Италианците са едни от най-добрите в това да мечтаят за

...
Италианците са едни от най-добрите в това да мечтаят за
Коментари Харесай

Ски зона за 5 млн. евро разгневи екозащитниците в Беладжио

Италианците са едни от най-хубавите в това да мечтаят за нещо непостижимо и да го реализират, макар нищожните шансове.

Вижте да вземем за пример Венеция – град, който епохи наред действа върху комплицирана система от водни канали.

С днешна дата, улиците му към този момент са предпазени от наводнения посредством специфични механични загради, чието осъществяване лишава над 20 години.

Един сходен план се намира в планината Монте Сан Примо, на 1682 м височина, част от невероятния пейзаж от северния завършек на езерото Комо.

Причудливият калдъръмен град Беладжио, ситуиран в подножието му, е прочут като " перлата " на езерото поради хубостта си, която притегля звезди от А-листата, които са притежатели на по-голямата част от луксозните вили наоколо.

Но откогато предходната година Беладжио получи поддръжката на националното и районното държавно управление за финансиране на план за ски зона, в този планински парадайс има съществени проблеми, споделя CNN.

Планът на стойност 5 млн. евро планува построяването на огромен паркинг, писти за шейни и нови лифтове в регион, който преди 50 години е бил процъфтяваща ски дестинация, само че преди десетилетие е затворен за зимни спортове, защото температурите се покачват, а снеговалежите понижават.

Макар че на локално равнище има забележителна поддръжка от страна на тези, които считат, че съживяването на ски инфраструктурата в планината ще донесе жизненоважни доходи от туризъм, проектите са посрещнати хладно от екологичните и спортните организации.

Консорциум от 33 групи, в това число Световния фонд за дивата природа и Италианския алпийски клуб, който се назовава " Да спасим Монте Примо ", се пробва да спре плана и да увеличи осведомеността за екологичната накърнимост на планината.

Роберто Фумагали, представител на групата, упорства, че има по-добри способи да се влагат 5 млн. евро в региона, които ще донесат доходи от туризъм. Според него обаче, групата на вятъра се пробва да договаря с поддръжниците на плана.

" Не желаеме да чакаме да излезем на митинг против булдозерите ", споделя Фумагали пред CNN. " Би било по-продуктивно да седнем на масата за договаряния в този момент. "

Групата има редица опасения по отношение на препоръчаните проекти, които варират от екологични до логистични. Настояват, че вместо да се обновява паркингът, би било по-екологично да се влага в публичен транспорт; вместо да се възвръщат изкуствено заснежените региони, би трябвало да се подобрят туристическите пътеки, защото по-кратката зима значи по-дълъг туристически сезон.

Те са загрижени също по този начин за потреблението на сила от машините за произвеждане на сняг, за вредите, нанесени на планината от вкарването на тежко съоръжение и за това дали, поради близостта до по-добри ски зони, инвестицията в последна сметка няма да се трансформира в тежест за локалните данъкоплатци, в случай че планът не се изплати.

Протестиращите са склонни на компромис единствено, в случай че поддръжниците на плана са подготвени на разговор.

" Изпращахме предложени писма, апели, използвахме обществените медии, само че никой не реагира ", прибавя Фумагали.

Групата даже написа до най-известния гражданин на езерото Комо - холивудската звезда Джордж Клуни.

" Той не е дал отговор, само че се надяваме, че ще го направи ", сподели Фумагали, като показва по какъв начин когато през 2021 година парцелът на Клуни е бил наводнен, звездата се изрича в поддръжка на локалната общественост по отношение на вредите.

Основният проблем, показва протестната група, е, че Монте Сан Примо, макар историята си като ски дестинация, в този момент просто няма задоволително сняг. Това се дължи на повишението на температурите и засушаванията. Планината, която се е трансформирала в целогодишна дестинация за пешеходен туризъм, е „ гробище “ на тогавашните опити да се извлече изгода от по-традиционните зимни занимания.

Там към момента могат да се видят остарели шейни, ръждясали стълбове на ски лифтове и даже карта на към този момент изчезналите писти. Последните лифтове са затворени при започване на 2010 година, защото годишното струпване на сняг просто не може да поддържа ски сезона, изключително толкоз покрай Алпите и Доломитите, където снегът е обезпечен.

Снегът може да стане още по-оскъден в бъдеще, защото въздействието на климатичната рецесия се форсира. Неотдавнашно изследване на неправителствената организация WaterAid и английските университети в Кардиф и Бристол откри, че през последните две десетилетия рисковите засушавания в Северна Италия са се удвоили, прекъсвани от тежки наводнения, което  поставя страната в риск от климат, сходен на този в някои елементи на Етиопия. " И двата района са изправени пред възходящо изпарение (най-вероятно провокирано от по-високите районни температури), което води до ускорено изсушаване на ландшафта сред преваляванията ", се показва в проучването.

Заплахата от дефицит на вода не е разубедила чиновниците в Беладжио и района Ломбардия, които настояват, че просто ще построят изкуствено езеро, ще го изпълнят с вода и по-късно ще черпят от него, с цел да вършат неестествен сняг с оръдия за сняг, съгласно утвърдените от общината проекти, с които разполага CNN.

Освен паркинга, пистите за шейни и новите лифтове, планът включва и обновяването на от дълго време зарязан хотел. Планира се и построяването на въжен превоз с " вълшебно чердже ". Поддръжниците настояват, че това ще има по-малко влияние върху околната среда, защото няма да се постанова да се копаят основи надълбоко в ландшафта, както е при обичайните лифтове. Според тях изкуственото езеро ще служи на общността и през лятото и ще работи като контейнер за дъждовете.

Кметът на Беладжио, Анджело Баринели, предизвести поддръжниците да не се " опасяват " от скептиците.

" Това е значимо съглашение, обща инвестиция от 5 млн. евро, в този момент просто би трябвало да се ангажираме да стартираме бързо ", безапелационен е той.

Алесандро Фермо, началник на Регионалния съвет на Ломбардия, който също поддържа проектите, съобщи, че протестиращите нямат право.

" Нямам навика да вземам участие в разногласия, само че този път не мога да се сдържа ", разяснява той във Фейсбук. " Доставянето на запаси на територията е дълга и уморителна работа. Инвестицията от 5 млн. евро е значима за развиването и възобновяването на туристическата прелест на региона през зимата и лятото. "



Дори в случай че ръководещите не седнат на масата с протестиращите, с цел да намерят компромис, планът може в никакъв случай да не започва поради прословутата италианска администрация, която може да забави с десетилетия.

Първите проекти за ски зоната Монте Сан Примо са признати, а парите бяха обещани при започване на 2022 година Първите предложения трябваше да бъдат оповестени през ноември предходната година. Към днешна дата нищо не се е придвижило напред оттатък митингите и прогнозата за времето, която не включва забележителен сняг в скоро време.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР