„Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос на

...
„Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос на
Коментари Харесай

Йорданов пред ДБ: Ако направят КПКОНПИ бухалка, искаме да сме в коалицията, която ще я управлява

„ Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос на процедура се движи към изменението на Закона за КПКОНПИ и е в две направления – Политическа партия споделиха: желаеме този закон да бъде признат като авансово изискване, по тази причина да одобряват поддръжка от Има Такъв Народ.

Има Такъв Народ споделят: но, одобряваме го знаково на първо четене, обаче второто четене ще го гласуваме откакто има определен кабинет, с аргумента, че има доста корекции, които би трябвало да се създадат.

" Но Тошко споделя: „ Не, не ние ще гласуваме за КПКОНПИ след избирането на държавно управление, тъй като желаеме да сме сигурни, че в случай че вие си извършите бухалка, ние ще сме в обединението, която тази бухалка ще я ръководи. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която след това да... отидем на избори, а вие да я контролирате. “

Това скандално пояснение прави съпредседателят на Демократична България Христо Иванов на съвещание на парламентарната си група в една от залите на Народното събрание, само че забравени камери и микрофони направиха сбирката обществена. За излъчването на съвещанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ.

Камерите се оказаха забравени поради отсрочена та комисия за Gemcorp, която трябваше да се организира там. Гафът не е тенденциозен, само че може да торпилира договарянията за кабинет.

В Българска социалистическа партия към този момент са взривени от чутото, а Нинова е изумена.

На съвещанието Христо Иванов регистрира пред сътрудниците си по какъв начин протичат консултациите за сформиране на кабинет.

Иванов показва недоволството си от обстоятелството, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не желае да предложи нова управническа формула, тъй като била удовлетворена от досегашните си позиции.

Двамата съпредседатели на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов са се примирили, че се върви към избори - евентуално на 16 октомври. Демократична България ще решат какво да вършат откакто е явен претендентът за министър председател, към този момент се опитвали да са дистанцирани.

От записа излиза наяве още, че Нинова и Христо Иванов се тормозят, че Слави Трифонов още веднъж ще изиска Гроздан Караджов за министър. По думите му това щяло да докара до “късо съединение”.

При вероятно държавно управление Кирил Петков настоял да бъде вицепремиер и вътрешен министър, желал всички спецслужби в свои ръце.

Политическа партия желали закона за КПКОНПИ като авансово изискване за сформиране на кабинет, Има Такъв Народ обаче имат друго условие - приема се знаково на първо четене, само че второто да е откакто се избере кабинет. Аргументът бил нуждата от доста корекции. Според Иванов компромис можел да се откри, тъй като и парламентарната група на " Промяната " признала, че може да има някакви ремонти.

Позитивно било, че има развой, Политическа партия към този момент спрели да отхвърлят диалози с Има Такъв Народ. Според Иванов е трябвало Има Такъв Народ, в случай че не си сменят ръководителя, то най-малко да не го излъчват в преговорния екип, и също така да се откажат да имат министри.

Всичко това може да докара до късо съединяване, когато Асен Василев би трябвало да беседва с Тошко Йорданов и когато се заприказва за постове, декларира Иванов пред депутатите от Демократична България.

Десните предложили бъдещият министър председател да има по-голяма опция за избор на екип, а не да се трудоустрояват посочени по партийна линия, Нинова обаче не желала, показва Иванов.

„ Междувременно самите Политическа партия, в лицето тук на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът би трябвало да се ревизира съществено. Т.е. в съдържателната част на аргумента на Има Такъв Народ – може да се откри компромис по нея. Но Тошко споделя - „ не, не ние ще гласуваме след избирането на държавно управление, тъй като желаеме да сме сигурни, че в случай че вие си извършите бухалка, ние ще сме в обединението, която тази бухалка ще я ръководи.Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която вие след това да... отидем на избори, а вие да я контролирате. “

На идващ стадий, това което следва е в този момент в неделя, в 6 ч. в Министерски съвет среща, с Кирил и Корнелия, на която да обсъдим проектопрограмата и другата седмица, по графика на Корнелия, следват диалозите за личен състав и конструкция на Министерски съвет.

И последно - през днешния ден имахме среща, на която Корнелия се хвана за промените в КЕВР, т.е. за решението на Конституционен съд, което в действителност, неговият резултат е, че то възвръща Иван Иванов на поста. Корнелия се хвана за това и сподели – ние незабавно би трябвало да изберем ръководител, с това на практика се реши въпроса, какъв брой дълго време може да държи мандата. Казвайки, че на база на изчисления, които Политическа партия са създали е реалистично гласуването на нов ръководител на КЕВР може да се състои на 12 август. т.е. Тя е национално виновна, с цел да може да се избере ръководител на КЕВР, ще държи мандата до 15 август, както е съобщила в това време. Като за задачата ще би трябвало да се вкара решение, с което Народно събрание да си отсрочи отпуската отпуската. Това е, което аз мога да прибавя към фактологията. Ако нещо пропущам фактологично, от това което през вчерашния ден се приказва, Владо и генералът да прибавят.

Христо Иванов продължава: От позиция на оценката на тази фактология, мога да кажа следното нещо: Корнелия го раздава все едно тя, по този начин наподобява, че желае да сформира държавно управление, само че виждам следните проблеми. От една страна това, което е положително, е че има развой. Минахме точката в която Политическа партия отхвърлят въобще опцията да се беседва с Има Такъв Народ, бяха " меки китки ", тъй като не допускаха опцията да се беседва с Има Такъв Народ.

Това значи, че те към този момент не могат да кажат Има Такъв Народ са 100% мафия, а ние сме 100 процентово бели. Тоест нещата започнаха да се размиват от което една позиция тяхна, която отхвърля опция за сформиране на кабинет става по-трудна.

Това е по този начин да се каже вест или резултат от това, което се случва в изгода, а покачването в това да има държавно управление. В противоположната посока, обаче Корнелия Нинова на процедура не е свършила значими неща. От моя позиция беше значимо изначално да се сложи въпросът за това, кой ще води договарянията от страна на Има Такъв Народ и защо.

Има Такъв Народ получават статута на търпими членове на ръководещата коалиция, с което доста им се понижават негативите, които до в този момент имаха и против това беше мъдро да се каже, в случай че няма да си промените ръководителя на групата, то най-малко излъчете различен преговорен екип. Освен това, хайде изначално да кажем, че вие няма да имате министри.

В един миг Корнелия споделя, че не знае дали няма да изискат Гроздан Караджов още веднъж да бъде министър. Тоест опцията да се адресира главния проблем на Политическа партия обвързван с това, с кого приказват и това кои ще са министрите на Слави. Щото оттова стартира целият проблем – това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие.

Корнелия по никакъв метод не е решила този проблем и чакам, че този проблем ще докара до мощен блокаж на втори стадий, нещо което видяхме и на тази среща, тъй като дойдоха Тошко и госпожа Митева и започнаха да се държат по същия метод - безочливо, надменно и така нататък Тоест за мен Корнелия не знам, за какво може би от недомислица е пропуснала значима опция при договарянията да почисти значими проблеми, които остават и допускам че идната седмица доста елементарно ще доведат до късо съединяване – съдбовно.

От сорта на това, когато Асен Василев ще би трябвало да беседва с Тошко Йорданов или би трябвало да се разисква какъв министерски пост Кирил Петков ще би трябвало да заеме, тъй като тази тематика... или кои са министрите на Слави. Причината Корнелия да го прави това нещо, че в случай че тя смени формулата по какъв начин би трябвало да се сформира кабинет - да определим един министър председател и да му дадем повече благоприятни условия, той да си дефинира екип, това понижава нейните шансове да бъде в състава на министерски съвет и тя по тази причина не желае да влиза в подобен вид прелиминарен диалог.

Казвам това, тъй като го виждам като фактор, който поддържа високо конфликтен капацитет, може и да се случат други неща, само че като целя с генерала като излязохме през днешния ден от тази среща си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар за който приказваме ще бъдат на 16 октомври, просто да си помислите.

Това е, което аз мога да кажа чисто политически. Генерале, Владо, нещо в случай че желаете да допълните като усещания, наблюдения и разбори, обръща се Христо Иванов към съпредпреседателите на Демократична България.

Кажете сътрудници, какво мислите за нашето позициониране и впрочем.

Сега нали ние си настояваме, че първо ние участваме в диалозите чисто с осведомителна цел, действително ще влезем в договарянията когато имаме излъчен министър-председател, че нашите групови органи едвам най-после ще вземат решение дали поддържаме и под каква форма и доколко. Тези всичките словесни еквилибристики са значими да ги повтаряме, с цел да поддържаме въпреки всичко някаква отдалеченост от този целия развой, не че нали пропагандата на ГЕРБ и Движение за права и свободи ще ни оставят доста празен ход, само че въпреки всичко колкото е допустимо да го поддържаме. Тези неща са значими да се кажат, че държиме мандата не е на избрана политическа мощ, третия мандат е механически, че това не е на политическа групировка която има лично право да сформира политическо ръководство и така нататък Тези всички неща, в случай че имате потребност да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да забележим какво в последна сметка ще се конфигурира, в случай че въобще.

Основният проблем е Политическа партия и Има Такъв Народ, акцентира Иванов.. Това е което аз мога да кажа, кажете вие по какъв начин ви наподобяват нещата, имате ли въпроси и впрочем.

Депутатка от Демократична България взима думата: Ако това е сюжетът, към който се движим – избори, който наподобява, е неизпълним.

Христо Иванов: Описвам ви разнообразни фактори. Не мога да кажа към какъв сюжети се движим. Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито на Тошко и Ивето, нито, почтено казано, на Корнелия.

Депутатката продължава: Мисълта ми беше, че започваме да плащаме цена за нещо, което наподобява да не се случи. До скоро беше да плащаме цена за нещо, което има вид да се случи и тук съгласно мен към този момент би трябвало да се намерят някакви салда.

В този миг в залата се чува, че записът по “Дарик “ не е спрян и се излъчва в ефира. Христо Иванов споделя, въпросът е да се махне от уеб страницата на “Дарик “ и пита по какъв начин са го видели. В този миг звукът стопира.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР