Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха

...
Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха
Коментари Харесай

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха заради миграцията

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха в Брюксел, в случай че настояванията ѝ, свързани с миграцията, не бъдат признати. Очаква се европейските водачи да договарят и през нощта в опит да намерят компромисно решението по въпроса, който към този момент няколко години разделя Европа.

 Джузепе Конте - министър председател на Италия Джузепе Конте - министър председател на Италия © фотография: Българска телеграфна агенция
“Историческа ” назова срещата на върха за миграцията ръководителят на Европарламента Антонио Таяни. Доналд Туск употребява по-силни думи и сподели, че в случай че не успее да се сплоти, Европейски Съюз ще покаже уязвимост, а от това ще се възползват популистките партии. Нещо, което никой не желае, по-малко от година преди европейските избори. Едно от най-обсъжданите оферти за справяне с незаконната миграция е основаването на платформи отвън Европейския съюз, в Северна Африка, където да се отделят икономическите от същинските мигранти. Засега обаче никоя африканска страна не е изявила предпочитание да одобри такива пунктове.
Себастиян Курц - канцлер на Австрия: “Платформи отвън Европа, мощен Фронтекс и усилване на взаимните дейности с либийската брегова защита ще докара до понижаване на броя на идващите в Европа и до това мигрантите да се давят в Средиземно море ”.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани Европа да бъде деликатна във връзка с Африка, с цел да не остава усещането за неоколониализъм.
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейската комисия: “Обръщам ви внимание, че ние тук в Брюксел не можем да вземаме решения вместо северноафриканските страни. Затова приканвам за въздържаност. Ако посланието ни е, че африканците би трябвало да създадат това, което желаеме от тях, тогава всичко ще се провали ”.
За България като външна граница е значимо и вторичното систематизиране на мигрантите вътре в Европейски Съюз - да не се позволява те да бъдат връщани в страните от първа линия, където са регистрирани. Германия се пробва да договаря двустранни съглашения с Гърция и Италия точно с тази цел.
Бойко Борисов - министър-председател на България: “Правим България все по-хубава, само че това обаче не значи, че е за сметка на българските жители ние би трябвало да понесем такава голяма тежест. Имаме да се грижим за Северна България, имаме да строим доста неща и да наваксаме изоставането, което сме имали през годините ”.
Според Борисов, е доста значимо Европейския съюз да продължи да извършва и съглашението с Турция. Анкара, по думите му, към момента не е получила огромна част от парите, които Брюксел ѝ дължи.
 На среща на върха в Брюксел: Европейските водачи разискват тематиката за миграцията На среща на върха в Брюксел: Европейските водачи разискват тематиката за миграцията
Последна среща на върха в границите на Българското европредседателство. Лидерите от Европейския съюз разискват през днешния ден и на следващия ден връзките със Съединени американски щати, Брекзит и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР