Италия няма намерение да използва военна сила за намеса в

...
Италия няма намерение да използва военна сила за намеса в
Коментари Харесай

Италия изключва своя военна намеса в конфликта в Либия

Италия няма желание да употребява военна мощ за интервенция в спора в Либия, сподели през днешния ден вицепремиерът и водач на партия от ръководещата коалиция в Италия, Луиджи Ди Майо, представен от ДПА.

Изявлението бе направено на фона на продължаващи тежки сражения сред силите на маршал Халифа Хафтар, пълководец на самопровъзгласилата се Либийска национална войска (ЛНА) и милициите, подкрепящи приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното единодушие в Триполи.

"Напълно изключваме каквато и да било възможна военна намеса в Либия, нито през днешния ден, нито в миналото въобще, както изключваме всяка поддръжка, даже непряка, на други страни ", написа Ди Майо във Facebook.

"Италия, до момента в който сме в държавното управление, няма да повтори тези неточности ", добави в посланието си Ди Майо, който е водач на антисистемното Движение "Пет звезди " (ДПЗ).Ди Майо очевидно има поради събитията от 2011 година, когато въздушните удари на НАТО помогнаха на протеста против либийския водач Муамар Кадафи, довел до свалянето му, само че и хвърлил страната в безпорядък.

Сега Либия има две съперничещи си държавни управления: едното в Триполи, подкрепяно от Организация на обединените нации, а другото в източния град Тобрук, което е в съюз с Хафтар.Миналата седмица Хафтар стартира нахлуване против Триполи, засилвайки интернационалното безпокойствие от изостряне на рецесията в богатата на нефт страна, която е също огромен първоначален пункт за противозаконна имиграция към Европа.

Според в. "Република " италианският министър председател Джузепе Конте в понеделник скрито се е срещнал с пратеници на Хафтар и ги е помолил да спрат настъплението.Италия е някогашен колониален държател на Либия и най-засегнатата европейска страна от имиграцията идваща от там. Тя има също военна задача в Либия с близо 400 души, главно за образование.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР