Иван Алмаджиев е сред надеждите на българското плуване за силно

...
Иван Алмаджиев е сред надеждите на българското плуване за силно
Коментари Харесай

Иван Алмаджиев пред Sportal.bg: Добре е да има “зайче”, което да гониш

Иван Алмаджиев е измежду очакванията на българското плуване за мощно показване през идващите години. Преди по-малко от десетина дни пловдивчанинът усъвършенства върха на България на 50 метра бътерфлай при мъжете на 25-метров басейн, откакто “закова” хронометрите на 23.81 секунди на държавното състезание за старша възраст в Стара Загора. Алмаджиев при в историята предходния върхов резултат, който беше дело на Антъни Иванов. Новият рекордьор на България в дисциплината даде извънредно изявление за Sportal.bg , в което бяха наранени част от най-интересните и най-болните тематики в родното плуване.

- Иване, единствено преди няколко дни усъвършенства националния връх на България за мъже на 50 метра бътерфлай на 25-метров басейн, откакто финишира за 23.81 секунди. Прати в историята достижение на Антъни Иванов, по какъв начин се чувстваш след този мощен резултат?
- В началото не разбрах, че съм подобрил върха за мъже. Поглеждайки таблото с резултатите, настръхнах като видях 23 секунди. По-късно при награждаването, обявявяйки върха, си дадох сметка за тежестта му.
 Александър Николов стана първият българин под 50 сек на 100 м св. жанр @@@

- У теб несъмнено има и малко горчилка, защото този резултат щеше да ти обезпечи присъединяване на Световното състезание за мъже и дами на 25-метров басейн в Китай, само че изпусна тази опция, защото срокът за покриване на нормативи беше изминал.
- Криво ми е, само че спортът не е стълбище, с цел да прескачам стълби. Пред мен има към момента надпревари - европейско и международно за младежи, на които би трябвало да се потвърдя, по-късно ще се боря и с мъжете.

- Миналата година притисна съществено Антъни Иванов на националния шампионат на 50 метра бътерфлай - смяташ ли, че по-голямата конкуренция ражда и по-силните резултати?
- С Антъни сме на първо място другари. На предходното съревнование, след старта ми на 50 м бътерфлай, ме повика и ми сподели грешките и местата, на които да акцентира, с цел да подобря времето. Конкуренцията постоянно води до по-добри резултати. Добре е да има “зайче ", което да гониш.
 Четвърти ден от Републиканското по плуване в София @@@

- Подобряваш достиженията си с всяка минала година - какви са задачите ти в идващите две години, готвиш ли се за присъединяване на Олимпийските игри в Токио през 2020 година?
- За това работим с треньора ми Стефан Георгиев. Изготвен ми е подготвителен проект до 2020 година, посредством който да достигнем времена под нормативите за Олимпиадата.

- Ти си рожба на пловдивската школа, която дава мощни състезатели в последните години. Каква е тайната на триумфа?
- Не мисля, че има загадка. Може би тежките условия, в които упражняваме, неналичието на качествено възобновяване и поддръжката на бизнеса ни окуражи да се потвърждаваме.

- Може да се каже, че в Пловдив изискванията за подготовка не са от най-хубавите, само че скоро следва да стартира построяването на 50-метров басейн. Смяташ ли, че сходно оборудване ще помогне за още по-силни резултати отсега нататък?
- Факт, е че всички огромни конгреси са на 50-метров басейн. Липсата на подобен в града ни принуждава да търсим разновидности за подготовката, което е огромно задължение за родителите ни. Тук е моментът да загатна “Еврофутбол”, които са ми главен спонсор към този момент трета година. Искам да благодаря на НСК Олимп, които ми помогнаха във значим миг за мен и за тяхната поддръжка. Това демонстрира, че в спорта не всичко е конкуренция. Снимки: Архив Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР