Италия, Испания и Франция се разграничиха, като не взеха участие

...
Италия, Испания и Франция се разграничиха, като не взеха участие
Коментари Харесай

Европа е разделена заради ударите на САЩ и Великобритания срещу бунтовниците в Йемен

Италия, Испания и Франция се разграничиха, като не взеха присъединяване в американските и английските удари против йеменските бунтовници и не подписаха изказването на 10 страни, оправдаващо офанзивите, написа Reuters, представена от " Фокус ".

Различията акцентират разделянето на Запада по въпроса по какъв начин да се оправят с подкрепяните от Иран хуси, които от седмици нападат цивилни кораби в Червено море, което съгласно тях е митинг против военната акция на Израел в линията Газа.

Американски и английски военни самолети, кораби и подводници нанесоха десетки въздушни удари в Йемен през нощта в отговор на многократните офанзиви на хусите по един от най-натоварените търговски морски пътища в света.

Нидерландия, Австралия, Канада и Бахрейн предоставиха логистична и разследваща поддръжка за интервенцията, оповестиха американски представители.

Освен това Германия, Дания, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха взаимно изказване с тези шест страни, в което опазиха нощните набези и предизвестиха за по-нататъшни дейности за отбрана на свободния търговски поток в Червено море, в случай че хусите не правят отстъпка.

Източник от кабинета на министър-председателя на Италия Джорджия Мелони съобщи, че Италия е отказала да подпише изказването и вследствие на това не е била помолена да взе участие в офанзивите.

Правителствен източник обаче е декларирал, че Италия е била помолена да взе участие, само че е отказала по две аргументи - първо, тъй като всяко италианско присъединяване би изисквало парламентарно утвърждение, което би лишило време, и второ, тъй като Рим избира да води политика на " усмиряване " на напрежението в Червено море.

Часове по-късно в държавно изказване се прибавя, че " Италия поддържа интервенциите на съюзническите страни, които имат право да пазят своите кораби в полза на международните търговски потоци и филантропичната помощ ".

Говорейки при изискване за анонимност, френски чиновник е декларирал, че Париж се притеснява, че присъединявайки се към водените от Съединени американски щати удари, ще изгуби всички лостове, които има в договарянията за понижаване на напрежението сред " Хизбула " и Израел. През последните седмици Франция концентрира огромна част от своята дипломация върху избягването на ескалация в Ливан.

Запитан дали Франция е отказала да взе участие, представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби е дал отговор, че няма да дава детайлности за дипломатическите диалози.

" Видяхте листата на участниците ", разяснява той. " В интернационален проект, даже тези, които не участваха интензивно в хвърлянето на бомбите - доста от нашите съдружни сътрудници бяха подписали контракт за поддръжка, неоперативна поддръжка. " Сигнализирайки за допустима безмълвна поддръжка за дейностите на Съединени американски щати, френското министерство на външните работи излезе с изказване, в което се показва, че хусите носят отговорност за ескалацията.

Дипломат, който е осведомен с позицията на Франция, обаче е декларирал, че Париж не счита, че нападението може да се смята за законна самоотбрана.

Съединените щати са " доста спокойни и уверени в правните пълномощия, които президентът упражни, с цел да извърши тези удари ", съобщи Кърби.

Испанският министър на защитата Маргарита Роблес съобщи, че Мадрид не се е включил към военните дейности в Червено море, тъй като желае да насърчи мира в района.

" Всяка страна би трябвало да дава пояснения за дейностите си. Испания постоянно ще бъде ангажирана с мира и разговора ", уточни тя пред кореспонденти в Мадрид.

Италианският министър на защитата Гуидо Кросето по-рано тази седмица ясно изрази нежеланието си да се насочи към хусите, като съобщи пред Reuters, че експанзията им би трябвало да бъде спряна, без да се провокира нова война в района.

Разнопосочните отзиви на Запада за това по какъв начин да се оправят със опасността от хусите се демонстрираха предишния месец, когато Съединените щати и редица техни съдружници започнаха интервенция " Пазител на благоденствието " за отбрана на гражданските кораби в натоварените морски пътища на Червено море.

Италия, Испания и Франция не се причислиха към задачата, защото не желаеха да слагат военните си кораби под командването на Съединени американски щати.

И трите страни към този момент вземат участие в интервенция на Европейски Съюз за битка с пиратството край Африканския рог, а испанският министър на защитата съобщи в петък, че Европейският съюз може скоро да вземе решение за нова самодейност.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР