Италия е на прага на парламентарни избори утре, 25 септември,

...
Италия е на прага на парламентарни избори утре, 25 септември,
Коментари Харесай

Италия пред избори: Какви са съмненията на финансовите пазар...

Италия е на прага на парламентарни избори на следващия ден, 25 септември, и на сформирането на ново държавно управление след кабинета на Марио Драги. Какви са упованията на пазарите?

Прогнозите са за победа на дясноцентристката коалиция " Италиански братя ", " Лига " и " Напред Италия " с евентуално болшинство в двете камари на Народното събрание. Какво мислят за това финансовите пазари?

Дълг, облигации, отношение към икономическите наставления на Европейски Съюз, данъчно облагане, Национален проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) - това са тематиките, които са в центъра на вниманието на анализатори, вложители и специалисти освен в Италия, само че и в чужбина, написа италианското издание за стопанска система и финанси " Мъни ".

С огромен интерес се следи по какъв метод ще се отрази резултатът от изборите върху бюджета и финансите на Италия, които се наблюдават със особено внимание в Европа предвид на извънредно високия държавен дълг

Как ще реагират пазарите?

Спредът сред доходността на 10-годишните италиански и немски облигации остана без смяна на ниво 225-230 пункта във френетичните дни преди изборите и на фона на последните социологични изследвания, предвещаващи победа на дясноцентристите, се показва в разбор на Ройтерс.

Според анализаторите натискът върху облигациите може да нарасне , когато през 2023 година акцентът се измести върху данъчната политика. Въпреки че лидерката на " Италиански братя " Джорджа Мелони приказва за съблюдаване на бюджетните правила на Европейски Съюз, опасенията за евентуален конфликт с Брюксел могат да се материализират, в случай че десните партии упорстват за понижаване на налозите и нарастване на разноските за пенсии.

Ако обединението получи болшинство от две трети в двете камари на италианския парламент, то конституцията може да бъде изменена без референдум . Това би породило безпокойствие, защото сега текстът на главния закон пази въпроси, свързани с присъединението на Италия към Европейски Съюз.

Експертите на банка Ай Ен Джи (ING) акцентират, че в програмата си дясноцентристката коалиция удостоверява цялостната си поддръжка за Украйна, участието в НАТО и Европейски Съюз, предлагайки един по-политически и по-малко бюрократичен блок с по-големи пълномощия на страните членки да пазят националните си ползи. Какво значи това по-конкретно? Нищо не е несъмнено. " В кратковременен проект няма риск, само че признаваме, че през 2023 година, когато се разисква промяната на Пакта за непоклатимост и напредък, не е изключено да има конфронтационен метод от страна на Джорджа Мелони ", съгласно специалистите на нидерландската банка.

Ще има ли промени в Националния проект за възобновяване и резистентност?

Дебатът за Националния проект за възобновяване и резистентност се състоя и е от основно значение за Италия. Партия " Италиански братя " не скри, че е допустимо да промени програмата на италианския фонд за възобновяване, който се употребява с поддръжката на Европейски Съюз, с цел да се оправи с енергийния потрес и скока на цените.

За да получи идващия транш през декември, Рим би трябвало да реализира 55 нови цели през втората половина на 2022 година, които обаче съгласно представител на партията на Мелони би трябвало да са съответни и постижими. Брюксел удостовери, че е допустимо единствено да се усъвършенства към този момент контрактувания проект за възобновяване.

Партията акцентира, че няма да попречи на достъпа до програмата, само че възможна смяна на проектите може да заплаши средства на стойност 19 милиарда евро или 1 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, съобщи специалист от нидерландската " Рабонбанк " (Rabonbank)

Ново държавно управление и висок държавен дълг: какво да чакаме?

Италия е една от най-задлъжнелите страни в света, като дългът й се равнява на 151 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Съотношението дълг/БВП, което се чака да намалее през тази година, може да бъде повлияно от нови решения на държавното управление, най-много в региона на данъчната политика. Програмата на обединението е ориентирана към разширение на приложението на плоския налог и понижаване на данъчната тежест, без обаче да се дават детайлности за съответната цена за осъществяването на сходни решения или за произхода на финансирането

Още един път на данъчния фронт Мелони показва по-голяма нерешителност от Матео Салвини, който би заложил на увеличение на недостига, с цел да се финансира новата серия от ограничения в помощ на фамилиите и фирмите поради шоковите цени на електрическата енергия, обобщават специалистите на Ай Ен Джи.

Опасенията за италианския дълг покачиха доходността на 10-годишните италиански облигации до 4 на 100. " Мудис " (Moody " s) и " Стандард енд Пуърс " (S&P) намалиха прогнозите си за рейтинга на Италия след оставката на премиера Марио Драги през юли.

Увеличаването на финансовата тежест в мощно задлъжнялата Италия слага на тежко тестване решимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) да удържи напрежението на пазара на облигации.

На изборите в Италия се гледа и като на спънка в кратковременен проект за новия инструмент на ЕЦБ (Transmission Protection Instrument - TPI), целящ да смекчи резултата от увеличението на цената на кредитирането. Той ще разреши на франкфуртската институция да купува облигации, когато забележи признаци за финансова фрагментация - голословни отклонения в цената на кредитирането измежду 19-те страни от валутния съюз.

Не се чака ЕЦБ да употребява този инструмент в близко бъдеще, само че съществуването му би трябвало да поддържа италианските облигации. " Не бива да подценяваме желанието на ЕЦБ да избегне фрагментация ", съобщи Венсан Мортие, основен капиталов шеф на френската компания за ръководство на активи " Амунди " (Amundi), добавяйки, че в случай че спредът се приближи до 300 пункта, то това би било " сигнал за покупка " за Италия.

Избори и банки

Банковият бранш е в по-добро положение, в сравнение с при изборите през 2018 година, когато евроскептицизмът на популистките партии раздруса вложителите.

Италианските банки имат по-стабилна финансова база и са по-малко изложени на стрес от страна на страната, в сравнение с преди 10 години. Икономическите оценки, покачването на лихвите и успокоителните мнения на Джорджа Мелони в интерес на Европейски Съюз вършат привлекателни италианските кредитни институции.

Въпреки това с стопански вероятности, които се плъзгат към страховете от криза, да се заложи на банките е рисков ход, поучават анализатори.

Любопитно е не какво ще се случи на следващия ден, това малко или доста е известно, в случай че се има вяра на социолозите, а по какъв политически и стопански път ще тръгне Италия след това. След Англия ще има ли и Италия жена министър председател?.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР