Италианският министър казва, че решението за присъединяване към водещата китайска схема е „нечестиво“

...
Италианският министър на отбраната нарече решението на страната му да
Коментари Харесай

Италианският министър на отбраната нарече решението на страната му да се присъедини към водеща китайска инфраструктурна схема „нечестиво“, докато правителството обмисля дали да продължи като част от схемата.

В интервю за вестник Corriere della Serra, публикувано в неделя, Гуидо Крозето каза, че инициативата „Един пояс, един път“ (BRI), която Италия подписа при предишното си правителство, не е направила малко, за да помогне на износа на страната.

BRI – име, измислено от китайския Си Дзинпин през 2013 г. – е глобалната инфраструктурна инвестиционна програма на Пекин. Той е създаден, за да възстанови Пътя на коприната на Китай, свързващ Азия с Африка и Европа с цел увеличаване на търговията и икономическия растеж.

Всяка година в инициативата се наливат милиарди долари в инфраструктурни проекти – асфалтиране на магистрали от Папуа Нова Гвинея до Кения, изграждане на пристанища от Шри Ланка до Западна Африка и осигуряване на енергийна и телекомуникационна инфраструктура за хората от Латинска Америка до Югоизточна Азия.

Критиците виждат BRI като начин Китай да разпространи влиянието си по целия свят.

Италия през 2019 г. стана единствената голяма западна държава и единствената страна от групата на G7 на развитите икономики, която се присъедини към BRI,

Крозето каза пред Corriere della Serra „изборът да се присъединим към Пътя на коприната беше импровизиран и нечестив акт, направен от правителството на Джузепе Конте, което доведе до двойно отрицателен резултат.

„Изнесохме много портокали за Китай, те утроиха износа си за Италия за три години. Най-смешното тогава беше, че Париж, без да подписва никакви договори, в онези дни продаде самолети на Пекин за десетки милиарди

Въпросът сега, каза той, е как Италия може да се оттегли от BRI, без да навреди на отношенията с Пекин. Той описа Пекин като „конкурент, но и партньор“.

Членството на Италия в BRI изтича през 2024 г. По-рано тази година министър-председателят Джорджия Мелони каза, че е възможно да има „добри отношения“ с Китай извън схемата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР