Италианският премиер дава на съд един от най-известните разследващи журналисти

...
Италианският премиер дава на съд един от най-известните разследващи журналисти
Коментари Харесай

Мелони съди втори италиански журналист за оклеветяване

Италианският министър председател дава на съд един от най-известните проверяващи публицисти в страната, съобщи Франс прес. Това е втори сходен случай, откогато Мелони пристигна на власт, съобщи Франс прес. Преди седмица стартира делото на Мелони за клюка против проверяващия публицист Роберто Савиано.

Новината заяви Емилиано Фитипалди, който работи за ежедневника, изразяващ леви хрумвания, " Домани ". Миналата седмица арбитър в Рим е решил, че ще има развой по жалбата на Мелони против него. Съветник на Мелони пък съобщи, че първото съвещание на процеса е планувано след повече от година и половина, за 10 юли 2024 година

Фитипалди е упрекван, че е изкривил обстоятелствата в публикация, оповестена предходната година, която навежда на мисълта, че крайнодясната лидерка е пробвала да помогне на собствен другар да завоюва държавен търг за социална поръчка по време на пандемията. Журналистът твърди, че е съобщил единствено достоверни информации и дава обещание, че той и неговият вестник ще продължат с журналистическите си следствия, включително и по неуместни въпроси.

Фитипалди е прочут с разкритията си на свадите във Ватикана. Според него в Италия е всекидневно проверяващ публицист да бъде съден, само че за първи път той ще бъде съден от министър председател на Италия.

В обявата си, станала мотив за делото, Фитипалди споделя, че Мелони е телефонирала на Доменико Аркури, специфичен държавен комисар по битката с Ковид-19, с цел да предложи собствен другар, участващ в търг за социална поръчка за доставката на маски.  Според Фитипалди Мелони е удостоверила, че е говорила по телефона с Аркури, само че отхвърля да се е пробвала да повлияе върху решенията на Аркури.

Мелони и юристът й упрекват вестник " Домани ", че е разгласил информацията с оклеветяващо заглавие, подвеждащо читателя. " Това дело е резултат на една публикация, изкусно основана по този начин, че да прокарва неоснователни и оклеветяващи изказвания ", съобщи юристът на Мелони - Лука Либра.

Оклеветяването чрез медии се санкционира в Италия с от 6 месеца до 3 години затвор, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР