Италианският премиер Марио Драги заминава за Алжир, за да подпише

...
Италианският премиер Марио Драги заминава за Алжир, за да подпише
Коментари Харесай

Италия намалява енергийната си зависимост от Русия с газ от Алжир

Италианският министър председател Марио Драги отпътува за Алжир, с цел да подпише ново съглашение за доставка на газ, което ще помогне за понижаване на зависимостта на страната от синьо гориво от Русия. Това оповестява Financial Times.

Италия купува към 30 милиарда кубически метра газ годишно от Русия, което е към 40% от общото й ползване. Алжир е вторият по величина снабдител за страната, осигурявайки 21 милиарда кубически метра газ годишно, или 31% от потреблението.

Говорител на италианското държавно управление сподели, че Транссредиземноморският газопровод, който транспортира газ от Алжир до Италия през Тунис, работи единствено на две трети от потенциала си от 33 милиарда кубически метра годишно. Това разрешава на Италия неотложно да усили покупките от Алжир, тъй като няма потребност от създаване на повече тръбопроводи или друга нова инфраструктура.

„ Диверсификацията на нашите енергийни доставки е това, към което би трябвало да се стремим, без значение какво ще се случи с доставките на съветски газ в близко бъдеще “, сподели по-рано италианският министър председател. „ Не можем да бъдем толкоз подвластни от решенията на една страна, защото това заплашва освен нашето благоденствие, само че и свободата като цяло.

Сделката с Алжир освен ще разреши по-големи доставки на газ, сподели Драги, само че съглашението ще включва уговорка за увеличение на италианските вложения във възобновима сила в северноафриканската нация, а това може да й помогне да понижи личното си ползване на газ и да остави повече за експорт./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР