиталова стратегия, по която дадоха 500 милиона на общините. Там беше ясно, че няма да ми дадат, макар че желаех мижавите 300 000 лв. за единствената детска ясла в общината. Имахме подготвен план и не ме е гняв, че не са ми дали, тъй като политиката на Българска социалистическа партия е тъкмо такава - да не даваме на " непознатите ". Но аз попитах за какво и тогава, и в този момент същите общини получават поддръжка. Трябваше да не е по този начин, само че очевидно политиката си продължи. Здраве да е, ние се справяте.
Доколкото разбирам, не вършиме драма от това?
Драма съм правил задоволително доста. По-скоро това е отговор към тези, които споделят, че се дава единствено на кметовете на ГЕРБ. Аз мога да дам доста образци с дребни общини, които са взели прекалено много, а вие сте видели, че сме една от общините с минимум. Може да сравните примерно с община Руен, със села-общини и ще видите какъв брой е забавно.   
Успяхте ли да разплатите корекцията от 1 млн. лв., наложена ви от ръководещия орган за депото?
Да, разплатили сме се и с изпълнителите. Работим по въпроса по какъв начин да си ги наваксаме.
Как би могло?
На първа инстанция към този момент част от корекцията сме я спечелили. Следва друга инстанция. Обжалваме и останалата част. Всичко е въпрос на време. Тогава нямахме опция да се пазиме в съда, само че към този момент имаме тази опция. И то сполучливо към този момент. Предполагам, че по-голямата част от корекцията ще си я възстановим, само че дано изчакаме решението на съда.
Миналата година кои планове успяхте да реализирате?
Най-големия ни план, който изпълнихме, беше пътят сред трите села Тодоричане, Дъбен и Торос, който свързва косо Луковит с автомагистралата, до пътен възел " Дерманци ". Спечелихме плана по Програмата за развиване на селските региони за към 5 млн. лева Сега сме подали искане за дефинитивно разплащане. С този път сме кандидатствали през 2015-та година, а го приключихме през 2020-та. 
Какво остана за тази година? 
Имаме да вършим водопроводи и улици за асфалтиране. Доста обекти са. Една детска градина и едно начално учебно заведение би трябвало да приключим, защото им вършим уголемение. Надявам се на финансова поддръжка, с цел да ремонтираме спортната зала, защото волейболният тим на " Ботев " играе в супер лига. Редно е откакто има подобен спорт на национално равнище, да имаме и подобаваща зала. Не желаеме нещо огромно, само че за мащабите на Луковит е задоволително.
Имате ли стихотворец ангажимент от Министерството на спорта?
Министерството на спорта беше сбито, че има задоволително стратегии да си аплайваме, което въобще не е по този начин. Имаме действия към Министерството на финансите за финансиране на този обект. Като спорт Луковит е име, изключително волейболът.
Питам тъй като от Министерството на спорта разпореждат постоянно разпорежда типови планове за спортни обекти едновременно за няколко обитаеми места?
Ние няма да вършим нова зала, тъй като става въпрос за големи финанси. Пожелавам на общините, които имат потребност, да получат такова финансиране, тъй като в последните години се направиха зали и игрища в обитаеми места, където няма спорт. Това беше пропуск и опция на предприсъединителните фондове - това, което е контрактувано в самото начало през 2008-2008 година Похарчиха се едни непотребни пари и се направиха игрища в обитаеми места, където не е належащо, само че такива бяха времената. Сега не е по този начин. Нямаше стиковане сред Министерството на спорта и фонд " Земеделие ".
Финансово по какъв начин приключихте поради ковид-кризата, имахте ли проблеми с прихоната част?
Не. Всичко беше обикновено. Добре, доколкото е допустимо за общини, които нямат нито ски курорти, нито морски. Справихме се. Имаше напълно дребен спад. Ние нямаме такива доходи, които са подвластни толкоз от заведения и отдаване на здания чартърен поради това, че им отстъпихме да не заплащат наем за времето, през което са затворени. Направили сме го, тъй като по този начин е трябвало, само че не касае толкоз доста обекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР