Иван Гешев беше преизбран за главен прокурор от членовете на

...
Иван Гешев беше преизбран за главен прокурор от членовете на
Коментари Харесай

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор - коментар на политолози

Иван Гешев беше избран отново за основен прокурор от членовете на Висшия правосъден съвет. За съвещанието през вчерашния ден и за процедурните хватки оттук насетне, в случай че има такива, приказваха политолозите Стойчо Стойчев и Мария Пиргова.

Мария Пиргова сподели, че е сюрпризирана от равнището на дебата, което очаквала, че ще бъде много по-високо за Висш съдебен съвет.
Мария Пиргова, политолог: Но се оказа, че и при юристите могат да се намерят доста спорни законови и конституционни тълкувания. Стойчо Стойчев, политолог: Ясно е, че в България и в българската политика, по същия метод и в българската правосъдна система нещата се показват постоянно за кардинални, а зад тях стоят персонални избори.

Двамата специалисти се сплотиха в мнението си, че това е присъща линия на българската политическа просвета.
Мария Пиргова: Мисля, че процедурата имаше недостатъци и аз съм на мнението, което изрази и президента, че е по-добре да имаше конкурс и фактически на чуването за основен прокурор да беше изслушан и негов съперник, с цел да се получи визията за прокурорската работа в нашата система в този момент. Ние всички чакаме повече правдивост, чакаме повече реакции на прокуратурата към корупцията, към забележими недъзи в нашето общество и се надяваме все на прокуратурата. Другите институции могат единствено да сезират прокуратурата. И по тази причина по конституция фигурата на основния прокурор се получава извънредно основна, само че изборът на прокурор се политизира още с избора на господин Цацаров и продължава да тече в тази посока на политически избор. Общественото мнение не има вяра на правосъдната власт, което е пагубно.
Относно ролята на Румен Радев Стойчо Стойчев изрази мнението, че това не е борба на президента.

Стойчо Стойчев: Според мен това не е негова борба и той не желае и да я води. Изрази някакъв тип и политическа позиция, и гражданска позиция като върна процедурата за в допълнение разискване. При това решение на Висш съдебен съвет, което е монолитно и ясно изразено, би означавало някакъв тип фиксация или институционална война президентът да тръгне по тази логичност на сезиране на Конституционния съд, на продължаващо неподписване с месеци. Има задоволително време до януари, когато изтича цялостният мандат на Сотир Цацаров, тъй че тази процедура, допускам, ще завърши до тогава, може би и в по-кратки периоди.
За пълномощията на основния прокурор и други въпроси по тематиката за избора на Иван Гешев вижте целия диалог.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР