Итън Пиърс е директор в CryptoAssets Institute, организация, чиято цел

...
Итън Пиърс е директор в CryptoAssets Institute, организация, чиято цел
Коментари Харесай

Итън Пиърс: Идеята на Web3 е да имаме вяра в технологията, а не в малко на брой хора, които да взимат решения

Итън Пиърс е шеф в CryptoAssets Institute, организация, чиято цел е да разпространява децентрализирани технологии. Пиърс е и сътрудник във фонда за рисков капитал Borderless Ventures. Пиърс ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на софтуерната конференция Digitalk. На нея той ще приказва за главната концепция на.Конференцията DigitalK ще се организира на 12 май 2022 година в Sofia Tech Park в хибриден формат, който разрешава и наличие онлайн, и следене от отдалеченост. Билети и повече информация за събитието можете да намерите на и. Ако би трябвало да обясните какво е Web3 на новак, който знае какво е биткойн, само че не доста повече, по какъв начин бихте го създали?
- Web3 не е наложително криптодискусия. За мен Web3 са няколко разнообразни тематики, които се връзват една с друга, само че можем да ги сведем до една съществена: децентрализирана версия на интернет, в която вместо централизирани платформи като днешните обществени мрежи Фейсбук, Twitter и YouTube ще има повече варианти без централно звено. Това значи, че вместо да имаме доверие в няколко души, които взимат решения, както е в централизираните платформи, тържищата, гласуването, финансовия свят и така нататък, ще имаме доверие в блокчейн технологията, която разрешава съществуването на криптовалути, само че и доста други неща, които занапред започваме да виждаме. Самото естество на технологията не разрешава тя да бъде манипулирана по този начин елементарно. Идеята е да имаме повече доверие в криптографията, в сравнение с в един човек, който взима решения.

Това ни води от Web2 към Web3, където се ражда концепцията за децентрализация. Децентрализираните финанси бяха главният фокус през последните години. Те допускат, че всичко, което имаме сега като финансови пазари - тържища, застраховки, банки и така нататък, може да има напълно децентрализирана версия. Сега си представете този образец, пренесен върху целия интернет. Част от моите лекции през последните месеци са за " стопанската система на основателите ", тъй като Web3 дава опция на всички, които основават наличие, освен да популяризират продукта си, само че и да построяват общности към себе си и да ги монетизират.
Реклама
Така че за мен Web3, в резюме, е опцията за една напълно децентрализирана стопанска система, основана върху технология.

Друг образец са NFT-тата, които разрешават разнообразни модели за монетизация от страна на цифрови актьори и реализатори. По време на пандемията някои от тях се изхранваха посредством тези общности към тях, тъй като нямаше по какъв начин да вършат изложения да вземем за пример. Освен това този модел разрешава, когато изпратя на някого 10 $, той да получи 10 $ без комисиони. Има я и другата наклонност, за DAO - децентрализирани самостоятелни организации, които са криптоасоциации по модела на фондации или неправителствени организации.

Казвам всичко това, без да встъпвам в детайлности за метавселената, която може да бъде едно уголемение на амалгамата, която и сега е Web3.
Повече информация за Web3 можете да намерите тук: Реклама Реалистична концепция ли е децентрализирания интернет, в случай че вземем поради, че сега интернетът е доста мощно централизиран, като голямата част от трафика на данни минава през едвам няколко компании като Гугъл, Meta, Netflix, Amazon?
- Аз не съм от хората, които считат, че всичко ще бъде или би трябвало да бъде децентрализирано. Не считам, че криптото е отговорът на всичко. Ще забележим доста хибридни модели. Но в случай че погледнем към най-простия проблем, който е този за доверието - без значение дали в обществените мрежи, рекламата, финансовия свят или държавното управление - концепцията е, че Web3 може да ни даде всичко това, което към този момент вършим и имаме, в друга версия. Децентрализирана версия. Тогава можем да ѝ имаме доверие, тъй като блокчейн технологията не може да бъде манипулирана елементарно. Транзакциите и процесите са транспарантни, те могат да бъдат проследени от всички. По-лесно е да имаш доверие в това какво се случва зад сцената, когато можеш да видиш какво в действителност се случва зад сцената.

Не имам вяра, че ще сменяем всички тези платформи, и даже считам, че с цел да стигнеш до монетизация на изкуството си или личния си бранд посредством NFT или каквото и да било друго, би трябвало първо да си в YouTube, Instagram или Twitch, просто тъй като всички хора са там. Докато това не се промени, ще е по този начин.

Също по този начин не съм сигурен дали е допустимо всички тези неща да бъдат сменени. Не мисля, че би трябвало Фейсбук да бъде сменен, само че считам, че би трябвало да има доста повече бистрота във връзка с рекламите във всеки аспект, във връзка с логаритъма, който реди изявленията в обществената мрежа, във връзка с операцията, която се случва в политическия спор. Алгоритмите на Фейсбук и Instagram харесват, когато хората са разярени и гневни, надлежно те ни оферират още от това, от което нямаме потребност. Целият яд и тайни теории се завъртат, тъй като е разумно. Не би било неприятно да имаме хибридни версии, където тези Web2 платформи са по-прозрачни.

Във финансовия свят децентрализацията до момента е доста потребна и се появиха забавни модели, с които да работим. Всичко това се прави поради успеваемост. Ако борсата не затваряше нощем или не ѝ отнемаше три дни, с цел да може компанията в Ню Джърси да ревизира, че акциите, които си си купил, в действителност съществуват и да стигнат до теб, или пък в случай че не ти вземаха огромен % комисиона, нямаше да има толкоз огромен смисъл от децентрализираните финанси. Може да спорим за идеологическия ъгъл, само че парите постоянно търсят нещо, което е по-евтино и по-бързо. Така че децентрализацията ще навлезе във всички тези места, тъй като е по-добрият избор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
В момента, в случай че би трябвало да изпратя пари от банка във Франция до банка в Съединени американски щати, това ще ми коства 20 - 30 $. Ако е през TransferWise - 4-5 $. Но в случай че го направя през крипто, може би не Bitcoin или Ethereum, само че някоя от по-бутиковите технологии, които не са толкоз леснодостъпни, там може да ти коства 0.000001 цента, т.е. нищо. Ефективността печели и по тази причина считам, че там, където има смисъл, децентрализацията ще стане нормата.
Оригинално биткойн беше основан освен като криптовалута, само че и като идеология срещу спекулативната стопанска система, която докара до финансовата рецесия от 2008 година Притеснява ли ви, че криптовалутите и NFT-тата се трансфораха също в спекулативни активи?
- О, да, те са спекулативни. Не наложително всички NFT-та или всички криптовалути, само че е ясно, че през днешния ден биткойн се употребява по-скоро за предпазване на стойност, а Ethereum за оперативна платформа, която поддържа всичко, което е върху нея. Това е дълга полемика, само че NFT-тата да вземем за пример не се вършат единствено поради парите, само че и поради построяването на общности. Една от организациите, които аз персонално поддържам, се споделя The Secret Society of Whales, които подаряват тонове пари от NFT-та за спасението на китове.

Ако хората държат тези активи единствено за да ги продадат за по-висока цена в бъдеще, то тогава ще забележим още повече операции, само че те не се употребяват единствено за това. Сложно е, само че има и доста механизми, които се борят с това, да вземем за пример NFT планове, които лимитират какъв брой активи можеш да купиш или пък са с високи комисиони на вторичния пазар, с цел да не купуваш за продажба.

Но е значимо да разберем, че от всичко, от което може да се вършат пари, хората ще се опитат да вършат пари. Някои повече от други. Това не е крипто или Web3 проблем.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Множество обичайни финансови институции като банки и хедж фондове също влязоха в крипто и NFT пазарите.Като нещо положително ли приемате това или като очерняне на истинския " непокорен " план?
- Смесено е. Със сигурност имаме потребност от по-широко разпространяване на тези технология и повече демократизация. В този смисъл инфраструктурата и достъпът до съществуващите институции е добра вест. Смятам, че не можем да забележим децентрализирано бъдеще, без по-големите играчи да са част от него. Особено във финансовия свят, тъй като там тези огромни играчи държат доста огромна част от капитала. Не имам вяра, че криптовалутите ще лишават благосъстояние от богатите - в противен случай, те ще хвърлят парите си тъкмо там, където има голяма възвръщаемост. Това, в което имам вяра, е, че криптовалутите и Web3 разрешават основаването на благосъстояние за всички останали. Възможността да се запознаеш с тематиката, да натрупаш познания, да поемеш риск и да станеш по-богат.

Така че криптото няма да вземе пари от " Човека ", това е неуместно мислене, просто няма по какъв начин да стане. Но ще разреши на всички останали да трансформират метода, по който ръководят финансите и вложенията си.

Друг огромен фактор е, че доста вложения стават по-достъпни. Може да нямаш 4 млн. $ за апартамент в Париж или Лондон с капиталова цел, само че може би имаш 5 или 10 хиляди $. Ако токенизираме тези жилища и ги разбием на хиляди или милиони части, то тогава всеки може да си купи част от тях с капиталова цел. Токенизирането не е наложително децентрализирано, само че е в същата тенденция - демократизация на финансите.

Ще продължат ли богатите да се възползват от опциите и от наличния капитал, с цел да вършат още повече пари? Да, несъмнено. Но това не значи, че останалите не могат да завоюват от тези благоприятни условия.
Същевременно държавните управления се пробват да схванат и контролират тези активи. Има хора, които намират това за нещо положително, тъй като демонстрира, че държавните управления одобряват насериозно децентрализираните активи. Други намират концепцията за контролиране на крипто или Web3 за неуместна. Къде стоите вие в този спор?
- В взаимозависимост от другите активи и сега имаме закони и регулации, които би трябвало да следваме. Хората в криптосвета не харесват това, тъй като не желаят да заплащат налози. Аз не споделям това виждане и не считам, че регулацията е нещо неприятно, само че считам, че има неприятни регулатори. Проблемът е в това, с което започнахме диалога - доверието. Кой взема решение кой е прав и кой бърка в един спор? Засега това са хора и институции, които още веднъж са построени от хора. Технологията може да поеме огромна част от тези процеси. Въпросът не е, че нямаме потребност от регулатори, а от това, че имаме потребност от технологии, които да играят ролята на регулатори. Разбира се, би трябвало да сме сигурни, че чистият резултат ще бъде положителен - даже да има хаквания, то би трябвало да забележим дали в последна сметка това не е по-добрият вид по отношение на това да вземат решение хора. Ако комисията по скъпи бумаги (SEC) не пази парите ви, то би трябвало да го прави някой различен, в тази ситуация - технологията.

Трябва да вземем поради, че в Web3, в децентрализираните платформи, няма потребителска поддръжка. Няма на кого да се обадите, с цел да кажете, че сте създали неточност или че някой ви е хакнал. Така че казусът е по какъв начин да ограничим тези случаи, без да сме подвластни от хора, които взимат решения вместо нас.
В началото на диалога ни споменахте метавселената, където може да има децентрализирани платформи. Една от най-известните такива понастоящем се споделя безусловно Decentraland. Същевременно Meta се пробва да направи централизирана метавселена. Ще има ли конфликт на идеологии, даже да вземем поради, че може да има доста платформи в метавселената?
- Метавселената е огромна тематика. Дори дефинициите са доста субективни към този миг. Ако мога да взема назаем един термин от филмите на Marvel, метавселената е по-скоро мултивселена. Има доста неща, които се случват редом, други се засичат, в някои места ще можеш да прехвърляш активи от едната метавселена в другата, като да си купиш нещо във Fortnite и да го използваш в GTA. Лично за мен метавселената не включва наложително виртуална или добавена действителност (VR/AR), а значи смесването на онлайн и офлайн животите ни. В момента също имаме цифрова версия на себе си, която не включва VR или AR.

Ако оставим настрани това по какъв начин ще наподобява метавселената на външен тип, има други неща, които са значими. В момента хора колекционират изкуство напълно цифрово и купуват NFT, вместо да си купуват действителна картина или литография. И да, някой различен може да резервира същото изображение, само че той няма да има същинската благосъстоятелност на изображението, нито ще може да го употребява като капиталов актив със стойност. Преди няколко месеца в Ню Йорк имаше галерия, на която бяха показани големи напечатани версии на Bored Ape NFT сбирката. Това е физическа изложба, в която хората виждат физическа версия на цифрово изкуство. Обичайно е противоположното.

Обратно на въпроса, ще има децентрализирани и централизирани метавселени. Някои от тях ще са сполучливи, други не. Вече приказвах за успеваемостта и тя ще играе роля още веднъж. Ако Meta желае да вземе 50% комисиона за всичките ви физически предмети или активи, добре, само че някой другаде ще го прави без комисиона или с доста ниска комисиона. Кое мислите, че ще предпочетат хората? Това е губеща игра. Ще бъде печеливша единствено в случай че Meta или друга платформа резервира общността си. Ако всички са там, тогава могат да взимат комисиони. Но в случай че децентрализирана платформа като OpenSea има по-голяма или мощна общественост с по-ниски комисиони, тогава транзакциите ще отидат там.
Всеки ден чуваме за милиони, а от време на време имилиарди долари, които ще се влагат в Web3. Как обяснявате целия този възторг, или, както е съвременно - " хайп "?
- Хайпът идва и си отива. Голяма част от привлекателността на активите в децентрализираната стопанска система идва от оскъдността им. Има повече милионери в света, в сравнение с единици биткойн. Така че отиваме в частици от единицата, надалеч след десетичната запетая. Към момента няма по какъв начин всеки милионер да си купи един биткойн, тъй като няма толкоз в циркулация (в света има към 56 млн. милионери, до момента в който съществуват единствено 21 млн. биткойн монети - бел. ред.), тъй че би трябвало да си купят парченце от биткойн.

Ако разгледаме това в мащаб, оскъдността постоянно значи, че цената ще отива нагоре, стига да има търсене. Това е по едно и също време проблем и опция и по този начин си изяснявам насочването на пари към Web3. Смятам, че има доста огромна заплаха от това нещата да станат безумно скъпи, само че считам също, че поради децентрализацията високите цени идват от търсене и оскъдица, а не от комисиони, което е по-добрият вид. Остава въпросът дали имаме задоволително надзор, с цел да не може някой да се възползва от системата и евентуално да изкупи всичко, с цел да стане цифров барон в цифров свят.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР