Италия, Испания и Словения обявиха днес, че гонят голям брой

...
Италия, Испания и Словения обявиха днес, че гонят голям брой
Коментари Харесай

Близо 200 руски дипломати са изгонени вчера и днес от ЕС заради убийствата в Буча

Италия, Испания и Словения оповестиха през днешния ден, че гонят огромен брой съветски дипломати поради нашествието на Русия в Украйна, като с тях броят на изгонените от страни членки на Европейски Съюз за последните две денонощия наближава 200, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3811
След като през вчерашния ден Германия и Франция оповестиха за " личност нон грата " десетки дипломати от Русия, през днешния ден образецът им бе последван от Дания, Швеция и Естония, а Европейската комисия реши да прати вкъщи група дипломатически представители на Русия в европейски институции.

Експулсиранията бяха стимулирани с съмнения в шпионаж или " съображения за националната сигурност ", като бяха предшествани от възмущението по света във връзка убийствата в украинския град Буча край Киев, където след изтеглянето на съветските военни елементи бяха открити десетки трупове. Москва отхвърля обвиняванията на Запада и твърди или че фотосите на мъртвите тела са имитация, или че хората са били избити след изтеглянето на съветските бойци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви през днешния ден като " късоглед ход " прогонването на съветските дипломати. По думите му това " понижава невиждано опциите за дипломатическа връзка ". Песков добави, че Русия " неизбежно " ще предприеме ответни ограничения.

След като държавното управление в Рим сподели, че пъди 30 съветски дипломати от съображения за националната сигурност, италианският министър председател Марио Драги прикани за интернационално следствие за убийствата на цивилни в Украйна. Правителството на Словения реши да изгони 33 съветски дипломати, а съветският дипломат бе извикан, с цел да му бъде изразено възмущението на страната от убийството на цивилни украинци. Естония разгласи за нежелано наличието на 14 съветски консулски чиновници, включително седмина дипломати.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес същи изрази възмущението си във връзка " непоносимите фотоси " от Буча. Експулсирани са неотложно 25 съветски дипломати, които са " опасност за ползите на страната ", само че посланикът остава на поста си " тъй като не губим вяра Путин са спре войната ", сподели Албарес.

По същите аргументи Дания сподели, че оставя на поста му съветския дипломат, само че лишава от право на престояване петнайсетима съветски шпиони. В изказването си държавното управление в Копенхаген загатва за " жестокостта на Русия " и установи, че " умишлените набези против цивилни са военно закононарушение ". Външната министърка на Швеция Ан Линде сподели през днешния ден пред кореспонденти, че на трима съветски дипломати, правили " противозаконна разследваща активност ", е било подредено да си заминат.

Вчера Франция прогони 35, а Германия - 40 съветски жители с дипломатически паспорти. Литва разгласи посланика на Руската федерация във Вилнюс за личност нон грата.

И Португалия последва през днешния ден образеца на другите европейски страни, като жигосах съветската експанзия в Украйна и даде две седмици на десетима чиновници в съветското посолство в Лисабон да изоставен страната.  Нито един от изгонените не е с дипломатически статут, съобщи Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР