Италианският енергиен гигант Eni заяви, че открива сметки в евро

...
Италианският енергиен гигант Eni заяви, че открива сметки в евро
Коментари Харесай

Италианската Eni ще плаща газа в рубли

Италианският енергиен колос Eni съобщи, че открива сметки в евро и в рубли, с цел да извърши дължимите в близко време заплащания за доставка на съветски газ, като по този метод извършва настояванията на Москва, заяви Франспрес.

Все още не е ясно дали незабавно Eni ще попадне под ударите на глобите на Европейския съюз.

Във деликатно дефинирано изказване Eni съобщи, че откриването на двете сметки в " Газпромбанк " е " защитно ", защото " крайните периоди за заплащане на доставките на газ са планувани за идващите няколко дни ".

Москва изиска клиентите от " вражески страни ", в това число от държавите-членки на Европейски Съюз, да заплащат газа в рубли, с цел да заобиколи западните финансови наказания против централната си банка.

Eni съобщи, че този ход е " подхванат в сходство с настоящата интернационална рамка за наказания " и че италианските управляващи са били осведомени. " Към днешна дата " Газпром Експорт " и съответните съветски федерални управляващи са удостоверили това: фактурирането и заплащането ще продължат да се правят в евро " - валутата, посочена в договорите за доставка. Ако превалутирането в рубли не бъде осъществено в точния момент, " няма да има отражение върху доставките " на газ ", се споделя в известието.

Преди известието на Eni Европейската комисия съобщи, че всичко, което надвишава заплащането на договорите в избраната валута, нарушава глобите. " Компаниите би трябвало да заплащат по договорите във валутата, планувана в контракта ", съобщи представителят на Комисията Ерик Мамер пред публицисти в Брюксел. " Всичко, което надвишава това, е в нарушаване на глобите. Не можем да бъдем по-ясни. "

Eni отвърна: " Новата процедура би трябвало да бъде неутрална както във връзка с разноските, по този начин и на риска, и да не е несъвместима със съществуващите наказания. Задължението за заплащане може да бъде изпълнено с превод на евро. " Италианското държавно управление не е реагирало към момента. Миналата седмица министър председателят Марио Драги съобщи, че заплащането в рубли не е нарушаване на глобите, само че Европейска комисия не счита по този начин.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР