Италия - най-засегната от коронавируса страна в Европа, обяви, че

...
Италия - най-засегната от коронавируса страна в Европа, обяви, че
Коментари Харесай

Коронавирусът заплашва италианската икономика

Италия - най-засегната от ковид страна в Европа, разгласи, че броят на инфектираните е достигнал 528 души, а на умрелите - 14 души. През последните 24 часа е регистриран скок от 25% в случаите на възпаление, които остават съсредоточени в северните райони Ломбардия и Венето, въпреки че към този момент има случаи и на юг.

Централната банка съобщи, че рецесията може да изтрие 0.2 процентни пункта от растежа на Италия за тази година. Икономиката се сви с 0.3% през последното тримесечие на 2019 година и съгласно икономисти страната е била на ръба на рецесията и преди ковид, написа Financial Times. През седмицата Рим съобщи, че може да изиска от Европейски Съюз да прояви еластичност за бюджетните цели, в случай че болестта в индустриализирания север има по-дългосрочен резултат. Пред Radio Rai зам.-министърът на стопанската система Лаура Кастело разяснява: " Има запаси, които Брюксел може да ни даде във връзка с събитията, които могат доста да намалят Брутният вътрешен продукт. Надяваме се да не ни потрябват, само че това е обстановка, в която Европейски Съюз би трябвало да работи, в случай че се наложи ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мерките на държавното управление

Коронавирусът заплашва растежа в Ломбардия - районът, който обкръжава Милано и се счита за икономическия мотор на Италия, написа Il Sole 24 Ore. Това може да потопи стопанската система на страната, която е на крачка от рецесията, и не съумява да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз за бюджета. Италианският министър председател Джузепе Конте към този момент предизвести, че отрицателният резултат от ковид ще бъде " доста мощен " и го назова " икономическа изключителна обстановка ". Но успокои: " Ние ще предложим отговор на това ".

Правителството възнамерява да вкара данъчни понижения. Освен това дребните и междинните бизнеси, застрашени от болестта, ще могат да аплайват за обезщетения от специфичен фонд, предопределен за поддържане на локалните компании по време на рецесия.

Икономическият мотор на север

Най-голямото безпокойство е, че Милано и ефикасната Северна Италия могат да бъдат парализирани от вируса. Ломбардия и Венето общо съставляват над 30% от италианския Брутният вътрешен продукт. Според националния статистически институт Ломбардия дава към 22% от Брутният вътрешен продукт, а Венето - към 9%. В Ломбардия има над 900 000 компании, а износът на района е над 127 милиарда евро през 2018 година

Картината сега е тревожна - учебните заведения, музеите, театрите, кината и питейните заведения в Милано са затворени, а централната гара, която нормално обслужва хиляди пасажери, е пуста. Двете летища в града записват спад на идващите пасажери, а отпътуващите биват поставяни под карантина в страните, в които кацат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР