Италия е изправена пред решаващ вот. В страната утре ще

...
Италия е изправена пред решаващ вот. В страната утре ще
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Италия: Очаква се победа на десния блок, начело с Джорджа Мелони

Италия е изправена пред решителен избор. В страната на следващия ден ще се проведат парламентарни избори, планувани след рухването от власт на държавното управление на Марио Драги през юли. Очаква се победа на блока от три десни партии, отпред с " Италиански братя ", а тяхната лидерка - Джорджа Мелони е любимец да стане първата жена министър - ръководител на Италия.

Италианците са привикнали с честите промени във властта - изборната система е такава, че благоприятства съдружните държавни управления и допуска хронична неустойчивост на ръководството. Средният живот на едно италианско държавно управление от 1946 година, откогато е провъзгласена републиката, е по-малко от две години. Имало е държавни управления като това на Романо Проди през 2006 година, когато при 14 партии в обединението, той е имал единствено два гласа болшинство в Сената. Видяхме тази специфичност на италианската политика и при рухването от власт на Марио Драги през юли, откакто той беше отпред на необятна коалиция и макар голямата поддръжка, с която се ползваше. Сега на път да победи е единствената партия, която не влезе в това държавно управление и която твърдо остана в съпротива през последните 4 години - Италиански братя. На предходните избори през 2018 година тя получи една 4% от гласовете. Успехът ѝ се дължи значително и на дамата, отпред на партията - Джорджа Мелони. Тя се трансформира в мотора, който даде летящ старт към властта на блока на десните партии, в който с изключение на Италиански братя влизат и Лига на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони.

За триумфа на десните способстваха серията от кавги и раздели в ляво, които доведоха до такава степен, че левите партии се явяват поотделно на изборите и надлежно ще получат по-ниски резултати. Италия е третата стопанска система в Еврозоната и в Европа чакат със спотаен мирис резултатите от вота на следващия ден.

Изборите в Италия наподобява с предупреден край. Победата ще е за Джорджа Мелони. Тя извървя дълъг път, с цел да стигне дотук - от ученичка, която се записва в младежко неофашистко придвижване, през избирането ѝ за народен представител на 29 години и за министър - на 31 - държавно управление на Силвио Берлускони, с който се разделя, с цел да основе своя партия - с име, взето от първите думи на химна - Италиански братя. Мнозина в Италия отхвърлят да не помнят думите ѝ, казани преди десетилетия, че Мусолини е добър политик и напомнят, че този избор е тъкмо 100 години след похода му до Рим през 1922 година. Но Мелони твърди, че това е минало, поддържа сдържан звук в акцията си и дава обещание политика, която да въздигне Италия и да сложи италианците преди всичко, а тежестта на страната в света да нарасне.

" Искаме Италия да бъде мощна и уважавана на интернационалната сцена. Част от Европа и Запада, само че самостоятелна. Искаме Италия да е надеждна, лоялна и сериозна, като стартираме от отбраната на украинския народ от съветските офанзиви, която планираме да продължим и даже да призовем западните страни за по-справедливо систематизиране на тежестта, която идва от наложените наказания. Искаме Западът да има обезщетителен фонд, посредством който да се подкрепят най-засегнатите страни ", съобщи Джорджа Мелони, водач на " Италиански братя ".

Сега настъпи нейният момент. Харизматична, пламенна пред публиката, привикнала да бъде във фокуса на публичното внимание, приема политиката като задача, а не специалност, споделя Франческо Галиети, който от години следи италианската политика.

" За нея работи удобно един феномен, който следим от 2013 година - италианците са лишени от обичайни партии и към този момент са дали своят вот за всевъзможни други партии. В предишното най-вече от това се възползваха партиите " Пет звезди " и " Лига ", които стремглаво изживяха напредък и проваляне. Сега единствената, която остана, е " Италиански братя " на Джорджа Мелони. Но не е единствено това. Мелони е доста добра в това да показва партията си като партия на протеста. Опитва се за почисти тази аура на постфашистка партия и да я трансформира в патриотична консервативна партия. Тя е чудноват микс от националистическа консервативна партия ", сподели Франческо Галиети, анализатор - " Полиси сонар ".

Възможността за избиране на самоопределилата се като евроскептик и лишена от какъвто и да опит на интернационалната сцена Мелони, отпред на третата стопанска система в Еврозоната, прави нервни мнозина в Брюксел. На фона на всички рецесии и поради заплахата от надвиснала над Италия дългова рецесия.

" Тя е мощно проатлантически насочена, което я отличава от Берлускони и Салвини, които са близки на Москва. Тя не е близка нито на Москва, нито на Пекин. Но по отношение на Евросъюза - има огромна неизясненост. Но ние бяхме капризни от Драги, при него Италия беше в един клуб с Германия и Франция, имахме решаваща тежест. Не съм уверен, че Мелони желае да е в един клуб с Франция и Германия. Нейните другари и модели за подражателство са Полша и евентуално даже Унгария. Трябва да забележим по какъв начин ще се нарежда в този момент, на кого ще се обади по телефона на първо време - дали ще е Париж, Берлин, Мадрид или... Варшава ", разяснява Франческо Галиети.

Италия има да получава близо 200 милиарда евро от фонда за възобновяване след Ковид, само че отпущането на средствата зависи от оценката на Брюксел за използването на проекта и редица промени.

По отношение на войната в Украйна, Мелони твърдо отстоява позицията за цялостна взаимност и оказване на помощ на Киев, за разлика от своите двама сътрудници в обединението Салвини и Берлускони, известни с топлите си връзки с съветския президент Путин.

След оповестяването на резултатите, президентът Матарела още веднъж влиза в основната роля и стартира съвещания с партиите за номинации за министър председател и министри.

За италианците една тематика господства над всички останали и в всекидневието им и в политиката - тази за цените на тока и силата. Всички, с които беседваме тук в Рим, споделят за непостижимите сметки за ток и за това, че те са станали три пъти по-високи в сравнение с преди една година. Много пицарии, да вземем за пример, са принудени да затворят поради огромното ползване на ток, за който не могат да платят. Зимата се чака с опасения за голям брой банкрути на компании и бизнеси. В това отношение анализаторите считат, че Мелони ще следва твърдо политиката на своя предходник Марио Драги, а точно за решение на общоевропейско равнище посредством налагане на таван на цените на газа, внасян от Русия. Италия понижи зависимостта си от съветския газ от 40% на 25% през последните месеци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР