Италия е изправена пред продължителен период на политическа несигурност след

...
Италия е изправена пред продължителен период на политическа несигурност след
Коментари Харесай

Политическа несигурност в Италия след избори без ясен победител

Италия е изправена пред нескончаем интервал на политическа неустановеност след парламентарните избори в неделя, които не обрисуваха явен победител и бяха белязани от напредък на антисистемни и крайнодесни групи, съобщи Ройтерс.

След броене на половината от подадените гласове наподобява съвсем несъмнено, че нито една от трите съществени обединения няма да може да ръководи независимо. Малко евентуални наподобяват и вероятностите за връщане на одобрени партии в държавното управление, което основава главоболия на Европейски Съюз.

Десният съюз, включващ партията на експремиер Силвио Берлускони, е групировката, получила максимален дял от вота - към 37%, следвана от антисистемното Движение „ 5 звезди на Луиджи Ди Майо с близо една трета, което го прави единичната партия с най-вече гласове.

Управляващият лявоцентристки блок с Демократическата партия взема към 22%. Тя понесе удар от поради недоволството от продължаващата беднотия, висока безработица и приток на над 600 000 имигранти в миналите четири години, макар че реализира известно възобновяване на стопанската система.

Окончателните резултати от вота се чакат по-късно в понеделник.

Но предстоящият нескончаем интервал на неустановеност в стопанска система №3 в еврозоната се отрази на еврото, което поевтиня на пазарите в Азия рано в понеделник.

Големият победител се обрисува „ 5 звезди “, което усилва с 5-6% резултата си от предходните избори, на които получи 25% от гласовете. „ Никой няма да може да ръководи без нас “, съобщи Рикардо Фракато, сенатор от партията.

Доволен е и водачът на антиимигрантската и евроскептична „ Лига “ Матео Салвини, чиято групировка получи 17% при 4 на 100 на националните избори през 2013 година Като обособена мощ тя взе повече от съюзническата партия „ Форца Италия “ на Берлускони, през вчерашния ден към 14%. Друга мощ в алианса - „ Италиански братя “ Джорджа Мелони, получава малко над 4%.

По време на изборната акция партийните водачи непрестанно изключваха разновидности за следизборна коалиция с съперниците си. Но Италия има нескончаем опит да намира излаз при явно непреодолими политически разлики, показва Ройтерс.

Движението „ 5 звезди “, което в миналото отхвърляше диалози за шерване на властта, поомекна, като в този момент при водача Ди Майо (31 г.) в този момент споделя, че е готово да разисква общи политики, само че не и постове.

„ Ди Майо печели, Италия - неуправляема “, заключи писа на челната си страница в. „ Стампа “ в първото си издание след вота.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР