Иван Гешев се отказа от намерението си да запази статута

...
Иван Гешев се отказа от намерението си да запази статута
Коментари Харесай

Иван Гешев влиза в политиката и подава оставка като прокурор

Иван Гешев се отхвърли от желанието си да резервира статута си на върховен прокурор и разгласи, че ще влезе в политиката - седмица откакто беше отхвърлен като основен прокурор поради уронване на престижа на правосъдната власт.

" Днес приказвам последно като магистрат, откакто съблюдавах закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Затова през днешния ден приказвам на българите в България - по този начин, както дадох обещание - с ясното схващане, че политическите проблеми се позволяват с политически средства ", разгласи той в послание, което разгласява във Фейсбук и YouTube.

На фона на флаговете на България и Европейски Съюз и с послание " братя и сестри българи ", Гешев се разказва като жертва на " незаконни олигарси и крадливи партийни водачи ", които той твърди, че се обединили поради " поредната битка " на прокуратурата против тях.

" Техният под паника боязън бе подбуден от моята и на прокуратурата увереност. Тази увереност ги накара да покажат своите същински лица и своето прикрито до този миг взаимоотношение ", декларира той.

Гешев приказва още за " приключването на информация от страна на осведомени по тези каузи към директно засегнатите ", като твърди, че това е " главната причина за бързата им и брутална реакция към мен ".

" Методите им към този момент са обществено известни. Те постоянно, по разпоредбите на мафията, стартират с спокоен опит за послушание и приемане на техните условия,които постоянно са мощно изкушаващи, само че постоянно свързани с изменничество! И в случай че това не сработи, не престават с откровени закани в това число и за човешки животи, и най-после с реализация на заканите ", споделя още той.

В типичния си жанр той още веднъж се съпоставя с Васил Левски и " хилядите, починали за свободата на националната страна България ", чийто завет Гешев не считал да съобщи.

" Аз направих своя избор - да не мълча и да не преклонявам глава пред несправедливостта ", споделя още той.

Това е първата му открита поръчка за директно присъединяване в политиката, макар че през последните 4 години неведнъж си е разрешавал да прави политически мнения за " заприказва " на съответни партии против него и прокуратурата, или против решения на Народното събрание във връзка със правосъдната промяна - държание, което опонира на главното предписание за деполитизация на прокуратурата, съда и следствието.

Кулминацията на дейностите му пристигна на конференцията на 15 май, на която той скъса оставката си - която твърдеше, че написал под напън - и се разгласи за измитане на " политическия отпадък " от Народното събрание.

Това даде и съображение на Висшия правосъден съвет да го в профил от служба след неочакван " катарзис " на политическата квота, определена от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Патриотите " през 2017 година - същите хора, които бяха доверие на Иван Гешев с огромно болшинство и които го защитаваха непременно при двете следващи претенции за отстраняването му от страна на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Интересното е, че самият Гешев твърдеше, че първичният напън за оставката му е пристигнал през " намеците, че в името на спокойствието и фамилията може би би трябвало да стана дипломат или да вземам участие в политически план, може би в ГЕРБ " - което той приел като засегнатост.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР