Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. Това стана

...
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. Това стана
Коментари Харесай

Кирилов бетонира Гешев като единствен кандидат за главен прокурор

Иван Гешев остава единствен претендент за основен прокурор. Това стана ясно след безапелационния отвод на правосъдния министър Данаил Кирилов да номинира друга кандидатура в последния вероятен ден от периода за номинации - 29 юли.
" Министърът на правораздаването няма да показа на вашето внимание претендент за основен прокурор ", съобщи Кирилов на последното предваканционно съвещание на Висшия правосъден съвет. Той посочи като съществени причини желанието си да почете съсловното решение на прокурорската гилдия в духа на последните промени в правосъдния закон от 2016, когато съветът бе разграничен на две колегии, както и неналичието на еднопосочна социална поддръжка за друга кандидатура за основен прокурор, оповестява Нова тв.

" Първи мотив - събитието, което възприехте предишния понеделник с предлагането на прокурорската гилдия, които общо дружно и всички предложиха претендент. При това състояние е налице проявяване на правилото на магистратското самоуправление. Зачитам това предложение като съсловно предложение - на експертите в тази област, които са създали своя избор и са изразили своето желание ", стимулира отхвърли си правосъдният министър.

" Второто основание е обвързвано с събитието, че даже да бъде номинирана такава кандидатура, оптималната поддръжка, която е разумно обосновано да получи, е в границите на 14 гласа от членовете на Висш съдебен съвет. Това би означавало да не се стигне до резултат в тази процедура ", посочи министърът на правораздаването. Според него по този метод ще имаме налице " причина за опълчване на двете колегии във Висш съдебен съвет, което е безусловно нежелателно и не би трябвало да се позволява ".

" Очаквах гражданското общество да доближи до необятна поддръжка на една обща кандидатура. Смятам, че това не се случи. Същевременно не мога да приема единственото предложение, заради несъответствието му с условията на закона ", коентира Данаил Кирилов във връзка подписката за номинацията на Бойко Атанасов.

Правосъдният министър би трябвало да е обединител и да търси консенсус, а не да бъде разединител, уверен е правосъдният министър. " По тази причина считам това решение за неиздигане на кандидатура от страна на министъра на правораздаването за вярно обосновано, по принцип, исторически и в съответния случай ", съобщи още Данаил Кирилов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР