Италианският парламент започна процедурата по избиране на нов президент на

...
Италианският парламент започна процедурата по избиране на нов президент на
Коментари Харесай

Италианският парламент започна процедурата по избиране на нов президент

Италианският парламент стартира процедурата по избиране на нов президент на страната. Фаворит за поста е актуалният министър председател Марио Драги, което поражда опасения за бъдещето на държавното управление.

Марио Драги образува държавно управление на националното обединяване преди година и стартира решително да изважда страната от Covid рецесията и икономическата криза. Затова доста политици се тормозят, че възможното му избиране за президент ще докара до нова политическа неустановеност в третата по величина стопанска система в еврозоната.

Именно с този претекст против избирането на Драги се оповестиха някогашните министър председатели Матео Салвини и Силвио Берлускони. Самият Берлускони отдръпна кандидатурата си през уикенда поради влошеното си здраве и неналичието на поддръжка. Така дясноцентристките партии останаха без претендент, само че Салвини увери, че обединението му към този момент разисква няколко знакови имена.

Съгласно конституцията всеки, който има италианско поданство и е навършил 50 години, може да се кандидатира. Сред другите спрягани имена са някогашният ръководител на долната камара Пиер Фердинандо Казини и някогашния министър председател Джулиано Амато.

А доста хора се надяват на първата жена президент на Италия в лицето на председателката на Сената Елизабета Казелати, правосъдните министри Марта Картабия и Паола Северино, както и дипломата от кариерата Елизабета Белони. 

„Изборът е сложен. Като се има поради през какъв сложен интервал минава Италия, изборът би трябвало е добре премислен. Надявам се да изберат точния човек“, разяснява гражданин на Рим.

Новият държавен глава ще бъде определен с две трети болшинство в един от първите три кръга на гласоподаване или с безусловно болшинство в четвъртия, като прогнозите са това да се случи чак в четвъртък, тъй като поради пандемията ще се гласоподава единствено един път на ден.

Постът на италианския президент е най-вече параден, само че той има обилни пълномощия по време на политическа рецесия като разпуска Народното събрание, номинира нов министър председател и отхвърля мандат на нестабилни обединения.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР