Италия е сред най-желаните дестинации по редица причини – от

...
Италия е сред най-желаните дестинации по редица причини – от
Коментари Харесай

10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Италия

Италия е измежду най-желаните дестинации по редица аргументи – от кухнята, през природата до архитектура, история, изкуство и мода, написа profit.bg.

Езикът, хората и вино са вдъхновявали в продължение на години, а страната предлага доста повече от това, което можете да видите или прочетете в " Под тосканското слънце ".

Но както всяка страна в света, и тя си има своите особености. Вижте 10 от тях:

1. Вечерята стартира в 7:30 или по-късно

Италианците не ядат вечерята късно, като испанците, само че не е извънредно заведенията за хранене да се отварят след седем. Ресторантьорите са и малко небрежни, що се отнася до работното време, и от време на време го вършат, когато им е комфортно.

Не се учудвайте и в случай че място, на което сте яли, се окаже затворено в продължение на три дни, до момента в който притежателят посещава родственици в Неапол, да вземем за пример.



2. Не поръчвайте пица във Флоренция

Добре, несъмнено, има хубава пица, която може да се откри във Флоренция, само че Италия е разграничена на 20 района, като всеки от тях е профилиран в нещо вкусно, употребявайки локалните техники и съставки.

Това е страна, в която хората даже си имат избран сос за избран тип паста. За най-автентична пица посетете Неапол, Ломбардия е известна с ризото, Болоня има най-хубавото сирене " Пармиджано ", Сицилия е за феновете на каноли, крайбрежието на Амалфи е най-хубавото място да пиете лимончело, а Рим е прочут с паста карбонара.



3. Не пропускайте изкуството

Лесно е да отидете в Италия и да разглеждате античните руини, магазините и заведенията за хранене. Но би било огромна неточност да пропуснете изкуството, както от Ренесанса, по този начин и от наши дни.

Във Ватикана има над 100 художествени галерии (да не приказваме за тавана на Сикстинската шапка, нарисуван от Микеланджело). Пеги Гугенхайм във Венеция има богата сбирка от модерни произведения на Пикасо и Магрит, а в изложба „ Уфици “ във Флоренция ще видите „ Раждането на Венера “ на Ботичели.



4. Покрийте се, когато сте във Ватикана

Независимо дали сте съгласни или не с политиката на католическата черква, ще би трябвало да спазвате избран протокол, в случай че желаете да посетите ватиканските музеи, Сикстинската шапка, базиликата Свети Петър и Ватиканските градини.

Не се позволяват гости с облекла без ръкави, къси панталони или шапки. Не са позволени и селфи стиковете.



5. След закуска не се позволява капучино

Не забравяйте, че Италия има доста традиции и привички към храната. И нещо наложително: капучиното се пие единствено сутринта и в никакъв случай да не се употребява след хранене.

Италианците не обичат комбинацията от горещо мляко и цялостен корем. Не че някой ще ви откаже, само че най-вероятно ще ви бъде поднесено с дребна лекция за храносмилането. Заложете на еспресо.

6. Трябва единствено един ден за Венеция



Прекарването единствено на един ден в един от може би най-романтични градове на Земята може да се счита за грях от някои, само че чуйте: с цел да разгледате града, са ви нужни единствено един-два дни. Това време е задоволително, с цел да се потопите в атмосферата на плаващия град и да опитате известния сладолед на живописния площад Сан Марко.

Летните месеци водят до високи разноски и големи тълпи, до момента в който комбинацията от студени и затворени за сезона хотели и заведения за хранене прави посещаване през зимата предизвикателство.

7. Метрото е комплицирано



Рим има метро от 50-те години насам и през днешния ден три линии обслужват 73 станции. Много гости икономисват пари, като се настаняват в по-достъпен хотел в покрайнините на града и вземат влака до центъра. Има обаче няколко неща, които би трябвало да имате поради, преди да предпочетете подземната железница.

Първо, в Рим постоянно има стачки, които краткотрайно стопират метрото. Затова слушайте новините. Второ, единствено закупуването на билет не е задоволително. Трябва да го потвърдите в машина, преди да се качите на влака. Трето, деца на възраст под 10 години се возят гратис с метрото с възрастен и не се нуждаят от билет.

8. Обществените тоалетни са в обилие



Едно нещо, от което би трябвало да вземат образец множеството градове, е комфортната социална тоалетна система, която се намира в цяла Италия. За едно евро посетителите могат да се облекчат. Тоалетните са оборудвани, постоянно се почистват и са снабдени с всичко належащо за комфорта.

9. Не оставяйте бакшиш в заведенията за хранене

В заведенията за хранене не се оставя бакшиш, защото сервитьорите нормално получават обективна заплата и постоянно някой от тях е от фамилията, което е притежател на ресторанта. Има обаче такса coperto, която постоянно е такса за мястото.

Цената би трябвало да бъде посочена в менюто и може да се добави към по-големи групи. Има и такса servizio - нормално се начислява в по-туристическите региони на Италия и също по този начин би трябвало да бъде посочена в менюто. Тя може да бъде от 10 до 20% от сметката.



10. Дайте си спомагателен ден

Независимо дали планирате да карате по крайбрежието на Амалфи, да обикаляте катедрали в Рим, да посещавате винарни във Флоренция, да пазарувате в Милано, да плувате край крайбрежията на Сицилия или да се запознаете с известни персони на езерото Комо, дайте си един спомагателен ден в Италия.

Повярвайте, ще намерите доста мотиви, с цел да останете още 24 часа тук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР