Ива Георгиева притежава повече от десет години опит в управлението

...
Ива Георгиева притежава повече от десет години опит в управлението
Коментари Харесай

Ива Георгиева: Взаимоотношенията ни с ЦСКА приключиха, между нас няма неуредени неща

Ива Георгиева има повече от 10 години опит в ръководството на интернационалните планове. Представител е на Lagardere Sports (вече SportFive), в позицията й на Управляващ шеф на основаното, за задачите на плана за създаване и ръководство на нов футболен стадион на ЦСКА, плановото сдружение - GSG в България. Георгиева даде изявление за " Гонг ", в което разкри каква е повода взаимоотношенията на международната компания с актуалното управление на ЦСКА да приключат.

Г-жо Георгиева, през лятото на 2022 година Спортфайв и ЦСКА дадоха конференция, на която бяха оповестени проекти за построяването на нов стадион. В общественото пространство излязоха изявления, че взаимоотношенията ви с клуба са прекъснати. Какво тъкмо се случи?

- Пресконференцията от лятото на 2022г в действителност не бе началото на тези взаимоотношения. Те започнаха много по-рано - през декември 2021 година, когато беше подписан контракт със Спортфайв за правене на задълбочено прединвестиционно изследване, по отношение на построяването и ръководството на този стадион, отчитайки всички провокации, съпътстващи неговото осъществяване. Резултатите от обследването и направения бизнес -модел, бяха определящи за решението на Оператора дали ще подсигурява и след това ръководи новото оборудване. Напълно неправилно е внушението, че откакто оборудването бъде издигнато, то тогава операторът ще реши дали ще го ръководи или не, още повече, в случай че същият поема уговорката да подсигурява твърди суми и бъдещи доходи от неговото комерсиализиране. Подобни изказвания са несъстоятелни.

От " Армията " обявиха, че контракт сред ЦСКА и Спортфайв не е имало, защото това е компания за ръководство на игрища, а не за планиране и създаване на уреди...

- Да, контракт за бъдещата комерсиализация и ръководство на оборудването по този начин и не беше подписан, без значение, че подобен беше препоръчан още преди да стартират дейностите по планиране и ръководство на плана, посредством доверения планов екип/ управител на Оператора - GSG. За да бъдат прекратени всевъзможни спекулации по тематиката, дано обясня по какъв начин кардинално действа моделът на Спортфайв: Спортфайв е интернационален оператор и интернационална маркетинг организация, която ръководи спортни уреди, според строги и характерни условия, гарантиращи финансова и комерсиална жизнеспособност на съответното оборудване.

Спортфайв не ръководи молове, хотели или търговски центрове и не търси насърчаването на сходен вид комерсиализация. Спортфайв развива оборудването, като печеливш състезателен и маркетинг артикул. Спротфайв не проектира и не строи игрища, само че с цел да подсигурява, че оборудването, което ще комерсиализира и ръководи, е построено по най-високите стандарти, Операторът избира и работи в цялостен синхрон с екип от доверени експерти, с интернационален опит в проектирането, построяването и ръководството на други уреди.

Такъв екип беше номиниран и в България, посредством особено основано планово сдружение, за задачите на съответния план. Експертите, изготвили предпроектните изследвания и бизнес -модел, извършват прецизно и не просто ръководят, само че и развиват плана и дават отговор за цялостния резултат, до неговото цялостно довеждане докрай, следвайки към този момент направения бизнес -модел.

Уж всичко бе уредено и несъмнено. От къде пристигна разминаването сред двете страни?

- Не бих желала да встъпвам в елементи по тематиката, тъй като отговорът на този въпрос, с днешна дата, не би оказал помощ обстановката да бъде изменена. Причината, поради която Спортфайв одобри комерсиализиране на бъдещия стадион, бяха резултатите от изследването, увереността, че страната ще бъде деен участник в този развой и несъмнено, доверието в опита на интернационалния екип, който работеше на терен. В последна сметка, за жалост, се получи друго. При състояние, че има направен съответен модел за " Българска Армия " и доста тъкмо бюджетиране, Операторът не би могъл да поддържа друга посока на развиване на стадиона, с изключение на авансово съгласуваната и утвърдена от всички участници в процеса, още по-малко да носи гаранции за модел, чиито параметри и визия се трансформират в процеса на осъществяване на същия.

Бихте ли ни разказали повече детайлности? Каква бе сделката с Ганчеви? Кой трябваше да обезпечи финансирането и какъв брой коства нов стадион в България, който дава отговор на всички модерни условия?

- Екипът, който имаше достойнството и привилегията да работи за клуб, какъвто е ЦСКА, въпреки и за малко, одобри извънредно отговорно тази опция. Основната цел беше ясно изразена по време на цитираната нагоре конференция. В нито един стадий, ние не сме се отклонявали от тази цел. Както е известно за всички, вложителят на този план, е управлението на клуба. За страдание, актуалната обстановка, за следващ път удостоверява, че за осъществяването на сходен вид стратегически планове, ролята на страната, е определяща. Още повече, в съответния случай, става въпрос за стратегическа инвестиция, с необикновен смисъл, както за многочислените червени почитатели, по този начин и за българския спорт и общество. Правилното осъществяване на този план и ръководство, е наложително! Верният метод за него, ще дефинира и стандартите за всички бъдещи уреди в България.

Приключиха ли взаимоотношенията ви с ЦСКА или си оставяте малка врата за бъдеща взаимна работа?

- Нашите взаимоотношения с актуалното управление на клуба завършиха. Мога да кажа, че сред нас няма неуредени връзки, до стадия, в който ние участвахме в този план. Въпреки това, екипът ни остава да бъде професионално виновен към плана, в който имаше основна роля, както и в поддръжка на всички последователи на аления клуб, на българската страна и общество.

Несъмнено последователите на ЦСКА заслужават нов стадион. През всичките тези месеци срещнахте ли поддръжка от почитателите?

- ЦСКА има страхотна аудитория и извънредно интелигентни последователи, които в действителност заслужават европейски стадион, който да дава отговор на марката ЦСКА. По настоящем, клубът се развива във възходяща посока, като спортни резултати, което може единствено да радва алената общественост. В стадия на нашето присъединяване, ние не сме имали директна опция да поддържаме връзка с почитателите, само че усещахме тяхната угриженост и отношение към този толкоз значим план, който им поисквам да получат, рано или късно.

Как приема вашите проекти страната и ММС за създаване на нов стадион? Водили ли сте диалози с тях?

- Не сме имали опция за среща с страната, след отдръпването на Проектния управител и оператора, само че оставаме разполагаем, при положение, че бъдем потърсени за такава. Министерство на спорта е публично осведомено за нашето отдръпване. То, посредством сдружението " Сердика спортни парцели " ЕАД, е пълноправен сътрудник в този развой и точно заради тази причина, чакам заинтригуваност от тяхна страна, по отношение на бъдещото развиване на стадиона, поради значимостта на тематиката и отговорността, която всяка от страните има в него. Ние, към момента, мощно имаме вяра в този план, само че само, в случай, че самодейността за неговото реализиране, бъде в ръцете на страната, която е пълноправен сътрудник в него.

Само по този метод, могат да бъдат обезпечени оптимални финансови и обществени резултати. В случай, че бъде поискана среща, Спортфайв ще откликне и разиска действителните и работещи благоприятни условия, да даде своята поддръжка на Министерство на спорта, в гарантирането на дълготрайни финансови резултати за страната, в интерес на вярно работещ стадион на клуба, по моделът, който беше сполучливо осъществен в Унгария, с поддръжката на унгарското държавно управление. Подобен сериозен план, изисква съществени решения в интерес на клуба, обществото и страната.

Министър Лечева неведнъж е заявила, че страната ще поддържа професионално построен и ръководен стадион и ще потърси гаранции за това. След отдръпването на Спортфайв, по какъв начин клубът ще подсигурява, че ще построи и ръководи сходен вид оборудване?

- На този въпрос би могла да отговори министърът на спорта, както и управлението на клуба. Надявам се, че Министерство на спорта ще изиска съответните гаранции, както за осъществяване, по този начин и за финансова и функционална резистентност на бъдещото оборудване, с цел да бъде предпазен, както ползата на клуба, по този начин и на страната. Все отново, смисълът на обществено -частното партньорство, което е напът да се завърши, е реализиране на икономическа успеваемост, при ръководството на обществената благосъстоятелност, в отбрана интереса на жителите и обществото. Би трябвало, виновното ведомство, да съумее да отбрани публичния интерес, при реализиране на съответни резултати за всеки от участниците в това партньорство. В противоположен случай, неговото основаване, би било по-скоро неефективно.

Според вас, има ли сили и финансови благоприятни условия, без вашата помощ, ЦСКА да построи и след това да ръководи нов съвременен стадион - задача, която не е по никакъв начин лека.

- Моето непретенциозно мнение е, че сходна задача е непостижима, за който и да е български или европейски клуб, при всичките поръчки и заявления за това в пространството. Тези, които ръководят футболни/спортни клубове имат напълно различен вид експертиза и тя би трябвало да бъде фокусирана само и единствено върху развиването на клуба. За да бъде изменен моделът на безидейно строителство на спортни обекти в българския спорт/футбол, е належащо да бъде осъществен най-малко един сполучлив план, по правилния метод, и ръководен от експерти. Той би дал напълно друг подтик, и то във вярната посока.

Спортфайв e огромна и реномирана международна компания. Как хората в Германия одобряват сходни неуредици в България?

- Случилото се, е казус в опита на компанията, само че не това е най-същественото. Тъжно е, когато в последна сметка страда спортът. Именно поради това, предизвиквам Министерството на спорта, да почерпи опит от към този момент осъществени положителни практики, за създаване и ръководство на спортни уреди, и когато управлява или ръководи основни планове, да бъдат изискани съответните референции за опит и сполучливо изпълнени и витални такива.

От ЦСКА оповестиха, че новата оценка на ст. " Българска войска " възлиза на 28 498 000 лева Може ли с сходно финансиране да се построи стадион, който дава отговор на високите стандарти на УЕФА, или това е някакъв компромисен вид?

- Функциите и на най-опростения тип транспортно средство, обезпечават напредване. Хвърлянето на суми в пространството, за построяването на стадион, без да бъдат подкрепени със съответните калкулации, намирам за извънредно непрофесионално. В съответния случай, въпросът е не дали ще има стадион, а по какъв начин ще бъде обезпечена неговата функционалност, резистентност и бъдещо комерсиализиране, точно в подтекста и на създаващото се ПЧП. Изготвеният от екипа ни план, има избран бюджет, на база на точно направено изследване, както към този момент обърнах внимание. Резултатите от това изследване, в това число бизнесплана и обвързваните с него финансови потоци, бяха утвърдени и доказани от клуба. Впоследствие разбираме, че в действителност новият бюджет за стадион ще бъде едвам 1/3 от одобрения, което решение мъчно би могло да попадне в рубрика " усъвършенстване на разноски ".

И за край! Защо в съвсем цяла Европа се строят нови игрища, а в България нищо не се случва по този значим за развиването на футбола въпрос? Каква е повода?

- Винаги съм вярвала, че моментът за смяна в съществуващите модели на ръководство в българския спорт, от години, е настъпила, само че за жалост, от ден на ден образци, които се случват в страната, в това число въпросът с пловдивските игрища, са доказателство, че без значение от желанието на всички нас да бъдем част от Европа, освен във връзка с спорта, само че и в много други сфери, на този стадий, е мъчно постижимо.
 ЦСКА още веднъж трансформира
ЦСКА още веднъж трансформира " Армията " в своя цитадела

" Червените " търсят мач №20 без загуба за състезание на своя стадион
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР