Иван Гешев успешно се шмугна зад пресцентъра си и зад

...
Иван Гешев успешно се шмугна зад пресцентъра си и зад
Коментари Харесай

Гешев: Факти има, но те не касаят мен

Иван Гешев сполучливо се шмугна зад пресцентъра си и зад наблюдаващите прокурори още при първото съображение, което се разисква за искане на оставката му. То е още от предишното лято от пакета претенции на Янаки Стоилов против него.

Първото съображение на Стоилов, с което стартира денят във Висш съдебен съвет, е за всеобщото оповестяване на данни от следствия, събрани посредством СРС по време на този основен прокурор. Както и за редовно нарушение на презумпцията за невиновност. Според Стоилов и Надежда Йорданова (която през април доуточни настояването, б.а.) това е нарушаване на закона за СРС, който го не разрешава: и когато бяха изнесени диалози на президента с ген. Цанко Стойков от Военновъздушни сили, и когато бях изнесени диалози на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и някогашния политик Александър Паунов. Още повече - тогава Сийка Милева споделя: „ ще станете очевидци по какъв начин обвинени си партнират с публицисти и политици “.

" Факти има, само че те не касаят мен. Разпореждания за публикувне на съответни известия не съм давал ", сподели през днешния ден Гешев.

Той разгласи, че " няма време да се занимава и с медийната политика " и попита - да му покажат къде и по какъв начин е дал инструкции... И с типичните си показа за комизъм попита: по пощенски гълъб ли ги е изпратил.

Напротив - персонално той имал отношение единствено към едното изнасяне на данни - когато пред Нова тв описа обстойно и необятно обстоятелства от следствието против президентския консултант Илия Милушев. Но Гешев е извадил и приложил - позволение от... наблюдаващия прокурор. Който разрешил на основния прокурор да приказва. Писмено.

Той сподели и още нещо - че множеството изнасяния на СРС-та се случили, откакто към този момент е имало извършени открити правосъдни съвещания - и всеки можел да чуе изнесените неща. Това е, меко казано, към истината - нито по случая с разговрите на Илия Милушев, нито с Васил Божков, нито с ген. Стойков и президента (което е и невероятно поради абсолютния му имунитет) е имало правосъдни каузи - няма даже и до през днешния ден.

Отделно съветът изпадна в спор - самото изнасяне на СРС при съществуване на разршение от наблюдаващия прокурор дали е нарушаване на закона или бистрота.

Преди започването през днешния ден на обсъжданто всъщност Гешев дръпна фамозната си тирада - че сега тече опит от политици да овладеят прокуратурата - и това е задачата. А прокуратурата работи само на страната на българските жители. Каза и че задачата е да се прекратят дейностите против олигарси и да се разблокират блокираните от КПКОНПИ техни средства от 1.5 млрд лева (така и не се знае за какви средства приказва и от кое място ги извежда, само че пък това е понижение два пъти - тъй като до неотдавна говореше за блокирани 3 милиарда, б.р.).

" Аз няма да бъда дисциплиниран и не съм бил в никакъв случай дисциплиниран ", самоотвержено съобщи той.

Другата съществена цел била - с изключение на него да се злепостави Висш съдебен съвет.

На влизане във Висш съдебен съвет Гешев формулира забележителната теза:

" Мястото за отбрана на правосъдната власт е във Висш съдебен съвет, ние съблюдаваме положителния звук и дискутираме, стараем се да обсъдим политически съждения с юридичевски доводи. Което е извънредно мъчно. "

Засданието на Пленума продължава през целия ден, където би трябвало да се обсъдят всички оферти и доводи за импийчмънт на основния прокурор и от Яанки Стоилов, и от Надежда Йорданова.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР