Италия отдавна е разделена по икономически линии – а сега

...
Италия отдавна е разделена по икономически линии – а сега
Коментари Харесай

Изборите в Италия разкриха колко се е разраснала пропастта между Севера и Юга

Италия от дълго време е разграничена по стопански линии – а в този момент това се отрази и на политиката. На изборите антиелитисткото Движение " Пет звезди " триумифира в слаборазвития Юг, а десните – в богатия Север.

Който и да поеме властта след изборите, които не излъчиха явен победител, ще би трябвало да се оправи с това разделяне. Но двете половини на нацията имат противоречащи си стремежи, а страната – дребни благоприятни условия да им угоди, написа организация " Ройтерс ".

" Югът скоро ще бъде неуправляем ", споделя Лучио Карачиоло, съосновател на институтаMacroGeo и член на стратегическата комисия на външното министерство. " Неравенството сред Севера и Юга е толкоз огромно, че в последна сметка ще отприщи някаква геополитическа рецесия в Италия. "

" Пладне ", както се назовава този район на италиански, от десетилетия изостава от останалата част от страната, само че скорошната финансова рецесия утежни ситуацията. Икономиката му спадна със 7.2% сред 2001 година и 2016 година, до момента в който производството на Италия набъбна с 1% за същия интервал, а това на Европейски Съюз – с 23.2%. Безработицата на Юг е близо 18%, до момента в който тази на Север – 6.6%. А младежката безработица е 46.6%, двойно повече, в сравнение с в останалата част на страната.

На този фона Движение " Пет звезди " даде обещание най-малък месечен приход от до 780 евро за бедните – в страна, която не дава минимални помощи на безработните. Макар доста анализатори да настояват, че Италия не може да си разреши да извърши това заричане, няма подозрение, че точно то накара

половината безработни да гласоподават за Движението.

То се трансформира в най-голямата партия в страната, която в миналото поддържаше мейнстрийм лево- или десноцентристки сили. " Някога хората гласоподаваха за открити партии с упованието да получат нещо в подмяна, само че вместо Югът бе ограбен ", споделя журналистът Пино Априле, съгласно който Северът получава непропорционално висок дял държавно финансиране от десетилетия. " Сега хората гласоподават доверие на тази нова партия с вярата, че най-малко тя ще свърши нещо, само че може и да е прекомерно късно. Ситуацията тук долу е трагична. "

 Изоставена постройка в Палермо.
Изоставена постройка в Палермо.

" Пет звезди " събраха близо половината гласове в Сицилия и Катания, само че на Север крайнодясната " Лига " (която смени името си от " Северна лига " наскоро) обра поддръжката с предложенията си за плосък налог от 23%.
Една от двете партии ще би трябвало да се включи в идната ръководещата коалиция. Възможно е те да решат и да работят дружно, само че главните ѝ обещания са взаимноизключващи се.

Южняците намират плоския налог за " подарък " за богатите им сънародници, а обещанието за повсеместен приход разгневява северняците, които го одобряват като

неоправдана благотворителност към район, прочут с мързела и престъпността си.

Бившият началник на " Ферари " Лука Кордеро ди Монтеземоло твърди пред " Ройтерс ", че " Пладне " се нуждае от бизнес проект, а не от помощи. Липсата на благоприятни условия е прокудила оттова стотици хиляди души в последните петнадесет години, като над 70% от тях са на възраст сред 15 и 34 години, демонстрират анализите на индустриалната група Svimez, която работи в интерес на Южна Италия.

До 2065 година популацията тук ще падне от 20 на 15 млн. Това значи, че 25% от италианците ще живеят на 40% от територията на страната ", споделя ръководителят на групата Адриано Джианола. " Ще стане място за остарели хора и туристи. Нямаме никакво време, би трябвало да реагираме. "

 Изоставена фабрика в Термини Имересе.
Изоставена фабрика в Термини Имересе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР