Иван Френкев ( бивш председател на КЗП)Днес излезе информация, че

...
Иван Френкев ( бивш председател на КЗП)Днес излезе информация, че
Коментари Харесай

Правителството направи огромен подарък на телекомите за сметка на хората

Иван Френкев ( някогашен ръководител на КЗП)
Днес излезе информация, че служебното държавно управление понижа фрапантно с 40% такси, които Комисията за контролиране на известията (КРС) събира от името на страната. Обяснението – поощряване на вложенията, стимулиране на нововъведенията и така нататък В същото време телекомите не престават да получават компенсации  от страната (разбирай от всички нас) за цената на електрическата енергия. И в случай че това не е задоволително, преди няма и месец усилиха месечните такси на потребителите с цялостният размер на годишната инфлация (15.3%) още веднъж с сходни доводи. Въпреки апелите, сегашното управление на КЗП безмълвно отхвърля да разгласи клаузите за индексация в договорите с телекомите за неравноправни. Ако всичко това не е подарък за милиони, здраве му кажи. Накратко, страната се отхвърля от доходи, само че за сметка на това подарява торби с пари без никакви насрещни задължения. Същевременно данъкоплатеца го прекарват под съмнително затворените очи на КЗП с утвърждението на служебното държавно управление.

За да не бъда необоснован, дано разгледаме в какъв подтекст се вършат тези дарове.

-        Първо, преди 2 седмици от МФ изтече апокалиптичен отчет по какъв начин страната ще банкрутира, по какъв начин хазната няма пари, тъй като виждате ли неприятните депутати (разбирай тези от БСП) се пребориха с големи старания да бъдат увеличени обществените заплащания и подсилен българският народ по време на икономическа рецесия. Заговори се за увеличение на налози, орязване на разноски и заледяване на приходи. И в това време, тъкмо това служебно държавно управление взема решение да прави дарове на телекомите. Интересно, за кого е по-загрижен Румен Радев, за огромните бизнеси или за българският народ?

-        Бърза информация на уеб страницата на КЗП демонстрира, че телекомите са едни от най-често разследваните и наказвани за използване на нелоялни търговски практики бизнеси. Преди да бъдем нелегално освободени като управление на КЗП с сътрудниците съвсем всяка седмица се произнасяхме по проблеми свързани с телекомите. Дори и сега текат разнообразни каузи за наложени наказания. С други думи, имаме нападателни търговци, от които има още какво да се желае по повод използване на отбраната на потребителите. Когато предходната година телекомите се пробваха да упражнят индексация на таксите, единствено навременната и безапелационна интервенция на министъра на стопанската система Корнелия Нинова и на тогавашният ръководител на КЗП Димитър Маргаритов стопираха фрапантното нарастване. Това беше преди повече от една година. За страдание както към този момент неведнъж се потвърди, за служебното държавно управление на Румен Радев потребителската политика не е предпочитана. Тази година таксите бяха индексирани с над 15%.

-        Служебното държавно управление прави следващите промени оттатък конституционните си отговорности за осъществяване на изборите. Защо е тази прибързаност да се смъкват таксите на телекомите в този момент, вместо да се оставят на постоянен кабинет? Остава по-малко от седмица до осъществяване на изборите. Със сигурност не е с цел да се помогне на потребителите да си заплащат увеличените сметки. Не наподобява и да се работи в полза на държавния бюджет. Единствената оставаща опция е, че се работи в полза на телекомите, които бяха подкрепяни през цялата предходна година от данъкоплатците и все пак усилиха таксите на същите тези данъкоплатци.

Ето за какво е значимо да се гласоподава в неделя и да се сформира постоянен кабинет. На безотчетността на служебното държавно управление и на едноличното ръководство на Румен Радев би трябвало да се постави точка. Имаме потребност от устойчиво ръководство, с явен обществен вектор в полза на елементарните хора с цел да не се позволяват сходни съмнителни практики да не престават да се ползват. Време е всички ние да излезем и да гласуваме съгласно интереса на личният джоб.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР