Италианците ще гласуват на референдум за намаляване броя на парламентаристите

...
Италианците ще гласуват на референдум за намаляване броя на парламентаристите
Коментари Харесай

Италия решава на референдум да се намали ли броят на депутатите

Италианците ще гласоподават на референдум за понижаване броя на парламентаристите с 36,5 на 100. Вотът ще се организира на 20 и 21 септември дружно с административните избори в 7 области, написа.
Ако референдумът е сполучлив, сегашните 630 депутати ще бъдат понижени на 400, а сенаторите – от 315 на 200. Жителите на би трябвало да се изкажат за тези промени в конституцията, защото законът за това беше гласуван в Камарата на депутатите преди година, само че в Сената не беше утвърден с нужното болшинство от две трети. Затова 71 сенатори желаеха привикване на референдум.
 Италия губи милиарди евро поради неплатени налози Италия губи милиарди евро поради неплатени налози
Италианската финансова полиция откри 11 яхти, чиито притежатели не са платили налози и по този метод са ощетили страната с съвсем 1,5 ми...
Ако италианците кажат “да ”, законът ще влезе в действие още на идващите общи избори. Инициатор на настояването за орязването на броя на парламентаристите е придвижването “5 звезди ”. Основният му мотив е понижаване на разноските за политиката, които съгласно придвижването ще паднат с 500 млн. евро на парламент. Освен това съгласно основателите по-малкият парламент ще подсигурява и повече резултатност, защото 600 депутати и сенатори като брой са в унисон с този в останалите най-важни демокрации в Евросъюза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР