Италианците имат основателно притеснение, че скоро ще могат да видят

...
Италианците имат основателно притеснение, че скоро ще могат да видят
Коментари Харесай

Пастата в Италия поскъпна толкова много, че правителството се намеси

Италианците имат основателно терзание, че скоро ще могат да видят обичаната си паста през крив макарон - тя става все по-скъпа. Проблемът е толкоз огромен, че държавното управление в Рим стартира следствие на скока на цените и ще взе участие в договаряния с производителите, оповестява CNN.

Това си е проблем с национална значителност - приблизително италианците изяждат по 23 кг паста на година. Освен това тя е знаков хранителен артикул с голяма роля за известността на локалната кухня по целия свят.

Според икономическия министър Адолфо Урсо пастата нараства двойно по-бързо от останалите хранителни артикули - с цели 17,5% за година по данни от март.

Това наподобява нелогично в случай, че главната суровина - пшеницата, поевтинява по международните пазари и то не от през вчерашния ден.

Затова и министърът изрази мнение, че бизнесът се пробва да „ надуе “ своите облаги, като се оправдава с войната в Украйна, въпреки резултатите от нея върху хранителния бранш към този момент надалеч да не са като тези от преди година.

Най-голямата фермерска асоциация в Италия отбелязва, че високите цени в магазина не са довели до високи доходи за агросектора, който сега също има усложнения поради високи разноски. Напротив - цената за кг пшеница от потребления за паста вид е едвам към 36 евроцента за кг. 1 кг спагети, пенне или ригатони Barilla обаче за година нарастнаха от 1,70 евро до 2,13 евро, отбелязва локална потребителска организация.

По рецепта пастата се прави единствено от брашно и вода, което прави мъчно разбираем скока, означават зърнопроизводителите.

Освен всичко друго, в някои райони повишаването е дори по-високо - в Сиена пастата е скочила с над 58% за година.

Говорителят на организацията на производителите на храни Unione Italiana Food изясни пред CNN, че цената на пастата се въздейства мощно от тези на електричеството, опаковките и логистиката - а те всички поскъпнали.

От екипа на министър Урсо обявиха, че доста производители „ към този момент са подсигурили, че повишаването на пастата е било единствено краткотрайно събитие “, което се дължи на потреблението на първични материали, закупени на по-високи цени.

Твърди се и че през идващите седмици потребителите ще усетят поевтиняване. Предстои да забележим дали това ще се случи.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР