Ива Митева от Има такъв народ бе избрана за председател

...
Ива Митева от Има такъв народ бе избрана за председател
Коментари Харесай

Ива Митева бе избрана за председател на НС, ГЕРБ - сами в парламента

Ива Митева от " ИТН " бе определена за ръководител на 45-то Народно заседание. А ГЕРБ останаха сами в Народното събрание, всички останали - в съпротива.

Това стана ясно, защото преди избора имаше спор сред ГЕРБ, които предложиха смяна в метода на избор, с цел да се види какво е новото парламентарно болшинство, и Татяна Дончева от Изправи се.бг, Мутри вън, която възрази.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков предложи смяна в разпоредбите и метода на гласоподаване на избора, които бяха изчетени от трибуната. Неговото предложение усложнява процедурата за избор, защото той изиска вместо да е очевидно с повдигане на ръка, да бъде - със ставане от място, идване на трибуната, отговаряне със " за ", " срещу " и " въздържал се ".

Аргументите за това били, че когато се касае за управление на Народно заседание - " това е едно от най знаковите гласувания, където се дефинира кой е съпротива и ръководещ и този метод няма да подсигурява хората да знаят кой кого е подкрепил ". " Ще се види и дали са истина думите на групите - за нов морал и нова нравственос. ГЕРБ предишния мандат беше предложил на втората по величина партия да оглави Народното събрание в символ на парламентаризма, по тази причина колкото и да не се харесваме, би трябвало да се почитаме ", обоснова се той.

Татяна Дончева предложи противоположното с доводи, че " се касае за очевидно гласоподаване - а било то с повдигане на ръка, със ставане от място и наименуване на името си е все ясно, а дали ще го забележим за 5 или 15 мин, това е въпросът ". Тя сподели, че може авансово да предвижда претендентът на ГЕРБ ще получи всички гласове на депутатите от партията. Тя изиска да не се точи съвещанието и предложи противоположното - да се организира по разпоредбите.

Тома Биков взе думата и посочи, че няма система, която да регистрира по какъв начин са дали своят вот другите групи и не може да се види болшинството, което ще управлява Народното събрание. " Целта е да се види какво е новото парламентарно болшинство и кой влиза в него, концепцията е да има бистрота ", безапелационен бе той.

От общо 232 дали своят вот по предлагането депутати - 74 бяха " за ", а 158 " срещу ". Така предлагането на ГЕРБ не бе признато, само че от партията желаеха да се види резултатът на гласуването по групи. А то бе - ГЕРБ 74 " срещу " истинското предложение, всички останали партии - са дали своят вот срещу предлагането на партията на Бойко Борисов - ИТН - 48 " за ", Изправи се, Мутри вън - 14 " за ", Демократична България - 27 " за ", Българска социалистическа партия - 42 " за ", Движение за права и свободи - 29 " за ".

Последваха номинациите - първи ГЕРБ предложиха ръководител на 45 Народно събрание да бъде още веднъж Цвета Караянчева.

Тошко Йорданов от името на ИТН предложи като номинация Ива Митева, изчете биографията й, от която стана ясно, че тя е приключила СУ, работила в Министерство на правораздаването, чиновник в дирекция Право и законодателство на Европейски Съюз в Народното събрание от 2000 година, от 2007 интензивно взе участие в измененията на изборните закони, през 2017-2019 година хоноруван учител в Нов български университет - Право. Той предложи да се съпостави с биографията на Караянчева с апел към депутатите: " Преценете сами ".

Николай Хаджигенов пък изиска ръководителят да не е като " смокиново листо на ГЕРБ и да се върне гордостта на Кърджали, експерта по поцинковане, там, където му е мястото ". Той заявява, че неговата група поддържа номинацията на Ива Митева.

Думата взе и Вежди Рашидов от ГЕРБ, който изиска да не се разрешават " квалификации от сорта на мутри ". " Квалификация към една дама е вулгарно. Достойният човек показва кой е мутрата и къде е и попита за какво се наскърбява в Народното събрание ", сподели той. Десислава Атанасова взе думата с искане за ред и правила, с цел да се работи в духа на парламентаризма и изиска " неодобрение за обиждащите ".

В тази връзка председателстващият Народното събрание през днешния ден Мика Зайкова помоли да не се разменят обиди и " да се трансформира Народното събрание в пазар пред погледите на целия български народ ". Гласуването протече с повдигане на ръка на народните представители от място, като се стартира от Ива Митева. " За " нея гласоподаваха 163, срещу нямаше, въздържали се - 75 депутати. " За " кандидатурата на Цвета Караянчева бяха 75, срещу нея - 162.

Ива Митева благодари с къса тирада от трибуната: " Осъзнавам отговорността и упованията по тази причина да намерим най-вярната посока, да отговорим на провокациите в днешната сложна действителност. Убедена съм, че ще работим почтено за престижа на този парламент. Надявам се към опита на потвърдилите се парламентаристи да прибавим силата на новоизбраните сътрудници. Към нас и нашата работа са обърнати гласоподаватели за осъществяване на стратегиите, които да са плод на крепко обсъждане и всестранно оглеждане, имам вяра, че Конституцията ще бъде зачитана в това Народно заседание, от нашите дейности зависи България да е правова страна, прозрачността и отчетността да са водещи правила, парламентарният надзор и чуването на органите на правосъдната власт и други институции да се изпълнят със наличие. "

Тя прикани за разговор и висока парламентарна просвета, за " да са почтени представители на народа ". В изводи тя поздрави всички определени народни представители в 45-ия парламент.

Последваха предложенията за зам.-председатели. 234 депутати поддържаха кандидатурите на Цвета Караянчева (ГЕРБ/СДС), Виктория Василева (ИТН), Кристиян Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън!).

С подигравка Тома Биков от ГЕРБ разяснява новото болшинство в Народното събрание, изброявайки партиите, плюс " Изправи се. Бг. Мутри мрън " и разяснява, че Слави Трифонов е предложил номинация за ръководител на Народно заседание, само че " е избягал от работа още в първия си работен ден ". Той предложи за зам.-председател Цвета Караянчева.

" Не е избягал, той е болен от коронавирус сега ", отговори Филип Станев от Има Такъв Народ, който предложи Виктория Димитрова Василева.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия предложи Кристиян Вигенин, с послание към новия ръководител да не лишава думата на опозицията. Хамид Хамид от Движение за права и свободи предложи Мукадес Налбант, лекар по история на философията. Христо Иванов предложи от името на Демократична България - Атанас Атанасов. От коалиция Изправи се.бг, Мутри вън предлагането бе за Татяна Дончева. Новият парламент одобри и разпоредбите за работа от 233 гласа, бяха определени и 12 секретари по двама от всяка ПГ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР