Италианският режисьор Паоло Тавиани, чийто жесток биографичен филм Баща-господар спечели

...
Италианският режисьор Паоло Тавиани, чийто жесток биографичен филм Баща-господар спечели
Коментари Харесай

Паоло Тавиани, всепризнат режисьор на класически италиански филми, почина на 92 години

Италианският режисьор Паоло Тавиани, чийто нечовечен биографичен филм " Баща-господар " завоюва основната премия на филмовия фестивал в Кан, умря на 92 години, заяви кметът на Рим Роберто Гуалтиери в четвъртък.

В продължение на повече от три десетилетия Тавиани и брат му Виторио образуваха един от най-големите режисьорски дуети в киното. „ Паоло Тавиани, популярен маестро на италианското кино, ни напусна “, сподели Гуалтиери в X. Братята „ режисираха незабравими, дълбоки, ангажирани филми, които влязоха в груповото въображение и историята на киното “, добави Гуалтиери.

Тавиани е умрял в клиника в Рим след малко боледуване, съгласно известия в медиите. Съпругата му и двете му деца са били до леглото му. Погребението ще бъде в понеделник.

Заедно с Виторио, който умря през 2018 година, семейство Тавиани снимаха дружно политически ангажирани филми повече от половин век. " Баща-господар ", чието деяние се развива в Сардиния, печели Златна палма в Кан през 1977 година Филмът е акомодация на автобиографичния разказ на Гавино Леда за млад овчар, който заобикаля деспотичния надзор на татко си.

Бившият президент на филмовата комисия в Кан Жил Джейкъб сподели, че Паоло Тавиани е „ едната половина от едно очарователно дуо “.

След гибелта на брат си през 2018 година Паоло Тавиани направи премиера на филм самичък. „ Леонора Аддио “, който беше прожектиран на филмовия фестивал „ Берлинале “ през 2022 година, изследва гибелта и наследството на креативните инициативи и се основава на концепция, измислена от братята дружно. Въпреки гибелта на Виторио, „ той към момента е с мен “, сподели Тавиани тогава.

Той разказа по какъв начин братята са били въодушевени от майстора на неореализма, италианския режисьор Роберто Роселини. „ Когато взехме решение да се занимаваме с кино, Виторио беше на 18, а аз на 16. И това беше, тъй като гледахме " Пайза " от Роселини “, сподели Тавиани. „ Осъзнахме, че в случай че филмите могат да трансформират живота ни и могат да разкрият нас, нашата истина, тогава искахме да вършим филми в живота си. “

Джейкъб сподели, че Паоло и Виторио са „ наследници на Роселини “, добавяйки, че „ някаква прелест докосна техните филми с неподражаема морална суровост и лирика “. " Баща-господар " и фантастичната военна драма от 1982 година The Night of the Shooting Stars бяха чудеса на мощ и тактичност, добави Джейкъб. Друг от филмите на братята, получили утвърждение от критиците, „ Цезар би трябвало да почине “ от 2012 година, завоюва премията „ Златна мечка “ на филмовия фестивал в Берлин.

Тавиани е роден през 1931 година в Сан Миниато в Тоскана. Бащата на братята е бил антифашистки юрист и те са имали ранен интерес към обществени проблеми, които са пренесли на екрана с произведения, известни със смесицата от история, психически разбор и лиризъм.

Смъртта му „ оставя незапълнима празнина освен в света на киното, само че и в сърцата на всички нас, които споделяме произхода му, само че и любовта му към тази земя “, сподели Еудженио Джани, губернаторът на Тоскана.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР