It’s A Wonderful Life“ първоначално се проваля жестоко в боксофиса,

...
It’s A Wonderful Life“ първоначално се проваля жестоко в боксофиса,
Коментари Харесай

Проблемът на ФБР с филма „It’s A Wonderful Life“

„ It’s A Wonderful Life “ в началото се проваля грубо в боксофиса, преди да се трансформира в коледна класика. Когато това става обаче, тя притегля вниманието, с изключение на на публиката, и на Федералното бюро за следствия.

Прожекцията за медиите на кино лентата, която се организира в кино Глоуб в Ню Йорк, се състои на 20 декември 1946 година, ден преди филмът да бъде показан на публиката. „ Въпреки че се трансформира в скъпа американска класика, „ It’s A Wonderful Life “ не стана неотложно шлагер измежду публиката “, написа Дженифър М. Ууд за Mental Floss. Продуцентът и режисьор на кино лентата Франк Капра остава с 25 000 $ дълг откакто го снима. Въпреки това, Капра споделя, че счита тази история за самоубиец и неговия ангел-пазител за „ най-великият филм, който в миналото съм правил “.

 Capra-signed 1930s

Франк Капра

Неизвестен сътрудник на ФБР, който гледа кино лентата като част от обширна стратегия на Бюрото, ориентирана към разкриване и обезвреждане на въздействията на комунистите и комунизма в Холивуд (подкрепена, несъмнено, от Джон Едгар Хувър ), декларира, че е „ доста забавен филм “. Въпреки това, написа ученият Джон А. Ноукс, сътрудникът „ също и разпознава един детайл във кино лентата, за който от ФБР считат за злокачественo облъчване “. В резултат на този отчет филмът претърпява спомагателни изследвания, които разкриват, че „ виновните за основаването на „ It’s A Wonderful Life “ са употребявали два постоянно срещани трика, употребявани от комунистите за въвеждане на агитация във кино лентата “.

 It's A Wonderful Life

Кадър от кино лентата

Джордж Бейли, основният воин на кино лентата, е дребен управител в социална банка и гледано от една позиция конкуренцията му с нападателния магнат (въпросния сребролюбец мизантроп) Хенри Ф. Потър, който управлява конкурентна банка, е илюстрация на една по-голяма история за американския бизнес и промишленост. Но сега на следвоенната параноя даже концепцията за социална банка може да се счете като комунистическа. А мощно нещастният живот, който води Джордж Бейли в един характерен американски дребен град може да се схване като неуспех, който също необятно се показва като комунистически. Но историята на кино лентата е доста по-фина от тази, написа Ноукс: „ It’s A Wonderful Life “ изобразява битка сред двама банкери, всеки от които съставлява друг взор върху капитализма и демокрацията. “

 Chairman Dies of House Committee investigating Un-American activities

Комисията по следствие на антиамерикански действия

Въпреки това апаратът на ФБР е основан, с цел да даде на Хувър отговорите, които той желае да чуе. Или филмът е бил подривен или не е, а в обширните дефиниции, сложени от Бюрото, този сигурно е бил. Организацията предава резултатите от своето следствие на Комисията по следствие на антиамерикански действия (House Un-American Activities Committee), съвсем предричайки организационното съдействие, което е признак на холивудски лов на вещици, които ще последва. В този случай обаче Комисията избра да не привиква сценаристите и режисьора на кино лентата и „ It’s A Wonderful Life “ продължи да се демонстрира гладко по кината.

По подигравка на ориста точно самите аспекти на кино лентата, които го слагат под подозрение пред ФБР, в последна сметка оказват помощ той да стане обичан за гледане по Коледа („ отпадането на авторските права, което разрешава безвъзмездни пускания на кино лентата по малкия екран сред 1974 и 1994 година също оказват помощ “, написа Ууд.) Централният въпрос на Джордж Бейли дали неговият живот, добър или неприятен, си заслужава, е нещо, което човек може да се чуди в по-тъмната част на годината. Това обаче е въпрос, който надвишава опасенията на ФБР.

„ It’s a Wonderful Life “ е основан на късия роман „ The Greatest Gift “, който Филип Ван Дорен Стърн стартира да написа през 1939 година и разгласява през 1943 година в толкоз дребен тираж, че не стига до публиката.

Във филмът играе Джеймс Стюарт в ролята на Джордж Бейли – човек, който се е отказал от фантазиите си, с цел да оказва помощ на другите и чието самоубийство на Бъдни вечер предизвика появяването на неговия ангел-пазител, Кларънс Одбоди (Хенри Травърс). Кларънс демонстрира на Джордж всичките животи, който е трансформирал към положително, и какъв брой друг би бил живота на брачната половинка му Мери и на околните и познатите му от Бедфорд Фолс, в случай че той в никакъв случай не се беше родил.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР