Италианският премиер и министърът на икономиката са сключили неофициален съюз

...
Италианският премиер и министърът на икономиката са сключили неофициален съюз
Коментари Харесай

Трима умерени лидери опитват да защитят Италия от собственото й правителство

Италианският министър председател и министърът на стопанската система са сключили всекидневен съюз с президента, с цел да попречат третата по величина стопанска система в еврозоната да бъде повлечена към финансова рецесия от ръководещите партии, обявиха източници, представени от " Ройтерс ".

Премиерът Джузепе Конте и министърът на стопанската система Джовани Триа, и двамата технократи, през последните дни са провели частни диалози с президента Серджо Матарела за методите да се защищити Италия от задаващата се политическа и финансова стихия, настояват чиновници, осведомени с въпроса.

Конте и Триа работят дружно с Матарела, чиято роля е да подсигурява политическа непоклатимост, с цел да овладеят държанието на личното си държавно управление - популистката коалиция, чийто партийни водачи са срещу бюджетните правила на Европейски Съюз.

Конфронтацията на обединението с Европейската комисия, която заплаши с възможна наказателна процедура поради фискалните политики на Рим, още веднъж разпали страховете от финансова рецесия. Макар преобладаващата политическа мощ в обединението да е водачът на партия " Лига " Матео Салвини, министър председателят е претрупан с договарянията с Брюксел за бюджетната политика.

Двамата мъже са считани от пазарите за учреден гаранция за фискално здравомислие и Салвини, и съдружният му сътрудник Луиджи Ди Майо, водач на Движение " Пет звезди ", не биха желали да рискуват.

" Италия не може да бъде вземана на съществено "

По-рано тази седмица Конте заплаши да подаде оставка, като сподели, че разпоредбите на Европейски Съюз би трябвало да се съблюдават. Триа разяснява пред " Ройтерс ", че ежедневните кавги сред Салвини и Ди Майо вредят на Италия. " Това, което се случва, е, че бива отслабвана моята мощ в договарянията с Европейски Съюз. Това значи, че Италия не е страна, която може да бъде възприемана съществено ", добави той.

Що се отнася то Матарела, президентският пост е главно параден, само че той има властта по време на политически рецесии да взема решение ориста на държавни управления. Нито " Лига ", нито " Пет звезди " желаят да трансфорат президента в собствен зложелател.

С дълг от 2.3 милиона евро Италия е считана за прекомерно огромна, с цел да изпадне в рецесия, и финансовата неустойчивост там може да сложи в заплаха стабилността в цялата еврозона.

" Основното безпокойство на президента е кой ще сформира бюджета за 2020 година и какво е в главата на Салвини ", разяснява различен източник.

 Джузепе Конте и Серджо Матарела
© Reuters

Джузепе Конте и Серджо Матарела

Фактът, че италианският дълг продължава да пораства като дял от брутния вътрешен артикул, накара Европейската комисия в сряда да стартира процедура, която може да докара до финансови наказания и до по-строг контрол над фискалната политика. Най-лошият сюжет за Матарела ще е държавното управление да падне по-късно тази година, попречвайки на утвърждението на бюджета за 2020 година до края на декември, както би трябвало да стане по закон.

Един от високопоставените чиновници, разговаряли с " Ройтерс ", съобщи, че Брюксел е изискал Рим да понижи недостига през 2019 година с към 0.2% от Брутният вътрешен продукт, или към 3 милиарда евро. " Трябва да спрем да приказваме против Европа и да покажем безапелационни данни за трендовете при дълга и недостига ", добави той.

Растящата убеденост на Салвини, подсилена от успеха на неговата партия на изборите за Европейски парламент, разпали спекулациите, че той може да изостави " Пет звезди " и да изиска нови избори, въпреки самият той да го отхвърля. Може би обаче няма да желае да направи компромис с бюджетните си проекти против икономиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР