Иван Демерджиев е новият служебен вицепремиер и министър на вътрешните

...
Иван Демерджиев е новият служебен вицепремиер и министър на вътрешните
Коментари Харесай

Иван Демерджиев се завръща начело на МВР

Иван Демерджиев е новият длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи

Юристът от Пловдив Иван Демерджиев е новият длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи - позиция, която през 2021 година се заемаше от Бойко Рашков в служебния кабинет на Стефан Янев.

Демерджиев също участваше във второто "издание " на служебното държавно управление сред септември и декември 2021 година, само че като министър на правораздаването на мястото на проф. Янаки Стоилов (няколко месеца по-рано той беше и заместител на Стоилов).

В този интервал Демерджиев не просто продължи почналата самодейност на Министерството на правораздаването за искане за премахване на Иван Гешев като основен прокурор, само че разгласи, че събира нови сигнали против него.

В последна сметка Висшият правосъден съвет отхвърли да приключи мандата на Гешев, откакто беше сезиран и от правосъдния министър Надежда Йорданова през 2022 година

През ноември 2021 година Демерджиев разкри, че е бил заплашван от съсобственика на охранителната компания "Делта гард " Димитър Спасов (Митко Каратиста), още до момента в който е бил настоящ юрист и преди да влезе в изпълнителната власт.

Демерджиев е подал тъжба в Министерство на вътрешните работи и е давал показания пред прокуратурата, само че се оказа, че съвсем 2 година по-късно няма никакво развиване по случая.

Инцидентът се е случил, до момента в който той е представлявал собствен клиент от Германия по спор за фотоволтаичен парк. "Делта гард " са влезнали в парцела на клиента му със мощ, без да може да бъдат извадени оттова. Когато Демерджиев е повдигнал въпроса пред Спасов, той му споделил, че "ако се прави на забавен, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура " против него и е загатнал, че присъединяване му в митингите против Иван Гешев може да докара до рискови последици.

За малко Иван Демерджиев беше спряган за възможен член на екипа на Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков. В края на март 2022 година пресслужбата на Министерски съвет заяви, че Демерджиев даже е бил назначен за зам.-министър в Министерство на вътрешните работи.

Самият той обаче отхвърли позицията, като разгласи, че е имал "съображения и обструкции ", които са останали без отговор. Тогава Демерджиев посочваше, че "дълбоко почита министър Бойко Рашков и има вяра, че той прави всичко по силите си да се пребори посредством потенциала на Министерство на вътрешните работи с порочните феномени от последните години ". Той обаче "не има вяра, че препоръчаната позиция ще му разреши да извърши главното си предпочитание - да помогне за действителна смяна в България ".

Четири месеца по-късно Иван Демерджиев въпреки всичко ще влезе в ръководството на Министерство на вътрешните работи - само че на мястото на Рашков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР