Италианския президент Серджо Матарела предложи на 64-годишният икономист Карло Котарели

...
Италианския президент Серджо Матарела предложи на 64-годишният икономист Карло Котарели
Коментари Харесай

Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство

Италианския президент Серджо Матарела предложи на 64-годишният икономист Карло Котарели да оглави държавното управление, заяви прессекретарят на президентската администрация Уго Дзампети.
" Президентът на Италия връчи на Карло Котарели мандат за съставяне на кабинет. Очакваме неговият формален отговор в най-скоро време ", заяви Дзампети.
Котарели е икономист с дълготраен опит в Международния валутен фонд (МВФ) и е прочут с методите си за понижаване на публичните разноски. Той би трябвало да предложи състав на техническия кабинет след проваления опит да се образува държавно управление с партия „ Движение 5 звезди “ (Д5З) и " Лига ", отпред с юриста Джузепе Конте, съобщи БГНЕС.
В неделя Конте предложи на президента екип, който да приложи към третата стопанска система на еврозоната обща стратегия за битка със строгите ограничавания и за сигурност която бе контрактувана. Матарела изясни, че е одобрил всички имена, като се изключи това, за което двамата съдружници отхвърлят да вършат взаимни отстъпки - за министър на стопанската система и финансите бе номиниран 81-годишният Паоло Савона, умел икономист, само че изявен евроскептик. Д5З " и " Лига ", който обичайно се назовават евроскептици и популисти, оповестиха, че това е единствено предлог, с цел да се предотврати сформиране на държавното управление. Партията отхвърли да направи компромис и да предложи различен претендент.
Д5З има желание да излезе с самодейност за импийчмънт, обвинявайки Матарела в държавна измяна. Лидерът на " Лига " Матео Салвини към този момент не се включва публично. От своя страна партията на Силвио Берлускони е подготвена да поддържа " безпристрастен кабинет " воден от Котарели. Салвини съобщи, че в този случай съюза им с дясноцентристката коалиция ще завърши.
Технически Салвини към този момент се отърва от съдружниците, управлявани от Берлускони, когато стартира договаряния с Д5З. Сега той упорства за скорошни избори, на които, допуска се, десницата още веднъж ще е в екип.
Ако депутатите откажат да се доверят на новото държавно управление, в Италия ще се проведат избори след август. Това бе декларирано персонално от Карло Котарели след приемането на мандата за сформиране на кабинет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР