Ива Митева обяви какво смята, че ще се случи в

...
Ива Митева обяви какво смята, че ще се случи в
Коментари Харесай

Ива Митева: Очаквам тази седмица да създадем постоянните комисии в парламента

Ива Митева разгласи какво счита, че ще се случи в Народно заседание до Коледа.

Очаквам и моля да успеем да се организираме и да създадем непрекъснатите комисии в Народното събрание тази седмица, разяснява пред публицисти в Народното събрание зам.-председателят му Ива Митева.

Миналата седмица депутатите гласоподаваха 24 непрекъснати комисии в правилника за работа на 47-то Народно събрание /в 46-то Народно събрание те бяха 22/.

Митева подчерта, че е доста значимо какви персони ще бъдат ръководителите на комисиите, само че посочи, че към момента болшинството в Народното събрание / " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " / не са се договорили на кои и на какъв брой комисии да имат ръководители. Митева отбеляза, че тя няма да управлява комисията по конституционни и правни въпроси, ще бъде евентуално част от нея, само че, по думите ѝ, тази комисия би трябвало да бъде на най-голямата политическа мощ.

Разговаряхме в петък с сътрудниците от обединението, окончателното систематизиране не е готово, сподели зам.-председателят на Народно събрание и добави, че постоянно има разногласия.

Колко и на кои комисии опозицията ще има председателски места също не е към момента ясно.

Според Митева комисията по конституционни и правни въпроси, комисията по бюджет и финанси би трябвало да стартират допустимо най-бързо работа. По думите ѝ, те би трябвало и да са по-големи като състав. Там са правосъдната промяна, КПКОНПИ, въпроси, които съществено би трябвало да стартираме да обсъждаме, както и данъчните закони, изясни тя.

Три месеца период за законодателни промени, които биха дали опция за освобождение на основния прокурор, както през вчерашния ден анонсира в национална телевизия министърът на правораздаването Надежда Йорданова, Ива Митева коментира като вероятни, в случай че има предпочитание за работа. Въпросът е какви са съответните промени, добави тя.

Много пъти сме говорили, че имаме конституционни спънки, деликатно би трябвало да бъдат извадени решенията на Конституционния съд - имаме в действителност доста работа, посочи зам.-председателят на Народното събрание.

Проектът за решение на " Демократична България " за зелен документ за депутатите и администрацията на Народното събрание, по думите на Митева, би трябвало първо да бъде разискван в съответната комисия и по-късно да бъде гласуван в пленарната зала. Тя чака това да стане при започване на януари следващата година, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР