Италианският писател Корадо Ауджиас върна своя Орден на почетния легион

...
Италианският писател Корадо Ауджиас върна своя Орден на почетния легион
Коментари Харесай

Италиански писател връща най-високият орден на Франция, протестира срещу връчването му на египетския президент

Италианският публицист Корадо Ауджиас върна своя Орден на почетния легион - най-високата премия на Франция - в символ на митинг против решението на Париж да удостои с ордена египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, осведоми " Франс прес ".

Ауджиас, публицист и някогашен евродепутат, върна медала си във френското посолство в Рим, обвинявайки Сиси, че е " обективно съизвършител като държавен глава в незаконното държание, осъществено от неговите хора ".

Френският президент Еманюел Макрон връчи предходната седмица на Сиси Големия кръст на Почетния легион по време на държавно посещаване в Париж, предизвиквайки отвращение измежду правозащитници, които упорстват, че Франция би трябвало да направи повече, с цел да изрази опасения по отношение на правата на индивида в Египет.

" В този случай президентът Ал Сиси, който най-малкото има двусмислена позиция, можеше да бъде признат с всички държавни почести... само че без това в допълнение самопризнание ", сподели Ауджиас пред кореспонденти.

Родителите на Джулио Регени, италиански студент, малтретиран и погубен в Кайро през 2016 година при офанзива, която италианските прокурори упрекват за египетски чиновници по сигурността, приветстваха жеста.

" Примерът на Augias е с прелестна поредност и поддръжка за идеята на гражданските права ", обявиха Паола и Клаудио Регени пред италианските медии в неделя.

Роберто Фико, ръководител на долната камара на италианския парламент, също приветства този ход.

" Европа би трябвало да бъде единна и подкрепяща, в никакъв случай егоистична, още повече, когато са заложени главните права ", сподели той в обява в Twitter.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР