Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник

...
Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник
Коментари Харесай

Борисов и Конте си размениха тениски на националните отбори

Италия е значим сътрудник за България в Европейски Съюз и съдружник в НАТО . Имаме отлични двустранни връзки, за чието задълбочаване продължаваме дейния политически разговор на всички равнища и взаимоотношението по въпросите от общ интерес “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Италианската република Джузепе Конте, който е у нас на публично посещаване по покана на българския си сътрудник, оповестиха от пресцентъра на държавното управление.
 Бойко Борисов Джузепе Конте пресцентър, Министерски съвет
Двамата министър председатели сплотиха още повече връзката сред двете страни, като си размениха тениски на националните тимове с изписани семействата на гърба им. Борисов получи фланелка на Италия с номер 10, а Конте на България със същия номер.
 Бойко Борисов Джузепе Конте пресцентър, Министерски съвет
В хода на диалога министър председателят Борисов посочи високото равнище на търговско-икономическото съдействие сред двете страни , както и желанието за увеличение на италианските вложения в България и за разширение на наличието на български артикули на италианския пазар. Положителна оценка бе дадена на растежа от 10,2% на стокообмена за 2018 година, който възлиза на 4,86 милиарда евро, по отношение на 2017-а.-->
 Бойко Борисов Джузепе Конте пресцентър, Министерски съвет
В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов означи желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния бранш , поради ролята на Италия в осъществяването на стратегическия план Южен газов кулоар и повишението на енергийната сигурност в района.

Важна е ролята на Италия и за построяването на „ Балкански поток “ до границата със Сърбия, за което през септември предходната година “Булгартрансгаз " и Консорциумът „ Аркад “ (Саудитска Арабия и Италия) подписаха контракт. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни дружно с други значими планове способства за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните направления.
 Бойко Борисов Джузепе Конте пресцентър, Министерски съвет
Акцент в диалога сред министър председателите Борисов и Конте бе задълбочаването на съдействието , обмена на положителни практики и експертиза в региона на пътната инфраструктура и строителството, отчитайки опита на Италия и сравнителните преимущества на двете страни.

„ Имаме благоприятни условия също за взаимни планове и поощряване на туризма “, сподели още министър председателят Борисов, изтъквайки естествените дадености на България за морски, планински, културен, еко и спа туризъм. Българският министър-председател изяви предпочитание още за активизиране на партньорството в областта на културното завещание. Премиерът Борисов акцентира пред италианския си сътрудник Конте какъв брой богата на артефакти е България, която заема челно място по този индикатор в Европа точно след Италия и Гърция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР