Италианските домакинства са изпитали по-голяма загуба на доходи в сравнение

...
Италианските домакинства са изпитали по-голяма загуба на доходи в сравнение
Коментари Харесай

Италианците пострадаха повече от германците от ниските лихви

Италианските семейства са изпитали по-голяма загуба на приходи спрямо германците поради ултраниските лихвени равнища на Европейската централна банка, демонстрира отчет на институцията, представен от The Wall Street Journal.

Германските политици постоянно подлагат на критика ЕЦБ, че нанася удар по германците, които икономисват, и субсидира задлъжнелите семейства в южна Европа посредством ниските лихви. Докладът обаче сочи, че немските семейства са били относително незасегнати що се отнася до резултата на лихвите върху активите, които носят доход от рента. Периодът, включен в проучването, е сред 2008 и 2017 година.

Това се дължи на обстоятелството, че приходите на германците от активи като облигации и депозити съвсем напълно са били обезщетени от по-ниските лихви по задълженията им. Французите също като цяло не са били наранени.

В Италия ситуацията е по-различно. Оказва се, че италианските семейства в действителност са по-малко задлъжнели, обратно на изказванията на политиците, което е асъдействало за огромен спад в приходите от лихви - към 6 процентни пункта като дял от общия наличен приход сред 2008 и 2017 година. В същото време лихвите по задълженията им са намалели с едвам два процентни пункта.

Домакинствата в Испания са се възползвали от спада на лихвите, защото имат високи равнища на дълг, а огромна част от ипотеките им са с променлива рента.

Политиката на лесни пари, водени от Европейската централна банка, са засегнали семействата и по други, индиректни способи. Стимулирайки заемите и потреблението, ниските лихви усилват икономическия напредък и понижават безработицата.

Европейската централна банка съобщи, че чака потребителските разходи да продължат да се усилват с намаляването на безработицата в еврозоната.

Стабилният стопански растеж и покачването на заплатите доведоха до известието, че ЕЦБ ще приключи програмата си за количествени удобства. Но към този момент институцията декларира, че " има малко доказателства, че ниските лихви са довели до общо увеличение на задлъжнялостта на семействата "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР