В крайна сметка Венеция „не е в риск“? ЮНЕСКО оставя града извън списъка си за застрашено наследство

...
Италианският град Венеция и неговата лагуна не бяха включени в
Коментари Харесай

Италианският град Венеция и неговата лагуна не бяха включени в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО по време на среща на агенцията на ООН в Саудитска Арабия в четвъртък, според италианското министерство на културата.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО предупреди през юли, че Италия не прави достатъчно, за да защити града от заплахата от свръхтуризъм, развитие и изменение на климата.

Той препоръча да бъде добавен към своя списък на наследството в опасност. Гласуването в четвъртък обаче не прие тази препоръка, според министерството на културата.

Италианското министерство на културата приветства резултата от гласуването на ЮНЕСКО в Саудитска Арабия, описвайки опита за регистриране на града в списъка като "чисто политически".

„Голяма победа в ЮНЕСКО... Венеция не е застрашена“, написа в Туитър нейният кмет Луиджи Бруняро в четвъртък.

Туристи се качват на гондола през канал във Венеция на 31 юли. Туристи се качват на гондола през канал във Венеция на 31 юли. Андреа Патаро/AFP/Getty Images

Градът беше в заглавията през цялата година, включително когато зелено петно ​​обезцвети Канале Гранде и когато имаше арести на лошо държани туристи.

Наскоро, като част от стратегията си за контрол на туризма, градът прие входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии от следващата пролет.

Таксата ще се прилага за тези, които не са в имоти или хотели под наем и ще започне като 30-дневен експеримент.

След решението Комитетът за световно наследство заяви, че Венеция все още е изправена пред големи предизвикателства и поиска Италия да продължи да я защитава.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР